De ce se feresc cumparatorii de agentiile imobiliare?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 21 Aprilie 2010, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2010

“Un agent imobiliar nu are voie sa dea un anunt in publicitate, sa pretinda ca vine de la un proprietar, iar in momentul in care un client raspunde sa dea peste o agentie imobiliara. Este ilegal. Acest lucru se intampla pe piata imobiliara de astazi”, a declarat Dan Negulescu, presedinte al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. In opinia acestuia, lipsa legislatiei dedicata acestui segment a dus la o “inundatie” de persoane care se pretind a fi agenti imobiliari, fara respect pentru legi sau etica profesionala.

Unde se situeaza piata imobiliara, in prezent?

Piata imobiliara se imparte in doua segmente foarte importante.

In primul rand, este vorba de piata investitorilor speculativi, care inregistreaza o stagnare, si cea a persoanelor care se gandesc sa-si achizitioneze o casa.

Aici, in functie de pret si posibilitatile economice, tranzactiile sunt normale sau mai scazute.

Programul “Prima Casa” reprezinta unul dintre programele guvernului care a lasat urme in economia romaneasca.

Acesta a functionat foarte bine anul trecut si, cu toate ca nivelul de garantare a creditarii a fost 60.000 euro, preturile medii la care s-au efectuat tranzactii au fost in jurul sumei de 42.000 euro.

Se pare ca nivelul speculativ al pietei nu mai e atat de puternic pe fondul prelungirii crizei.

Este o greseala a Executivului prin faptul ca a crescut nivelul de garantare a creditelor.

Din punct de vedere al impingerii programului “Prima Casa” catre proprietatile noi, omitem exact scopul acestui program.

“Prima Casa” reprezinta primul pas in achizitionarea unei case, este un proces, un bulgare de zapada. Daca il omori din fasa, nu functioneaza.

Nimeni nu ar trebui sa aiba pretentia ca dupa 6 luni acest program sa se demonstreze a fi un succes deosebit si sa se termine toti banii.

Trebuie ca bancile sa-si faca marketing si statul sa dea stimulente. Acest program trebuie continuat, iar rezultatele se vor vedea in cativa ani.

De exemplu, in SUA, programul “Prima Casa” este un succes exceptional, dar dupa 3 ani.

Scopul programului este sa ofere o varianta la nivelul cetateanului mediu, pentru a-si putea cumpara o casa.

Scopul acestuia nu este de a sprijini o anume clientela politica sau anume grupuri de interese.

Ce se mai intampla pe piata imobiliara, in afara de acest program?

Piata imobiliara functioneaza. Nu mai putem discuta de preturile si tranzactiile de acum 2 ani, insa functioneaza.

Conform legii cererii si a ofertei, daca apare oferta masiva, normal ar fi ca preturile sa scada.

Nu se simte inca in piata fiindca nu este oferta masiva.

Cel mai important la o propietate este locatia. Ea dicteaza toate celelalte aspecte ale proprietatii.

Ce se intampla in acest moment cu certificatul energetic?

Certificatul energetic este normal. Atat timp cat in toata Europa exista obligativitatea certificarii locuintelor din punct de vedere energetic, Romania, fiind parte a UE, trebuia sa se alinieze.

Problema este ca Guvernul si-a manifestat impotenta in organizarea acestui proces de certificare printr-un heirupism. Multi nu stiu ce sa faca.

Sunt multe lucruri neclare, care trebuie organizate cu norme de aplicare, cu softul care se foloseste pentru acest lucru.

Atat Protectia Consumatorului cat si alte autoritati au impus un mod de a promova proprietatile.

Nu ai voie sa promovezi o proprietate fara sa dai toate detaliile despre acea proprietate.

Nu este legal sa vinzi o casa si sa nu spui de certificatul energetic. O casa care are un certificat energetic mai bun decat alta se va vinde mai bine.

Credeti ca oamenii se feresc in acest moment de agentii imobiliari?

Cu siguranta ca da, datorita lipsei de profesionalism a celor care practica aceasta meserie.

Faptul  ca nu exista o legislatie dedicata acestui segment a dus la o “inundatie” de persoane care se pretind a fi agenti imobiliari.

Nu au respect pentru legi, pentru etica profesionala sau pentru ceilalti colegi.

Incercam sa organizam aceasta breasla si incercam s-o facem cat mai profesionista.

Credeti ca pe piata imobiliara sunt bani negri?

Problema cu banii negri este un mic aspect din cadrul activitatii imobiliare. Normal ca mai sunt bani negri, ne dorim sa fie cat mai putini.

Problema adevarata este ca agentul imobiliar trebuie sa furnizeze niste servicii de calitate clientilor lui.

Nu are voie sa lucreze fara un contract in care sunt stipulate atat obligatiile cat si beneficiile lui. Nu are voie sa promoveze anumite proprietati fara acordul proprietarului.

Un agent imobiliar nu are voie sa dea un anunt in publicitate, sa pretinda ca vine de la un proprietar, iar in momentul in care un client raspunde sa dea peste o agentie imobiliara.

Este ilegal. Acest lucru se intampla pe piata imobiliara de astazi.

Va dau un exemplu. Daca doriti sa vindeti o proprietate si din diverse motive nu doriti sa apelati la o agentie imobiliara, nu va opreste nimeni sa dati un anunt in ziar si sa scoateti proprietatea la vanzare.

A doua zi dupa ce dati anuntul in ziar, un numar de “x” agenti vor prelua acel anunt, il vor pune pe site-ul lor si il vor promova pe alte site-uri imobiliare.

Astfel ca, apartamentul pe care doriti sa primiti suma de 100.000 euro va ajunge in 30 de surse pe care dumneavoastra nu le controlati si nici macar nu stiti de ele, cu preturi cuprinse intre 70.000 euro, anunt dat de un agent care vrea sa-si atraga cumparatori si 130.000 euro, pret dat de un agent care vrea sa-i arate clientului cat de bun este ca a reusit sa-l scoata la 100.000.

Asociatia dumneavoastra promoveaza ideea ca un agent imobiliar este reprezentantul unei singure parti. Ce inseamna asta?

El vinde proprietatea clientului ca si cum ar fi proprietatea lui personala. O scoate la vanzare dar nu semneaza el actele.

Interesul clientului cu care a semnat un contract de reprezentare exclusiva este urmarit 100%.

In acel contract sunt specificate absolut toate datele cu privire la proprietate, cat si toti termenii si toate conditiile vanzarii.

Este o diferenta majora intre intermediere si reprezentare.

Reprezentarea serveste interesele consumatorului, intermedierea serveste interesele agentului.

Avem criza pe piata imobiliara, insa nu avem falimente rasunatoare. Cand vor aparea acestea?

Nu a venit inca momentul.

Dezvoltatorii imobiliari care si-au lansat proiectele in momentul in care preturile erau foarte ridicate au avut si costuri foarte mari, dar si marja de profit foarte mare.

Pentru a incepe falimentele, trebuie sa vina momentul in care banca executa, in care dezvoltatorii nu vor mai vinde nimic la pretul dorit de ei si pretul va scadea sub limita costurilor initiale.

Ce pozitie are asociatia pe care o reprezentanti in privinta corectitudinii in care se dezfasoara activitatea?

Asociatia pe care o reprezint declara razboi total ilegalitatilor in imobiliare. Astazi avem legi pe care nu le respectam.

Pe o scara de la 1 la 10, unde s-ar situa corectitudinea si activitatea agentilor din piata imobiliara?

Patru.

Interviu de George Vulcanescu

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • Cogean Aura

    Din pacate lucrurile in practica nu stau la fel de bine ca in teorie, cu toti ne am dori sa avem un contract de reprezentare, ganditi-va ca ne ar fi mult mai usor in situatia de fata, dar din pacate romanii nu doresc acest, si sa nu spuneti ca este vina agentul ca nu este instare sa convinga, pentru ca va pot spune si de ce.
    Marea majoritate a celor care apeleaza la o agentie se gandesc inca din inainte cum sa faca sa te sara, si asta pentru ca nu exista o legislatie care sa ne protejeze iari ei nu vad chestia asta ca pe o meserie ca oricare alta. Ei se chinui 2-3 luni sa vand iar cand ajung in pragul dispererii vin la tine, le vinzi casa in 2 saptamani, le faci contract de prestari servicii te chinui 2 luni ca de se cumpara cu prima casa, iar la sfarsit iti spune ca putea sa faca si el acest lucru, desi s -a chinuit 2 -3 luni si nu a facut nimic. Si atunci ce trebuie sa faci? Sa te judeci ca sa iti primesti banii tai, bani munciti.Mentionez ca ajungi in faza cu contractul de prestari semnat in momentul in care ei s- au inteles, ca asa sa semneze el fara a avea client e foarte dificil. Nu stiu cel putin asa este pe la la noi prin Moldova, oamenii au caracter foarte urat apeleaza la acest serviciu, dar ar dori din tot sufletul sa nu plateasca.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe