În pieţele imobiliare dezvoltate, peste 95% dintre cei care încheie o tranzacţie apelează la serviciile unei agenţii.
Chiar dacă în anii de criză o bună parte dintre neprofesioniştii din piaţa imobiliară autohtonă au fost eliminaţi, agenţii se „bucură” încă adesea de o imagine negativă în rândul clienţilor. Dovadă este faptul că, atunci când vine vorba de vânzarea sau achiziţia unei locuinţe, cea mai mare parte a românilor preferă să se descurce singuri, fără a apela la serviciile unui agent imobiliar. Potrivit unui studiu realizat de reţeaua Century 21 România (prin firma Operations Research), în momentul de faţă 66% dintre vânzătorii şi cumpărătorii de case încheie tranzacţiile pe cont propriu. Spre comparaţie, în pieţele dezvoltate, ca Europa Occidentală, Canada şi Statele Unite, peste 90% dintre clienţi aleg să lucreze prin intermediul unei agenţii imobiliare. „Principalele motive pentru care românii aleg să îşi vândă locuinţa pe cont propriu sunt lipsa de încredere în agenţii imobiliari şi convingerea că aceştia nu pot oferi un plus de valoare tranzacţiilor, 95% dintre respondenţii care au efectuat tranzacţia pe cont propriu afirmând că agenţii nu lucrează în interesul lor şi nu sunt bine pregătiţi”, se arată în studiul citat.
De la intermediere la reprezentare
Potrivit reprezentanţilor Century 21, principala cauză a lipsei de încredere a românilor în agenţii imobiliari constă în faptul că majoritatea acestora practică intermedierea (modalitate de încheiere a tranzacţiei prin care brokerul asistă atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul). Intermedierea fiind cel mai cunoscut mod de încheiere a unei tranzacţii, 75% dintre respondenţi au fost de părere că aceasta este şi cea mai bună modalitate de a colabora cu un agent imobiliar. „Românii au, în mod greşit, convingerea că în cazul intermedierii, agentul imobiliar reprezintă ambele părţi. De fapt, în procesul de intermediere, singurele interese pe care agentul imobiliar le apără în prezent sunt ale sale. Pentru a face o paralelă, este ca şi cum într-un proces ai fi reprezentat de un procuror, nu de avocat”, este de părere Cătălin Scripcaru, preşedintele reţelei de francize Century 21 România. Potrivit studiului companiei, odată ce respondenţilor le-a fost explicat procesul de reprezentare (modalitate de vânzare a unei proprietăţi în care agentul imobilar reprezintă doar una dintre părţile implicate în tranzacţie), un sfert dintre aceştia au optat pentru această a doua variantă.
„Sfârşitul lumii” sau un nou început?
În opinia lui Cătălin Scripcaru, situaţia actuală a pieţei imobiliare reprezintă o adevărată oportunitate pentru acele agenţii care sunt dispuse să ofere servicii de calitate. “Dacă în perioada de dezvoltare economică, serviciile unui agent imobiliar nu puteau face diferenţa pentru că tranzacţiile se încheiau mult mai uşor, în contextul actual situaţia este diametral opusă. Acest studiu ne arată că aşteptările consumatorilor de servicii imobiliare au crescut, iar motivul pentru care nu apelează la agenţi este că nu cred în valoarea adăugată pe care aceştia o pot oferi. Astfel, este un moment oportun de dezvoltare a companiilor imobiliare care oferă servicii de consultanţă în adevăratul sens al cuvântului”, spune preşedintele Century 21 România.
fasfafaf
@Florian…….e vorba de 2/3….din Romania! Nu din cartierul…sau orasul…sau judetul tau !!!
Faptul ca 80% din clientii tai pretind (!!) – ca doar nu ii iei la bani marunti si le ceri contractele…sau chiar daca le ceri…tot aia e – nimeni nu e obligat sa dovedeasca ceea ce povesteste – in cadrul negocierilor. Presupunand ca nu ai mintit…tot nu are relevanta…Faptul ca 80% din clientii tai (presupunand ca ar zice adevarul !!) au facut si au dres…e egal cu 0 !! – – Sigur – sub rezerva faptului ca ai putea reprezenta o agentie imobiliara nationala…sau de stat…si care se ocupa cu aprox. 90% din tranzactiile nationale de imobile !! In acest caz da! – ai putea avea dreptate…daca nu exagerezi cu procentul de 80% din clientii tai…si (in plus) acestia ti-ar spune adevarul…
Alex
Cred ca principala frustrare a romanilor care nu vor sa lucreze cu agentiile imobilare este cauzata de comisioanele destul de mari raportate la implicarea si asistenta pe care agentiile o ofera in schimbul acestui comision.
Chiar legat de acest subiect am scris si un articol.
ramona
aveti perfecta dreptate ..domnule Florin..lucrez de 6 luni ca agent imobiliar..si am inteles clar..romanii nu au inteles inca k serviciile se platesc..sant dezamagita ..in conditiile in care am inteles exact ce vrea clientul am reactionat, am respectat criteriile de cautare ..am facut 14 tranzactii definitivate( vanzari)..putin zic eu ..la cat teren am facut ..si inca 5 unde au uitat sa ma plateasca nenotificate din nefericire ..acum stiu clar ..am vrut sa fiu agent si sant taxi …o sa reincerc in bransa cand legislatia imi va da oportunitatea sa traiesc din munca mea zic eu cinstita..bla bla bla..
viorel
Experientele mele cu agentii imobiliari: 1.stabilesc intalniri, la ora respectiva nu mai dau niciun semn de viata, dar nici la telefon nu mai raspund. Am avut cel putin 10 astfel de specimene, in conditiile in care e un efort sa vii acasa de la servici sa prezinti apartamentul. 2. in anunt scrie clar ca pretul e fix, nenegociabil, ei sfatuiesc clientii sa ofere cel putin 5.000 sub pretul cerut. 3. practic nu fac nimic altceva decat sa puna niste anunturi mai departe, ca de venit sa vada o proprietate n-a venit niciunul inainte. 4. cand au un client, il plimba si-l ametesc si-i arata tot felul de apartamente, poate poate pune botul la vreunul din ele. nu tin cont de cerintele clientilor in 9 din 10 cazuri.
Cam asta-i cu agentii, si de-asta nu mai am ce discuta cu niciun agent imobiliar pe viitor, indiferent c-o fi bun sau rau.
gica
In opinia asa-zisilor agenti imobiliari , cumparatorul trebuie sa cumpere scump iar vanzatorul sa vanda ieftin , ca sa le iasa si lor de-o ciorba . S-a cam saturat lumea de mofturile si aroganta lor , de aceea nu le mai merge .
Florian
2 treimi din tranzactii sunt incheiate fara intermediari ? Daca-mi spuneti si mie cum au facut aceste statistici cand 80 % din clientii cumparatori care vor sa vada o proprietate prin intermediul meu imi spun ca ei au discutat cu agenti pentru 1 % comision sau 500 euro asa…ca nu au nevoie de acte as putea intelege .Neincrederea nu este motivul pentru care foarte multe tranzactii se fac fara agentie ci mai degraba :
– lipsa unor reglementari pentru aceasta activitate
– faptul ca romanii sunt foarte saraci si nu-si permit sa mai plateasca si un comision
– piata este impartita in cei ce ofera servicii de calitate si au desigur comisioane mari si cei ce fac taximetrie imobiliara cu potentiali clienti cumparatori pe 1 ron / km ( 1% / 500 euro ).
Si inca ceva … luna aceasta am scos 32 de extrase si am identificat 7 clienti cumparatori care au contract de comision cu compania noastra si au incheiat tranzactii ” fara intermediari ” dar va pot spune ce au cumparat.. proprietati prezentate de noi( au fost notificati ) !
irelevant
Rolul unui agent imobiliar este, ca sa spun mai romaneste, sa impace si capra si varza. Faptul ca reprezinti doar o parte intr-o posibila tranzactie iar nu este bine. daca ai reprezenta vanzatorul e si normal ca acel potential cumparator sa nu aibe incredere in serviciile tale, ca doar reprezinti interesul vanzatorului. Si nu mi se pare o dovada de egoism daca un agent imobiliar isi vede interesul, pana la urma pe asta isi castiga el painea. Acum 6 ani cand am inceput sa lucrez ca agent imobiliar aveam o experienta de 4 ani in proiectare topografie si cadastru, stiu ca am o datorie morala fata de ambele parti, dar degeaba dau dovada de profesionalism fata de cumparatori si le explic ce avantaje si dezavantaje ar avea un bloc pentru ca pana la urma sa mi se spuna in fata ” lasa doml’e ca stiu eu mai bine ”. Foarte multi clienti care apeleaza la un credit bancar fie el ipotecar sau prima casa, vin indoctrinati de acei ofiteri de credit care se dau mari experti in constructii si le spun ce anume sa cumpere sau sa nu cumpere. Recent am avut o experienta de genu in care o doamna, sefa de sucursala fiind confunda releveul unui apartament cu dosarul cadastral.Eu zic ca inainte sa aratam cu degetul spre cineva mai intai sa-si asume fiecare responsabilitatea. Da am vazut si eu cu ochii mei agenti imobiliari care erau imbracati ca 50 cent, am vazut si vanzatori si cumparatori care nu aveau nici cea mai mica nuanta al codului etic, si am vazut si ofiteri de credit plantati in banci care nu au nici o treaba cu procedurile unui dosar de credit. Cati cumparatori au procese pe rol pentru ca au dorit sa cumpare un imobil fara agentie si au ramas si cu banii luati si fara casa, cati clienti care au apelat la banci au semnat un antecontract si s-au trezit ca banca nu le mai acorda suma la care se incadrau? In momentul de fata pe piata imobiliara este o adevarata jungla,si nu cred ca in viitorul apropiat noi, agentii imobiliari sa le luam exemplu avocatilor care nu de mult erau la fel ca noi.