Daca nu poti plati rate, fii neamt, adica fii chirias!

scris de Dan Ioan Popp

Rate sau Chirie ?? Aceasta este intrebarea!!Cineva pune o intrebare: „tot mai multi clienti par a fi interesati de achizitia de apartamente prin sistem de rate la dezvoltator; este  functional un sistem complet, cu perioade de 15-20 ani?”

Iata ce cred: Putini dezvoltatori pot sustine o creditare a clientilor pe perioade de 5 ani. In cazuri speciale se poate merge pina la 10 ani. Daca facem un calcul bazat pe faptul ca un dezvoltator a luat un credit de 50.000 pe o durata de 5 ani si vinde cu 100.000 apartamentul in rate platibile in 20 de ani (simplificam si consideram o dobinda ZERO, atit catre banca cit si catre dezvoltator) se observa ca in 5 ani cumparatorul nu achita decit 25.000, deci dezvoltatorul nu are cu ce sa plateasca propriul credit la banca!

Fara a intra in alte detalii, afirm ca dezvoltatorii ce vor acorda credit furnizor platibil in 20 de ani (daca exista asa ceva in Romania) ori sunt parte a unui grup financiar care acorda facilitati deosebite dezvoltatorului, ori au avut marje de profit (a carui incasare, astfel, accepta sa o amine) de circa 300% fata de costuri (fapt azi imposibil deoarece preturile mari de circa 3000-2500 eur/mp au coborit cele dintii cu circa 40-50% in ultimele 20 de luni)!

Si, in fond, nu trebuie ca toata lumea sa fie proprietar… atit de chinuit: finantele, in final, sunt aritmetica. Cine nu isi face bine calculele pierde. De aceea afirm ca fff. putini vor fi aceia care vor face astfel de oferte, chiar daca exista clienti care doresc astfel de produse. La o analiza mai atenta profilul unor astfel de clienti este mai degraba al celor care ar trebui sa renunte la a fi proprietari multumindu-se cu statutul de chiriasi. Simplu: 60% din Germania capitalista este chiriasa si chiar ca sunt fericiti.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
spatiicomerciale.ro studiu de caz

Articolul analizeaza site-ul spatiicomerciale.ro prin prisma functionalitatii, asteptarilor utilizatorilor, a celor care proceseaza date in mediul virtual din domeniul  imobiliar. …

Continue reading

citește mai departe
Analiza Pietei Imobiliare anul 2011 tendinte 2012

 NOU ! Analiza pietii imobiliare 2012 tendinte prognoze 2013 judetul Cluj si Municipiul Cluj Napoca  este in lucru si va putea …

Citeşte mai departe

citește mai departe
De ce cind bancile stranuta imobiliarele “racesc”

Intr-o economie dezvoltata in care capitalurile proprii ale companiilor si populatiei ar fi semnificative, ar fi normala o mai mare decuplare fata de banci. O economie in dezvoltare si...

citește mai departe
Cit de important este imobiliarul in viata noastra obisnuita – 12 raspunsuri

Mai intii ne influenteaza mediul natural in care traim: cimpurile, dealurile, padurile sau lacurile pot sa dispara sau sa fie remodelate prin aparitia de drumuri, poduri, cartiere, malluri sau...

citește mai departe
Picatura dupa picatura, imobiliarul ne modeleaza chiar universul interior

Imobiliar este aproape orice – static – pe linga care trec, facut sau nefacut de mina omului. Ma scol in DORMITOR si folosesc BAIA. La plecare imi fac o...

citește mai departe