Fluiditatea spațiului locativ este un principiu folosit de tot mai mulți designeri contemporani.
Un spațiu redus, folosit pentru „îngrămădirea” a prea multe piese de mobilier, adesea de mari dimensiuni. Aceasta este, poate, una dintre principalele probleme întâlnite în amenajarea caselor multor români. Un apartament modern, prezentat pe Freshome.com, oferă însă un contraexemplu la aceasta; chiar dacă suprafața generoasă este unul dintre avantajele sale indiscutabile, principiile de bază în decorarea sa pot fi folosite totuși cu succes și într-o casă mai mică:
Proprietatea din imagini este situată în orașul istoric Bojnice, din Slovacia, fiind formată, de fapt, din două apartamente mai mici unite. Proprietarul și-a dorit o locuință aerisită și care să nu necesite prea multe eforturi de întreținere. Rezultatul final este într-adevăr unul care pune perfect în valoare spațiul disponibil, amenajarea acestuia oferind toate condițiile necesare unui trai confortabil, modern.
Zona de zi a casei (formată din living, zonă de dining și bucătărie) este concepută ca un spațiu unitar, fluid. Aceasta este amenajată într-o manieră minimalistă aproape, fără prea multe piese de mobilier sau decorațiuni – cele incluse totuși în „peisaj” se remarcă prin designul modern. Cromatica neutră folosită ca bază (combinația dintre două non-culori – alb și negru) este animată de integrarea unei nuanțe plăcute de albastru deschis și a unor plante decorative. Un ambient altfel rece este „îndulcit” de prezența caldă a lemnului, în câteva nuanțe deschise – acesta este folosit atât ca material pentru câteva piese de mobilier, cât și pentru placarea unor porțiuni din podea și chiar pentru „îmbrăcarea” unor pereți. Acestui decor modern i se conferă o notă naturală prin legătura cu exteriorul, potențată de suprafețele vitrate ample, ce dau înspre terasa proprie a apartamentului.
Pornind de la ideea unui spațiu unitar, designerii de la RULES Architekti stabilesc o legătură interesantă între zona socială și cea privată a casei: baia mare a apartamentului este separată de living și bucătărie printr-un perete de sticlă, ce poate fi acoperit de draperii, pentru intimitate. Dormitorul matrimonial se distinge printr-o amenajare de inspirație minimalistă, ca și livingul; paleta cromatică folosită aici este însă mai luminoasă și mai simplă (diferite nuanțe de maro și bej, alături de alb și un gri deschis). În camerele copiilor, combinația alb-maro-gri este completată de integrarea unor culori vii, puternice (verde, portocaliu, albastru, roșu).
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Inspirație minimalistă: amestec de modern cu influențe vintage îndtr-un decor (cvasi)alb-negru