De la 1 ianuarie, nu mai poţi vinde sau închiria o locuinţă fără certificat energetic!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 29 Decembrie 2010, Ultima actualizare: 22 Aprilie 2013

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), sistemul este pregătit pentru aplicarea prevederilor cuprinse în actul legislativ.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, legea privind obligativitatea deţinerii certificatului energetic pentru o locuinţă ce face obiectul unei tranzacţii imobiliare (vânzare sau închiriere) a fost amânată. Printre motivele invocate de autorităţi a fost şi numărul insuficient de auditori energetici acreditaţi, unele judeţe neavând niciun astfel de specialist.

La un an de la această decizie, reprezentanţii Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri susţin că sistemul este pregătit pentru intrarea în vigoare a legii certificatului energetic. Emilia Cerna-Mladin, preşedintele AAEC, spune că la nivel naţional există acum peste 1.000 de auditori acreditaţi, adică un volum dublu faţă de sfărşitul lui 2009-începutul lui 2010. În opinia sa, acest număr va fi suficient pentru a face faţă nevoilor populaţiei, mai ales în condiţiile în care este puţin probabil ca dinamica actuală a pieţei imobiliare să genereze o avalanşă de astfel de cereri. În acest context, precizează Cerna-Mladin, pentru cei care nu vor respecta legea de la 1 ianuarie sunt pregătite şi sancţiuni, printre care se numără şi anularea tranzacţiei.

Există norme de calcul şi pentru un apartament
Un alt motiv de îngrijorare legat de intrarea în vigoare a legii certificatului energetic ţinea de inexistenţa unor norme de calcul adecvate pentru auditarea unui singur apartament dintr-un bloc. Potrivit preşedintelui AAEC, în momentul de faţă această problemă a fost înlăturată, existând programe potrivite pentru eliberarea unui certificat energetic pentru un singur apartament. Există însă şi voci care au încă îndoieli în această privinţă. „Sistemul este şi nu este pregătit. Programele de calcul computerizate (sunt vreo două-trei) încă nu sunt agrementate oficial. Sunt două normative de calcul – pentru apartamente şi pentru o construcţie în ansamblu. Normativul de bază a fost conceput pentru imobilul în ansamblu. Pentru apartamente s-a făcut un fel de adaptare, dar premisele teoretice nu pot fi aceleaşi…”, subliniază Cristian Popescu-Ialomiţa, unul dintre auditorii acreditaţi pe Bucureşti.

Costurile vor fi dictate de piaţă
Dincolo de aspectele tehnice ale noii legi, unul dintre obstacolele pe care piaţa imobiliară le va avea de depăşit de la 1 ianuarie ţine de gradul de informare a populaţiei în această privinţă. Potrivit lui Cristian Popescu-Ialomiţa, în momentul de faţă proprietarii de apartamente vechi interesaţi de vânzare sau închiriere încă nu ştiu cum poate fi obţinut un certificat energetic. Emilia Cerna-Mladin crede că este firesc că, în condiţiile în care până acum legea nu a fost obligatorie, oamenii nu s-au înghesuit să solicite eliberarea unui astfel de document.

De la începutul anului viitor însă, cei care vor vrea să deruleze tranzacţii imobiliare se vor obişnui relativ repede cu ideea că au nevoie de un act în plus pentru derularea unei tranzacţii. Asta cu atât mai mult cu cât, faţă de alte documente pe care proprietarul trebuie să le obţină pentru o tranzacţie de vânzare-cumpărare, certificatul energetic e cel mai uşor de obţinut – în două-trei zile. În plus, costurile legate de eliberarea acestui document nu vor fi foarte mari – ele vor varia în funcţie de suprafaţa locuinţei, de complexitatea lucrării şi, nu în ultimul rând, de tariful perceput de fiecare auditor în parte.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • radu

    Domnule Stanescu Vreu si eu un certificat energetic pentru o casa la cute. Casa paianta,la sol, suprafata construita 50 m.p.,Cat ma costa?
    Multumesc!

  • Vlad

    Ceea ce propun guvernantii nostrii pentru a ne lua si mai multe taxe este o aberatie si chestiunea cu certificatul energetic se bate cap in cap.Dac sunt blocuri care au 1/2 sau 3 scari, vorbesc de cele cu trei scari si marea majoritate a celor ce locuiesc sunt PENSIONARI, stiut fiind ca CERIFICATUL ENERGETIC SE IA PE TOT BLOCUL DATORITA PARTILRO COMUNE, atunci cum este posibil sa -ti faci CERIFICAT ENERGETIC pentru apartament cind de fapt tu depinzi de ceillati locatari.Dorim o explicatie.
    pe de alta aprte daca blocul a fost reabilitatt si paltim pentru consolidare 25 ani, in fiecare luna aproape echivalnetul a 90 EURO, cum este posibil sa mai paltesti si acest CERIFICAT ENERGETIC, DE CE NU s-a facut acest CERIFICAT PE BLOC CIND ERAU CONDITIILE FAVORABILE i naul 2005 cind s-a reabilitat blocul.
    este inadmisibil sa paltesti taxe la taxe, dar NUMAI IN ROMANIA SE INTAMPLA ASA CEVA. Se vede de la o posta ca Guvernantii actuali, vor sa scoata bani din piatra seaca.
    sa va fie rusine !!!! dupa ce ca s-a platit la intretinere zeci de ani mai veniti stimati GUVERNANTI ,cu aceasta taxa aberanta si car este de sute de EURO pentru u aprtament de 100 m.p.
    Noi NU ne putem compara in momentul de fata cu Belgia, Olanda, sau alte tari din Uniunea Europeana,haideti sa fim seriosi !!!

  • stanescu

    Caut furnizor/producator pentru echipamente de ultima generatie,pentru masurarea performantelor energetice la cladiri
    Stanescu Iulian ,
    0722243426

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Cluj-Napoca

Să-ți cauți o chirie în Cluj-Napoca nu este ușor. Prețurile sunt unele dintre cele mai ridicate din țară, iar concurența pentru cele mai răvnite proprietăți este tot mai acerbă....

citește mai departe
Închiriezi sau cumperi? Iată ce spun datele că trebuie să faci

Ultimii ani nu au fost ușori, ne-am confruntat cu mult temuta pandemie, a urmat războiul din Ucraina, apoi incertitudinile pe segmentul de creditare. Chiar și așa, piața rezidențială nu...

citește mai departe
RE/MAX: De trei ori mai multe tranzacții de închiriere în S1 2019

Cererea pentru proprietăți disponibile spre închiriere s-a majorat direct proporțional cu tendințele pieței. RE/MAX România a înregistrat în primul semestru al anului curent o triplare a numărului de tranzacții...

citește mai departe
3 pasi simpli pentru a inchiria un apartament perfect!

Sa inchiriezi o locuinta nu este o treaba usoara in conditiile in care vei patrunde in cel mai dinamic si competitiv sector al pietei imobiliare. Luptele se duc la...

citește mai departe
Ce este certificatul de performanta energetica si ce schimbari va produce pe piata imobiliara?

Certificatul de performanta energetica va deveni obligatoriu din 20 iulie 2013, vanzarea sau inchirierea unei locuinte fiind imposibila in lipsa acestui document. Ne propunem sa patrundem dincolo de rigiditatea...

citește mai departe