Declinul pietei imobiliare va dura atat cat a durat si boom-ul din acest segment, a declarat, in exclusivitate pentru Bloombiz, Liviu Voinea, Directorul Executiv al Grupului de Economie Aplicata. Voinea a mai adaugat ca sfarsitul crizei mondiale nu va aduce si finalul crizei din Romania atat timp cat nu va exista cerere in pietele de export, saracite de recesiunea globala.
In cartea dumneavoastra,”Sfarsitul economiei iluziei. Criza si anticriza: o abordare heterodoxa” declarati despre criza economica din Romania ca este de natura interna. Daca nu ar fi existat criza globala am fi avut-o pe a noastra?
Criza noastra este una tipica, de deficit de cont curent prea mare, si ar fi aparut indiferent de criza globala. Aceasta din urma a fost doar factorul declansator, dar ar fi putut fi oricare altul.
De ce masurile anticriza din tarile estice nu au aceleasi efecte ca in vest?
Pentru ca nu este acelasi tip de criza. Romania, Bulgaria, Ungaria, tarile baltice au criza de supra-consum pe datorie, in timp ce multe tari vestice au criza de supra-productie, sau de supra-investitii financiare.
Cauzele crizelor sunt diferite, mecanismul de transmitere este diferit (prin active toxice bancare in Vest, prin contul curent in Est) deci solutiile sunt diferite. Tarile vestice isi permit deficite bugetare pe care noi nu le putem finanta.
Premierul elen i-a chemat pe concetateni la “mobilizare generala” pentru a face fata crizei financiare fara precedent. Ati declarat recent ca Romania se confrunta cu o criza mai grea decat Grecia. Cum va fi urmatoarea perioada pentru romani?
Romania nu este membra a zonei euro, precum Grecia, si nu are ancora de salvare a BCE. Ceea ce este asemanator este agravarea situatiei datoriei publice.
Se va intampla si in Romania o “mobilizare generala”?
Vom avea dificultati de acoperire a deficitului si un ritm foate rapid de crestere a datoriei publice. Acestea sunt insotite de obicei de masuri monetariste stricte, care reduc puterea de cumparare a populatiei.
Gresim cand credem ca sfarsitul crizei globale va insemna si sfarsitul crizei din Romania. De ce?
Pentru ca noul echilibru mondial va fi la un nivel mai scazut atat al consumului cat si al productiei deci nu va stimula exporturile noastre in aceeasi masura in care ar fi facut-o nivelul de echilibru de acum doi, trei ani.
Cand vor simti romanii ca a trecut criza?
Cand va incepe sa scada somajul. Este un indicator mai credibil decat PIB-ul in privinta efectelor crizei. Nu cred ca asta se va intampla mai devreme de sfarsitul lui 2010.
Cum trebuie sa regandim economia de acum inainte? Ce masuri economice sunt absolut necesare pentru 2010?
Reducerea cheltuielilor publice, dar eu as prefera, mai degraba, scaderea cheltuielilor cu achizitia de bunuri si servicii, decat a cheltuielilor cu personalul.
Insa doar reducerea cheltuielilor nu va duce la crestere economica, decat eventual pur statistic, pe hartie.
Trebuie stimulate investitiile private si regandita politica de venituri.
In Suedia s-a luat o masura care tradeaza, mai degraba, disperare in fata unui rau, decat determinare de a-l contracara cu orice pret: introducerea de catre banca centrala a unei dobanzi de interventie negative. Cum comentati?
Nu este disperare, este recunoasterea faptului ca nici o economie nu poate functiona normal cu dobanzi mari, mai ales ca a existat si deflatie in multe tari europene.
Romania nu poate iesi sustenabil din criza cata vreme dobanda este foarte ridicata si nominal si raportat la inflatie.
De aceea suntem dominati de capitalul speculativ, pentru ca un capital productiv nu poate avea randamente peste rata dobanzii din Romania…
Somajul creste, economia scade, cursul valutar a crescut, iar asteptarile sunt negative pentru inca un trimestru. Credeti ca exista alta directie decat in jos pentru piata imobiliara?
Asa cum indica statistica europeana, declinul pietei imobiliare va dura atat cat a durat si boom-ul din acest segment.
Interviu realizat de Oana Dumitroiu
Articol preluat de pe bloombiz.ro