De ce unii se hlizesc prin bordeie si altii fac incantatii prin temple?

scris de Dan Ioan Popp

Nu am avea caracter daca nu am recunoaste ca in ultimii 60-70 de ani au fost putini cei cu caractere puternice. E dureros, dar parintii si bunicii nostri (98 din 100) sunt fauritorii si in final sustinatorii colectivizarii si ai socialismului multilateral dezvoltat. Doar 2 din 100 au fost anticomunisti sub o forma sau alta. Iar azi, cu aceleasi metehne pasive eventual nu participam la vot sau doar “bestelim” de la distanta politicienii ce  fauresc actualul dezastru, in fond, cu multa toleranta.

De la cei 98 care au fost fauritorii activi sau pasivi ai comunismului dejist-ceausist am preluat mentalitatea comunista care domina azi la peste 70% din romani. Asta ne tine pe loc, asta ne tine la coada Europei. Suna ca o scuza: suntem ce am mostenit!

Dar sa privim mai atent: una este sa intelegi comportamentul si psihicul individului, al grupurilor sau al societatii, eventual sa il cataloghezi si poate chiar sa scrii studii, cronici si reportaje, si alta este sa asociezi valori morale si judecati de valoare acestor comportamente. In consecinta unii vor fi socotiti buni sau rai, vinovati sau victime, tradatori sau loiali. A fi comunist, canibal sau pedofil este o optiune individuala bazata pe psihologia grupului si minime reguli de moralitate a grupului. Important este ca dupa ce ai facut optiunea de a fi intr-un fel sau altul sa raspunzi de actiunile infaptuite sau, uneori, neinfaptuite. Chiar pentru tacere, lasitate, resemnare, obedienta, pactizare – asa cum au facut zeci de ani cei 98; altfel ce am invatat, despre ce putem sa spunem ca nu mai trebuie repetat?

Cind si cine va face o lista a povetelor rusinoase din mentalul colectiv: “capul plecat, sabia nu-l taie”, “fuga e rusinoasa, da’ e sanatoasa”, “pupa-l in bot si ia-i banii de tot”, “ia de la bogati si da la saraci”…

De fapt popoarele se diferentiaza in timp tocmai prin capacitatea de a sintetiza modele comportamentale pe care le promoveaza ca fiind de succes, si a penaliza sau izola acele comportamente pe care le considera condamnabile. Exista un studiu care analizeaza pozitionarea grupurilor fata de adevar si minciuna: grupurile care promoveaza tolerarea minciunii au parte de stabilitate mai mare si o stare de fericire mai frecventa dar nu sunt eficace; grupurile care promoveaza adevarul si intoleranta fata de minciuna sunt mai instabile, au o mai mica stare de fericire dar sunt mai eficace/performante. Cu alte cuvinte primii se hlizesc prin bordeie si ceilalti fac incantatii prin temple!!!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și