Studiul de piaţă pe care l-am pregătit şi prezentat cu două săptămâni în urmă a fost rezultatul unei cercetări îndelungate. Doi ani de munca și mii de ore au fost investite în acest proiect. Dar cel puţin am învăţat foarte multe, nu numai despre piaţa în sine, ci şi despre mecanismele care pun preţurile în mișcare, psihologia oamenilor din piață a proprietarilor a retailerilor şi chiar mai multe.
(Puteţi descărca acest studiu de piaţă aici: www.more-group.eu)
Zonele semicentrale şi periferice: atractive în continuare pentru investitorii care caută cu adevărat …
După ce am studiat întregul Bucureşti, am fost impresionat de preturile din unele zone periferice ale oraşului. De la Camil Ressu până la Iuliu Maniu şi de la Obor până la 13 Septembrie şi în partea de nord a zonei Mihai Bravu … puteţi simţi cu uşurinţă diferenţa dintre aceste locaţii şi alte zone, într-adevăr mai centrale, dar cu potenţial mai scăzut pentru investitori. În ciuda scăderii preţurilor de închiriere, aceste zone atrag încă investitorii care într-adevăr caută. De ce? Există multe motive şi astăzi putem descoperi câteva dintre acestea …
Locaţia, locaţia, locaţia
Cu excepţia zonei Drumul Taberei şi Militari, celelalte zone nu sunt departe de centrul oraşului. Acesta este motivul pentru care acestea sunt foarte importante. În ochii oamenilor, centrul este scump. Cu excepţia câtorva zone, ar trebui evitat. Pe de altă parte, cei care stau în zona Camil Ressu (de exemplu) ajung în centru, în doar câteva minute, cu metroul sau cu masina. La asta adaugați un parc, activităţi comerciale şi alte avantaje şi nu va fi greu de realizat de ce sute de mii de oameni preferă aceste locatii.
Piata rezidențiala: Aceste zone sunt opţiunile de top pentru clasa de mijloc românească
Dacă întrebaţi 1.000 români din clasa mijlocie, majoritatea dintre ei preferă să locuiască în Dristor, Titan, Tineretului şi zona Vitan, sau Obor, Marriott – 13 Septembrie, Drumul Taberei si Militari (reprezintă ultima opţiune și numai din cauza că prea multe companii sunt situate la iesirea de vest a oraşului). Există desigur mai multe opţiuni, dar aceste zone acoperă circa 70 – 80% din răspunsurile oamenilor. Din punct de vedere rezidential, aceste zone sunt populare. Datorită poziţiei lor, costului scăzut de viaţă şi a pachetului format din “facilităţi optime şi mediu social la un preţ accesibil”.
Preţuri similare cu locatiile centrale!
Acesta este motivul pentru care multe apartamentele din aceste zone au preturi similare cu cele din locatiile centrale! Cererea este mai mare în aceste părţi ale oraşului şi furnizarea proprietatilor bune este limitată. De astfel, nu există prea multe proprietăţi care să-și merite preţul. Dar totusi, oamenii evita centrul, considerandu-l costisitor (o prejudecată tipică) şi se concentreze pe aceste zone.
Având oameni, avem și o piaţă înfloritoare
Atunci când într-o zonă trăiesc mulți oameni din clasa de mijloc, comerţul crește şi înfloreste foarte ușor în zona aceasta! De aceea există o cerere constantă pentru spaţii în aceste zone. Mai ales pentru spații, situate pe bulevardele principale pe unde trec zilnic sute de mii de cetăţeni (fie pe jos cu autobuzul sau masina). Aceste spații constitue surse constante de venituri pentru retaileri care şi-au extins afacerile în aceste zone dat fiind faptul că suma care o plătesc pentru chirie nu este una nebunească.
Comparația şi alegerea investitorului
De multe ori ajungem în punctul în care un investitor trebuie să decidă: Ar trebui sa investeasca intr-un imobil situat în centrul Bucureştiului, pe o stradă mică? Sau ar trebui să aleagă un imobil periferic, situate pe cel mai circulat bulevard al zonei? Când caracteristicile sunt aceleaşi şi în cazul în care proprietatea centrală nu are nici o valoare adăugată atunci investitorii care cunosc piața imobiliară aleg, de obicei, o proprietate periferică
Acesta este motivul pentru care proprietăţile de top semicentrale sau periferice nu se vor prabusi …
Se așteaptă ca preturile de închiriere să se mai contracteze . Oamenii vor observa aceeaşi tendinţă și la preţurile de vânzare (acestea fiind conectate între ele). Dar proprietăţile de top situate la periferia orasului sau în zonele semicentrale nu se vor prăbuşi. Nu va asteptati ca acestea să fie vândute pentru “nimic”. Cererea pentru aceste zone nu va înceta, interesul retailerilor va rămâne puternic, doar că preţurile de închiriere vor fi “ajustate”
“Cum rămâne cu proprietăţile secundare periferice şi semicentrale din Bucuresti?”
Într-adevăr acestea vor avea de suferit……. Investitorii nu au nici o motivaţie puternică pentru a-și plasa banii într-o proprietate secundară din zona periferică sau semicentrală. Riscul de a rămâne cu o proprietate goală este foarte mare, din acest motiv investitorul va veni acolo numai dacă preţul este foarte scăzut. Și firește mulți proprietari nu sunt pregătiți să încheie o astfel de afacere și din acest motiv în anii următori vom vedea aceste proprietăți goale sau ” de vânzare “.
Dacă vreți să aflați mai multe despre proprietățile din împrejurimile orașului, nu ezitați să ne conatactați la adresa : [email protected]