De ce au crescut proprietarii preţurile în ianuarie?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 2 Februarie 2011, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

După primele două săptămâni din an, entuziasmul vânzătorilor s-a mai temperat. Per ansamblu însă, majoritatea marilor oraşe s-au înscris pe un trend ascendent.

După ce în 2010 pragurile minime ale preţurilor locuinţelor au fost depăşite în mod succesiv, cea dintâi lună din 2011 a adus o întorsătură neaşteptată de situaţie. Potrivit Indicelui naţional imobiliare.ro, în primele două săptămâni din ianuarie au fost înregistrate creşteri ale preţurilor cerute pentru diferite categorii de apartamente din majoritatea oraşelor ţării. În cea de-a doua parte a lunii, entuziasmul proprietarilor s-a mai temperat, astfel încât valoarea actuală a Indicelui imobiliare.ro este uşor mai scăzută faţă de ultima lună a anului trecut – 1.031 euro pe metru pătrat util, cu 0,2% mai puţin faţă de valoarea de 1.033 de euro pe metru pătrat util din decembrie 2010. faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii cerute în prezent sunt cu 15% mai reduse. Potrivit datelor analizate pe fiecare oraş în parte, în ianuarie preţul mediu pe metru pătrat util a avut o evoluţie ascendentă în Timişoara, Braşov, Constanţa, Bucureşti Ploieşti şi una descendentă în Iaşi şi Cluj-Napoca.

Cum se explică entuziasmul proprietarilor la început de an? Principalul motiv pentru această evoluţie neaşteptată ar fi sesizarea unei creşteri semnificative a interesului manifestat de potenţialii cumpărători în luna ianuarie. Potrivit datelor imobiliare.ro, în prima lună din 2010 numărul de contacte pentru ofertele listate pe portal a înregistrat un avans de 80% comparativ cu decembrie 2010.

Constanţa, cele mai mari creşteri
În topul oraşelor care au înregistrat cele mai semnificative scumpiri în prima lună a acestui an se situează Constanţa. Aici, preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi şi noi a cunoscut o creştere de 2,4% faţă de decembrie 2010. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală a Indicelui imobiliare.ro este cu 10,6% mai redusă. În ianuarie 2011, apartamentele noi s-au scumpit cu 2,8%, până la 933 de euro pe metru pătrat util. În acelaşi timp, locuinţele din blocurile vechi au înregistrat un avans de 2,2%, până la valoarea de 935 de euro pe metru pătrat util.

Cel de-al doilea loc în clasamentul scumpirilor este ocupat de Timişoara. După 11 luni de scăderi consecutive, preţurile solicitate de proprietari au înregistrat în ianuarie o creştere de 1,8%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valorile actuale sunt cu 16,2% mai scăzute. În ianuarie, tendinţa de creştere s-a menţinut doar pe segmentul apartamentelor vechi, cu un avans de 2,8%, până la 799 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele noi s-au ieftinit cu 3,5%, până la 804 euro pe metru pătrat util.

Bucureşti: scumpiri la apartamente noi, ieftiniri la cele vechi
În Braşov, Indicele imobiliare.ro a înregistrat o creştere lunară de 1,3%, până la o valoare medie de 881 euro pe metru pătrat util. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii solicitate pentru locuinţele braşovene sunt cu 6,7% mai mici. Apartamentele noi din oraş s-au scumpit în primele treizeci de zile ale anului cu 2,1%, după o altă creştere de 2,5% în decembrie, ajungând în prezent la valoarea de 966 de euro pe metru pătrat. Pentru locuinţele vechi, preţurile solicitate de proprietari au ajuns la o medie de 876 de euro pe metru pătrat util, cu 1,2% mai mult decât în decembrie.

În Bucureşti, Indicele imobiliare.ro a înregistrat o valoare medie de 1.157 euro pe metru pătrat util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu prima lună a anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 12,5% mai mici. Suma medie solicitată pentru apartamentele noi a crescut cu 1,1% în ultimele 30 de zile ale anului, până la 1,327 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, până la 1.088 euro pe metru pătrat util.

În Ploieşti, preţurile apartamentelor au înregistrat o evoluţie similară cu cea a locuinţelor din Capitală, cu un avans de 0,3% în luna ianuarie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valorile medii solicitate în prezent sunt cu 14% mai reduse.

Cluj şi Iaşi, în continuare excepţii de la regulă
Dacă aceste cinci mari oraşe ale ţării tendinţa generală a fost cea de scumpire, Clujul şi Iaşiul reprezintă excepţii în acest sens. În oraşul din vestul ţării, Indicele imobiliare.ro a cunoscut o scădere de 0,8%. Valoarea actuală este foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni, în ianuarie 2010, diferenţa fiind de doar 0,9%. Preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 0,3% în ultimele 30 de zile, până la 1.011 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,5% în ianuarie, până la 915 euro pe metru pătrat util.

În Iaşi, preţurile s-au diminuat cu 0,9% în ianuarie. În comparaţie cu începutul anului trecut, sumele solicitate în prezent sunt cu 7,8% mai mici. În prima lună din 2010, tendinţa de scădere a fost resimţită doar în cazul locuinţelor noi, în vreme ce apartamentele vechi s-au scumpit cu 3,8%, până la 811 euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
6 păreri
  • ardana

    Ceea ce sustii dumneata aici este o aiureala sau poate cauti sa-ti promovezi interesele. Adica, ori esti speculant imobiliar si vrei sa cumperi acum cat mai ieftin si sa vinzi mai tarziu mai scump, ori esti agent imobiliar care doresti sa ai clienti cat mai multi cu preturi cat mai mici ca sa poti finaliza contracte de vanzare-cumparare sau esti un potential cumparator si vrei sa gasesti o locuinta cat mai ieftina. Altfel nu inteleg ce logica au sustinerile dumitale.

    Chiar daca puterea de cumparare influenteaza cu un anume procent piata imobiliara, e o aberatie sa calculezi pretul unui apartament in functie de salariul minim sau chiar mediu pe economie. Vorbim oare de locuinte sociale, de o populatie defavorizata care ar trebui ajutata prin programe sociale sa-si poata cumpara ceva in anumite ansambluri locative? Sau vorbim de o piata imobiliara intr-o capitala europeana, diversificata ca zone, aspect, calitate etc. etc.? La urma urmei de ce oricine care castiga 200 Euro pe luna ar trebui sa devina si proprietarul unei locuinte? Ar putea locui cu chirie cum locuieste majoritatea europenilor sau americanilor, chiriile depasind 75-80% din venitul lunar al acestora.

  • Dani

    foarte interesant

  • Mihaela

    Piata imobiliara este asediata de supraoferta.

    Prabusirea imobiliara va continua si se va accentua si datorita aparitiei pe piata imobiliara, ca urmare a falimentelor individuale si de firma, a peste 10.000 de hectare de terenuri construibile, intravilane, ce vor prabusi preturile terenurilor suplimentar. In plus un fond imobiliar de peste 6.500-7.000 de vile, in zone precum Pipera, Baneasa, Damaroaia care se vor vinde pe piata cu preturi sub 80.000 de euro vor impinge si fosta piata de lux a imobiliarelor in prabusire. Acestea sunt cifre conservatoare , cuprinzand date de proprietati pe care le avem deja in procese de executare judiciara si confiscare si scoatere pe piata imobiliara cu preturi deja fixate , anunta Lo Petersen, reprezentantul unui consortiu bancar activand pe piata romaneasca. Pe langa aceste proprietati altele se vor adauga in acest an pe fondul scaderii continue a economiei romanesti a subliniat acelasi oficial.
    Economistul sef, Mihail Racaceanu a aratat si el ca prabusirea pietei imobiliare este strict legata de climatul toxic al economiei romanesti. Un calcul simplu arata ca piata imobiliara este strict conecata de evolutia salariului mediu pe economie, a aratat economistul sef. Pretul unui metru patrat construibil , in zonele centrale nu poate depasi de doua ori valoarea salariului mediu pe economie. Cum in Romania salariul mediu este de 250 de euro rezulta ca nicio casa nu se poate vinde cu un pret de peste 500 de euro pe metru patrat, iar la finele anului cand salariul mediu se va reduce la sub 200 de euro si pretul va trebui sa urmeze aceasta tendinta coborand sub 400 de euro , poate 350 de euro. Cum preturile actuale sunt de cc. 700 de euro pe metru patrat, calculul scaderii preturilor e usor de facut si matematica pura, reducere de minimum 50% a taiat rece orice discutie economistul sef

  • Om Bun

    bine, chiar foarte bine spus de catre Claudiu!!!!
    ce nu spune grig mai jos este ca proprietarii lacomi impreuna cu milogi imobiliari vor sa vanda la suprapret apartamente vechi de 30 de ani si chiar, peste in conditiile in care la proiectare – construire durata de “viata ” a acestor apartamente a fost de 60 de ani; Cred ca tocmai la acest aspect ar trebui sa uite orice cumparator si sa nu se mai laes mintit de proprietari si ade agentii imobiliare;
    probabil ca grig este in barca “imobiliarilor” ;

  • Grig

    Pt. Claudiu: Domnule Claudiu, realizati ca este vorba de cumpararea unei case, nu a unui televizor?…Parintii mei nu au putut sa cumpere din salariu,un apartament…Am prieteni occidentali care au platit TOATA VIATA, incepand de tineri, pana la pensie…apartamentul, casa in care au locuit…(ratele la Banca)…Si atunci? Despre ce vorbim?…Terenul costa, materialele de constructie, finisaj…costa. Mana de lucru costa. Proiectant, arhitect, autorizatii….De unde scoateti D-voastra preturile pe care le-ati afisat? Pe ce baze?…Repet: Nici macar pe timpul comunistilor, unde eram…„asistat” de stat …nu erau proprietari decat f.f. putini, cu rate de platit…ani buni…

  • Claudiu

    Vrabia Mihai Viteazu. Proprietarii inca viseaza la specula din 2006-2008. Preturile vor scade si mai mult in 2011-2013. Piata se va stabiliza la 400-500 euro\mp. Va mai creste timid peste acest pret cu 1-5% dar dupa 10 ani cand poate va creste puterea de cumparare a romanului de rand. Programul “Prima Casa” a mai incetinit scaderea preturilor si intrarea in normalitate a pietei imobiliare. In viitorul apropiat vom vedea preturi de 15000-25000 pt garsoniere, 25000-35000 pt 2 camere, si 35000-45000 pt 3 camere. Si proprietarii vor vedea ca si la preturile acestea vor vinde greu, dar vor avea totusi sanse.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartament în bloc comunist sau casă veche. Nu cumpăra locuința până nu verifici aceste lucruri – VIDEO

Locuințele vechi au avantajele, dar și dezavantajele lor. Pentru a te asigura că investiția pe care o faci într-o astfel de proprietate va fi una bună pe termen lung...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la început de vară: evoluția din iunie 2021

În Capitală, cea mai semnificativă marjă de creștere a fost consemnată pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi. La fel ca în cele trei luni anterioare, prețurile apartamentelor (noi și...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
În august, prețurile apartamentelor au revenit pe plus. Doar două dintre marile orașe au consemnat scăderi

Acolo unde au avut totuși loc, ieftinirile s-au situat într-o marjă specifică pentru condiții normale de piață. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre...

citește mai departe