Prețurile locuințelor continuă să crească la nivel național, în ciuda crizei pe care unii o așteaptă, dar care nu mai apare. Există o serie de factori ce duc la apariția majorărilor pe piața rezidențială, iar cel mai important dintre aceștia este reprezentat de evoluția salariilor în România.
“Creșterea salarială este cel mai important factor care explică creșterea prețurilor la case”, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație din cadrul Băncii Naționale a României, cu 15 ani de experiență în sectorul financiar. Evoluția prețurilor locuințelor este influențată în proporție de peste 50% de acest factor.
Nivelul dobânzilor pe termen lung și demografia sunt ceilalți factori majori care influențează evoluția prețurilor, a mai explicat Popa în timpul panelului “Cât de accesibile sunt locuințele în România? Ce spun cifrele despre mersul pieței” organizat în cadrul conferinței Imobiliare.ro HUB 2024. Evenimentul a reunit la București circa 550 de profesioniști în real estate.
Un alt aspect care nu trebuie neglijat este și inflația. “Doar din ianuarie 2020 inflația cumulată a fost de 40%. În ultimii trei ani, 34%. Deci în ultimii trei ani prețul caselor în termeni reali a scăzut pentru că acesta a crescut, dar mai puțin decât inflația”, a mai explicat Cristian Popa. Specialistul a mai menționat, totodată, că în momentul de față nu sunt vizibile anomalii la nivelul pieței imobiliare, dar și că nu avem o situație similară cu cea din anul 2008.
Invitatul conferinței Imobiliare.ro HUB 2024 a oferit, de asemenea, detalii cu privire la accesibilitatea locuințelor în România. Bucureștiul, de exemplu, este unul dintre orașele în care îți poți cumpăra cel mai ușor o locuință. Practic, ai nevoie de șase ani de muncă pentru un apartament. Situația aferentă altor orașe mari poate fi observată în infograficul de mai sus.
“Salariile în ultimii 10 ani s-au triplat, prețurile la case s-au dublat, deci avem o îmbunătățire semnificativă a puterii de cumpărare”, a mai explicat Cristian Popa.