De ce cresc prețurile apartamentelor?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 17 Iunie 2016, Ultima actualizare: 21 Iunie 2016

O analiză concentrată pe cele mai mari trei piețe imobiliare ale țării explică această evoluție.

În ultimele 12 luni, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național au consemnat o tendință clar ascendentă, scumpindu-se, per ansamblu, cu 8%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Chiar dacă într-o măsură diferită, trendul de creștere a fost resimțit în toate marile orașe ale țării.

Citește și: Primele efecte? Darea în plată taie din elanul prețurilor!

http://www.dreamstime.com/stock-images-urban-landscape-aerial-cityscape-bucharest-district-image40024534

Pentru a ilustra dinamica cerere-ofertă și impactul acesteia asupra prețurilor, Imobiliare.ro a realizat, în baza datelor obținute cu ajutorul platformei Analize Imobiliare, o comparație între cele mai mari piețe imobiliare ale țării – București, Cluj-Napoca și Timișoara. Pretențiile mai ridicate ale proprietarilor au fost susținute de majorarea cererii, în vreme ce oferta (analiza ia în calcul oferta de apartamente vechi din cele trei piețe) a dat semne clare de scădere (cu o singură excepție).

București:
Cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru pătrat util, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală (noi și vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe față de perioada similară a anului trecut, când ajungeau la 1.056 de euro pe metru pătrat. Acest avans vine pe fondul unei scăderi de 16% a volumului de anunțuri noi de vânzare apărute în piață pe segmentul apartamentelor în ianuarie-mai 2016 (comparativ cu intervalul similar din 2015), în timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, cel mai mare oraș al țării domină orașele secundare, având de cinci ori mai mulți (potențiali) cumpărători decât Clujul sau Timișoara.

Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucureșteni vizează locuințe cu două camere, 31% sunt interesați de unități cu trei camere, 18% ar opta pentru o garsonieră, 11% pentru patru camere și 2% pentru cinci camere. Ca preț, cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrată pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o creștere de 12,9% în ianuarie-mai 2016 (față de anul precedent). Pe de altă parte, 36% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de oferte mai mici de 50.000 de euro (după un avans de 3,6% raportat la 2015). Nu în ultimul rând, segmentul de la 100.000 de euro în sus atrage 17% din cererea actuală de apartamente, după un salt de 26,7% în primele cinci luni din 2016.

Cluj-Napoca:
În momentul de față, orașul de pe Someș este, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpă piață rezidențială a țării. La finele lunii mai, prețul solicitat de vânzători ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util – valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat.

Această evoluție a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunțuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% față de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele Imobiliare.ro arată un salt de 38,4% al numărului de potențiali cumpărători (cea mai mare creștere dintre cele trei orașe analizate).

Timișoara:
În orașul de pe Bega, suma medie solicitată de vânzători a consemnat luna trecută un recul de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins în aprilie. Cu toate acestea, prețul mediu solicitat în prezent de vânzători, respectiv 993 de euro pe metru pătrat util, este cu 13,5% mai mare decât cel valabil în urmă cu un an (875 euro pe metru pătrat).

La o diferență de 7,3%, Timișoara este singura piață dintre cele analizate care a înregistrat o creștere a numărului de oferte noi de vânzare comparativ cu anul trecut. Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, îl depășește însă pe cel al ofertei – fapt ce explică, cel puțin parțial, evoluția pozitivă a prețurilor.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • em22

    “Nu în ultimul rând, segmentul de la 100.000 de euro în sus atrage 17% din cererea actuală de apartamente, după un salt de 26,7% în primele cinci luni din 2016”
    Crestere de 26,7% in 5 luni. Daca asta nu e o refacere a bulei speculative eu nu stiu care mai e.
    Ce-i drept, daca te uiti pe anunturi au crescut vizibil preturile anul asta si in afara de asta o diferenta mare e ca la preturi e adaugat + TVA. Probabil sunt cumparate la gramada de fonduri de investitii si alti speculatori, ca altfel nu inteleg de ce ar avea o relevanta pretul fara TVA pentru clientul persoana fizica.

  • Similea

    Nu mai cresc și în partea a doua a anului vor scădea. Anul viitor vor fi scăderi mai mari pentru că situația economică României se va înrăutăți. În acest an – 2016 sunt alegeri și nu-și permit corecții economice, ci doar măriri de salarii și alte cadouri electorale. Anul viitor va veni “nota de plată” pentru Cadourile electorale. În 2008-2009 a fost la fel.

  • Calin

    Doua intrebari :
    – cand calculati aceasta crestere, luati in calcul pretul cerut de vanzator, sau pretul la care se tranzactioneaza efectiv ?
    – cam care este procentul de tranzactionare a imobilelor scoase la vanzare ?
    Multumesc.

  • Mihai

    A avut loc un eveniment care nu era cert: aprobarea si intrarea in vigoare a legii dari in plata.
    Acest eveniment a avut loc in luna Mai 2016.
    Perioada analizata este un an, din Mai 2015 in Mai 2016.
    Tendintele participantilor pe piata care actionau sub un set de asumptii timp de 11 luni sunt amestecate cu cele cind participantii actionau sub un alt set de asumptii si niste medii sunt derivate din asa zisa “analiza”.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe