Mai mult decât un spațiu amplu, unul restrâns necesită o planificare inteligentă.
Problema locuințelor de mici dimensiuni nu este specifică doar românilor (de rând), ci și locuitorilor marilor aglomerări urbane ale lumii. Iată însă un exemplu ce dovedește că un concept inteligent de design poate da valențe neașteptate chiar și unei garsoniere obițnuite:
Prezentat pe Freshome.com, apartamentul din imagini este situat în Sydney, Australia, zona Darlinghurst. Acesta a fost amenajat de arhitectul Brad Swartz și premiat la ediția de anul acesta a concursului național de arhitectură Houses Awards. Locuința dispune de o suprafață de doar 27 de metri pătrați și a fost, inițial, un simplu studio. Proprietatea a fost însă recompartimentată, astfel că dispune în prezent de două camere separate, pretându-se pentru nevoile unui cuplu.
„Inima” casei este reprezentată de livingul luminos, cu bucătărie deschisă – deși nu foarte spațios, acesta lasă totuși locatarilor suficient loc de mișcare datorită designului minimalist (o canapea, o măsuță de cafea și o masă cu scaune tip taburet pentru zona de dining fiind singurele piese de mobilier). Pe peretele ce separă zona de zi de cea privată este amplasat un spațiu de depozitare discret, cu uși glisante, ce îndeplinește multiple funcționalități – printre care „ascunderea” televizorului, a unui mic birou pliant sau a intrărilor către baie și dormitor. Având aceeași (non)culoare ca pereții, acesta se pierde ușor în „peisaj”, fără să „încarce” vizual ambientul.
Cu toate că ocupă, la rândul său, o suprafață restrânsă, dormitorul este cât se poate de funcțional, incluzând atât un pat dublu, cât și spații de depozitare. În combinație cu lumina naturală, predominanța cromatică a albului contribuie, ca și în living, la îndepărtarea senzației de aglomerare sau „sufocare”.
Sursă foto: Freshome.com
Florica Bunaciu
bravoo,chiar foarte ingenios și bine gândit că pare… simplu!
SUGESTIE: S-ar fi putut utiliza o masă rotundă cu trei picioare, în loc la celei pătrățoase și seci, în rest tot e super!E de reținut.
P.S. Tocmai îmi modific și eu apartamentul(cu forțe proprii, cu manoperă propirie; costurile prezentate în unele reviste de profil sunt A-BE-RAN-TE și nerealiste!)și mi-au venit „mănușă“ unele idei.