Reprezentanții companiei se așteaptă ca finanțările bancare să fie în continuare disponibile, chiar dacă băncile vor fi mai selective și mai atente la bonitatea chiriașilor și calitatea proprietăților.
Tranzacțiile de investiții imobiliare semnate în ultimele săptămâni, cu o valoare cumulată de peste 400 de milioane de euro, demonstrează, potrivit companiei de consultanță Cushman & Wakefield Echinox, că piața investițională din România rămâne robustă și atractivă chiar și în perioada pandemiei Covid-19, nemaifiind privită ca o piață marginală a Europei Centrale și de Est (ECE).
Alături de faptul că AFI Europe a finalizat recent achiziția portofoliului de birouri deținute în România de NEPI Rockcastle (tranzacție ce s-a cifrat la puțin peste 300 de milioane de euro), un consorțiu format din Resolution Property și Zeus Capital a cumpărat complexul office Floreasca Park din București. Cushman & Wakefield Echinox a asistat GLL Real Partners GMBH în vânzarea acestui din urmă proiect de birouri, acest deal marcând „intrarea unui nou jucător de anvergură în piață imobiliară locală”.
Citește și:
A fost finalizată cea mai mare achiziție de birouri. E un record absolut pentru piața din România!
„În ultimele 12 luni, am reușit să atragem în România Morgan Stanley – pentru achiziția America House, Resolution / Fosun (via Zeus Capital Management) – pentru Floreasca Park, și am sprijinit Equest la vânzarea principalului activ – Equest Logistic Park – trei tranzacții cu o valoare cumulată de peste 200 de milioane de euro, două dintre acestea fiind închise în perioada pandemiei. Ne așteptăm ca, până la finalul anului, să reușim să mai închidem câteva tranzacții importante, astfel încât volumul investițional ar putea depăși în 2020 pragul de un miliard de euro, pentru prima dată din 2014.”
Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox
Acordurile solide cu chiriașii, esențiale
Potrivit reprezentanților companiei de consultanță, rezultatele înregistrate pe piața investițiilor imobiliare în trimestrele doi și trei ale anului în curs relevă câteva aspecte esențiale, cum ar fi că interesul investitorilor pentru România continuă să rămână unul ridicat, dar și că noi fonduri de investiții sunt pregătite să intre în România – o tendință remarcată în ultimii ani și confirmată acum de asocierea Zeus Capital Management & Resolution (Fosun Group). Consultanții Cushman & Wakefield Echinox se așteaptă ca finanțările bancare să fie în continuare disponibile, chiar dacă băncile vor fi mai selective, punând accent pe aspecte ce țin de bonitatea chiriașilor și calitatea proprietăților. „Puterea acordurilor cu chiriașii în orice clădire este esențială și va fi analizată și mai atent de către investitori în viitor. Calitatea unei clădiri va deveni din ce în ce mai importantă, în condițiile în care vânzătorii își doresc să maximizeze prețul obținut și să atragă o gamă largă de investitori”, adaugă reprezentanții companiei.
„Succesele înregistrate în ultimele luni vor trimite un mesaj pozitiv cu privire la evidenta maturizare a pieței locale, reflectată de aceste tranzacții. România a fost, în general, văzută ca o piață marginală a Europei Centrale și de Est, dar ne așteptăm ca acest statut să fie modificat într-o direcție pozitivă. Treptat, observăm un număr mai mare de investitori care înțeleg faptul că România oferă randamente atractive pentru proprietăți de o calitate ridicată, cu prețul unei ușoare ajustări a coeficientului de risc, comparativ cu piețele principale din Europa Centrală și de Est.”
Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox
Perspective de creștere pentru o piață ce funcționează sub potențial
Lichiditatea în București rămâne mai scăzută față de Varșovia, Praga și Budapesta, fapt ce face ca investitorii să aibă, încă, anumite semne de întrebare cu privire la posibilitățile de a vinde activele achiziționate în momentul în care își doresc să facă acest lucru. Fiecare nou investitor în piață aduce, desigur, o îmbunătățire în această privință – iar, pe măsură ce mai mulți jucători vor decide să facă achiziții în România, gradul de lichiditate al pieței va crește. Pe fondul schimbărilor declanșate (sau accelerate) de Covid-19, reprezentanții companiei de consultanță notează: „După cum am văzut în perioada 2008-2009, România poate fi afectată de factori declanșați în afara țării, de probleme economice la nivel european și global, însă aceste riscuri au fost prezente și în ultimii ani, perioadă în care piața locală a continuat să se dezvolte”.
„Dezvoltatorii, investitorii și băncile trebuie să evolueze rapid pentru a ține pasul cu o lume aflată în schimbare. Vor exista obstacole, dar piața din România a depășit multe astfel de provocări în ultimii 12 ani. Piața românească funcționează în continuare la un nivel de activitate mai scăzut decât potențialul său maxim, având în vedere fundamentele și dimensiunea sa, față de alte țări europene. Investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru a sprijini în continuare dezvoltarea imobiliară. În plus, soluții mai flexibile de finanțare ar ajuta piața să concureze mai bine cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, pentru a sprijini investirea locală a capitalului propriu.”
Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox