Potrivit estimărilor consultanţilor din piaţă, tranzacţiile de închiriere din acest sector ar putea fi cu 50% mai mici decât în 2011.
În ceea ce priveşte închirierile de spaţii industriale, anul trecut a fost unul extrem de prolific. Potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox (acum parte a UGL Services), 2011 a marcat atingerea celui mai mare volum de tranzacţii din 2008 încoace, respectiv un total de 200.000 de metri pătraţi. Mai mult de jumătate din acest stoc – 110.000 de metri pătraţi – a fost închiriat în Capitală.
Nu de aceleaşi perspective optimiste beneficiază însă şi anul în curs. „Pentru primele trei luni din 2012, închirierile au fost semnificativ mai mici decât în acelaşi interval din 2011. Numai 3.000 de metri pătraţi s-au semnat în Bucureşti, reprezentând mai multe tranzacţii mici. Estimăm un nivel total al închirierilor oarecum inferior în 2012, asemănător celui din 2009 şi 2010”, subliniază autorii raportului. Spre comparaţie, în 2009 au fost încheiate tranzacţii pentru 100.000 de metri pătraţi de spaţii industriale, dintre care 70.000 de metri pătraţi în Capitală şi restul în alte mari oraşe ale ţării, precum Ploieşti, Timişoara, Piteşti, Braşov.
Pe loc repaus şi la livrări
Primele trei luni ale acestui an au fost caracterizate de acalmie şi în ceea ce priveşte dezvoltările de spaţii industriale. Potrivit datelor DTZ, în această perioadă nu a fost finalizat niciun proiect nou la nivel naţional. „Nu ne aşteptăm să vedem proiecte majore demarând în cursul acestui an, întrucât dezvoltatorii condiţionează iniţierea unei noi construcţii de semnarea unui contract de tip build-to-suit sau de o preînchiriere semnificativă. În aceste condiţii, dezvoltările de tip build-to-suit vor rămâne principalul stimulent al activităţii de construcţii pe acest segment”, subliniază reprezentanţii companiei.
Partea plină a paharului
Ceva mai optimişti cu privire la evoluţia segmentului industrial pe parcursul lui 2012 se arată reprezentanţii companiei Cushman & Wakefield. Aceştia observau, la finele lunii martie a.c., că la nivel naţional se simte o uşoară mişcare în ceea ce priveşte lansarea unor dezvoltări speculative (proiecte construite pe cont propriu de jucători de profil, în speranţa că acestea vor fi închiriate ulterior). „Dezvoltatori care până acum au construit doar la cerere au obţinut fonduri şi au început să construiască pe baza speculaţiilor cu privire la creşterea cererii. Un exemplu ar fi Graells & Llonch Industrial Park Turda, aflat în apropiere de Cluj. Acest parc industrial are o suprafaţă totală de aproximativ 12.000-15.000 de metri pătraţi şi este dedicat pentru spaţii medii de aproximativ 1.500 de metri pătraţi”, spunea, la vremea respectivă, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al Cushman & Wakefield România.
Focusul developerilor merge în afara Capitalei
Potrivit datelor DTZ, anul trecut au fost finalizate la nivel naţional spaţii industriale cu o suprafaţă totală de aproximativ 70.000 de metri pătraţi, din care doar un stoc de 30.000 de metri pătraţi a fost dezvoltat speculativ – 10.000 de metri pătraţi în Timişoara (de către VGP) şi 20.000 de metri pătraţi în Ploieşti (de către Alinso Group). „Nicio dezvoltare nouă sau extensie la un proiect existent nu au fost finalizate în Bucureşti, dezvoltatorii aşteptând să îşi închirieze spaţiile vacante sau să încheie contracte de preînchiriere”, notează reprezentanţii companiei. La finele anului trecut, stocul total de spaţii industriale existente la nivel naţional se ridica la aproximativ 1,4 milioane de metri pătraţi din care 63%, respectiv 882.500 de metri pătraţi, erau localizate în Capitală.