Atunci când se gândesc la contractarea unui credit pentru achiziția unei locuințe – dar nu numai –, majoritatea românilor preferă să „ia taurul de coarne” și să meargă ei înșiși la banca vizată (sau mai multe). Un pas adesea ignorat, dar care te poate ajuta enorm în alegerea celei mai bune metode de finanțare, ar fi să apelezi la serviciile unui broker de credite.
Iată beneficiile pe care ți le poate aduce un asemenea specialist:
1. Este la curent cu ofertele tuturor băncilor din piață
Un prim avantaj oferit de un broker de credite este reprezentat de faptul că acesta este familiarizat cu ofertele tuturor băncilor din piață, astfel încât opțiunile tale nu vor fi limitate la portofoliul (sau un anumit produs al) unei singure bănci. Astfel, chiar dacă tu te gândeai inițial să contractezi un credit de la banca X, poți descoperi că, de fapt, există o soluție mult mai potrivită pentru tine.
2. Îți oferă consultanță financiară personalizată
Un cumpărător de locuință, mai ales dacă se află la prima sa achiziție, este, de regulă, nefamiliarizat cu „dedesubturile” pieței de creditare. De aceea, ajutorul unui broker în acest domeniu poate face o mare diferență – rolul acestuia nu este doar să- ți prezinte ofertele existente în piață la un moment dat, ci și să-ți ofere o consultanță financiară personalizată, adaptată situației tale. Apelarea la un serviciile unui broker de credite este, așadar, o soluție recomandată și atunci când te gândești la refinanțarea unui credit.
3. Te sprijină pe tot parcursul contractării creditului
Un alt beneficiu important al colaborării cu un broker de credite este că acesta te va sprijini, dintr-o postură de cunoscător, în întocmirea dosarului de credit, pe care îl va transmite apoi către bancă. Asta înseamnă că un asemenea consultant financiar îți va spune ce acte trebuie să aduci, îți va putea recomanda un evaluator și va fi, de fapt, un mediator în relația ta cu banca, ajutându-te să economisești timp și efort.
4. Nu te costă nimic!
Nu în ultimul rând, important de menționat este că serviciile de consultanță oferite de asemenea companii nu sunt plătite de către clienții finali, ci de către instituțiile de creditare (pe baza unui sistem de comisionare a contractelor aduse unei bănci de către respectiva companie). Asta înseamnă, practic, că vei putea beneficia de o prețioasă consultanță financiară, fără ca aceasta să aibă vreun impact asupra bugetului tău de achiziție!