Cumpărătorii ies din așteptare: vânzările de locuințe „duduie”, chiar și pe timp de vară

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Publicat pe: 1 August 2014, Ultima actualizare: 31 Iulie 2014

Marii dezvoltatori din piața rezidențială avertizează că, deși piața merge într-o direcție pozitivă, nu poate fi totuși vorba de un nou boom.

Pentru vânzătorii de locuințe, fie ei dezvoltatori de locuințe noi sau proprietari de apartamente vechi, anul 2013 a fost unul cu siguranță mai bun decât cel precedent, fiind caracterizat de o cerere mai mare din partea cumpărătorilor și de încheierea mai multor tranzacții. Până acum însă, 2014 a depășit însă în mod evident rezultatele atinse în 2013, având toate șansele să se încheie ca cel mai bun an de la declanșarea crizei economice încoace.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-buy-house-image26136462

Apetit crescut pentru achiziții
Majorarea volumului de achiziții este raportată de doi dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe prezenți pe piața românească. „În privinţa vânzărilor, asistăm la o tendinţă de creştere – în 2013, comparativ cu 2012, am avut o creştere a vânzărilor în proiectele Adama cu 25%, iar în primul trimestru din 2014, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrăm o creştere cu 30%. Indicii de vânzări pe 2014 sunt într-o continuă îmbunătăţire, de la lună la lună, acest lucru oferindu-ne un semnal clar că direcţia în care ne îndreptăm este una pozitivă. Obiectivul nostru pe 2014, stabilit la finalul anului trecut, era să ne menţinem la nivelul anului 2013, dar, până la momentul actual, aşteptările noastre sunt depăşite”, spune Alina Necula, director de marketing și vânzări al Adama Group.

O intensificare a activității de tranzacționare este consemnată și de ansamblul rezidențial Cosmopolis, din nordul Capitalei, dezvoltat de compania cu acționariat turcesc Opus Land Development. În primele șase luni ale anului, în cadrul proiectului au fost vândute circa 165 de locuințe, volumul vânzărilor urcând la 191 de unități până la finalul lunii iulie. Aceste cifre arată o îmbunătățire clară față de 2013, când pe tot parcursul anului au fost vândute 260 de unități locative.

„Cererea înregistrată în primul semestru din 2014 a fost mai ridicată, atât în cazul Cosmopolis, cât și la nivelul pieței. S-au încheiat mai multe tranzacții, s-au acordat mai multe finanțări, iar prețurile și-au continuat tendința de stabilizare manifestată în ultimele 18 luni. Este, într-adevar, o perioadă pozitivă, dar asta nu înseamnă că este începutul unui nou boom.”

Ahmet Buyukhanli, CEO Opus Land Development, dezvoltatorul Cosmopolis

Adio sezonalitate!
Un aspect interesant în ceea ce privește dinamica pieței rezidențiale constă în atenuarea evidentă a sezonalității vânzărilor. Comparativ cu perioada de dinaintea declanșării perioadei de recesiune, când existau diferențe semnificative între lunile de vară și cele de toamnă la capitolul tranzacții, astăzi, aceste diferențe nu mai există, Gabriel Voicu, directorul departamentului de locuințe noi al Coldwell Banker Affiliates of Romania (managerul și agentul exclusiv al ansamblului Cosmopolis). „Explicația stă în profilul cumpărătorului întâlnit astăzi: o persoană cu o nevoie locativă imediată sau una care poate deveni acum eligibilă pentru accesarea unei finanțări – spre exemplu, în această perioadă ajunge la pragul minim de vechime la locul său de muncă”, notează Voicu. Această tendință este confirmată și de reprezentanta Adama. „Experienţa verii trecute ne dă un motiv în plus să spunem că vara nu mai este un anotimp în care piaţa rezidenţială intră în acalmie – chiar dacă vara era considerată sezon al concediilor, numărul tranzacţiilor scăzând simţitor, anul trecut a făcut excepţie, iar 2014 pare să se înscrie până acum pe acelaşi trend, în lunile de vară de până acum depăşind vânzările înregistrate anul trecut în aceeaşi perioadă”, notează Alina Necula.

„Cel mai important aspect pe care l-am observat este că oamenii şi-au dat seama că este momentul să achiziţioneze şi că aşteptarea nu poate aduce nimic în plus pentru ei, astfel că perioada până la care se concretizează discuţiile cu un client s-a scurtat în multe cazuri. Am observat un interes tot mai crescut al potenţialilor clienţi pentru achiziţionarea unui apartament – atât clienţi mai vechi care s-au hotărât că este momentul potrivit pentru o astfel de achiziţie, cât şi clienţi noi, care au luat o decizie în cel mai scurt timp. Piaţa se înscrie treptat pe noi coordonate post-criză: nu mai putem vorbi despre un boom imobiliar, care însă nu ar fi fost nici firesc, nici sustenabil pe o perioadă mai lungă de timp, ci despre o piaţă matură, mai stabilă, cu o creştere constantă pe anumite segmente.”

Alina Necula, director de marketing și vânzări Adama Group

Mai multe tranzacții și pe piața apartamentelor vechi
Și pe segmentul apartamentelor vechi se simte o revigorare a pieței comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut – se poate spune că potențialii cumpărători ies tot mai mult din așteptare, recunoaște Igor Postovanu, broker/owner al agenției Sims Parkman. „În ultima perioadă am văzut chiar că s-au vândut proprietăți care stăteau de mai mult timp pe piață – după ce au lăsat la preț”, notează acesta. Și Daniel Balica, partener asociat în cadrul agenției Zone Real Estate, este de părere că piața apartamentelor vechi este mai „dinamică” comparativ cu 2013 – există un interes ridicat din partea clienților și se încheie mai multe tranzacții (chiar dacă nu este vorba de o creștere extraordinară). În opinia lui Postovanu, aceste rezultate pozitive se datorează și politicii de creditare a băncilor – nu doar programului Prima Casă, ci și faptului că produsele ipotecare standard au ajuns să fie comparabile cu cele în euro din punctul de vedere al costurilor. Cel puțin parțial, Balica pune această tendință și pe seama zvonurilor legate de transformarea programului Prima Casă în Noua Casă, ce i-au motivat pe doritorii de apartamente vechi să iasă la acțiune.

De menționat este că cererea crescută consemnată în ultima perioadă nu este suficientă pentru a justifica o reluare a tendinței de scumpire a locuințelor. „Cifrele arată o creștere – la tranzacții, nu la preț. În continuare proprietățile supraevaluate stau pe piață nevândute. Încă nu s-a ajuns în faza de supralicitare, încât să crească prețurile. Stocul e încă foarte mare”, subliniază reprezentantul Sims Parkman. Acesta precizează că factorul preț este în continuare foarte important pentru cumpărători și, chiar dacă de la începutul anului a existat o încercare a proprietarilor de a ridica ștacheta la acest capitol, valorile efective de tranzacționare sunt, comparativ, în stagnare sau chiar în ușoară scădere.

Părerile cititorilor
7 păreri
  • Marian

    Buna ziua,
    De unde scoateti atatea minciuni ca duduie piata cu vanzari,am un prieten la banca spunea ca nu se mai imprumuta nimeni pentru case .
    Lucrez la o fabrica de confectii imbracaminte cu 400 de angajati au un salariu de 500-600ron in mana.
    Nu se gasesc locuri de munca cu salarii mari din ce in ce nu mai sunt locuri de munca cercetati piata.
    Numai agentiile imobiliare umfla piata pentru comision in loc sa vanda 10 si sa castige un comision mai mic.
    Nu vedeti ca a venit criza rau si Basescu a anuntat micsorati preturile si veti avea vanzarii.

  • Marius

    am un apartament la vanzare de peste 2 ani in apropiere de Piata Victoriei- Bucuresti- bloc 2008. Pretul este mai mic decat preturile pentru apartamentele comparabile afisate pe acest site. In ultimele 4 luni nu am avut nici un “turist imobiliar” – iar in peste 2 ani nu am avut mai mult de 5-6 persoane care sa vina sa il vada (fara nici o propunere concreta)
    Asa ca…mai lasati-o cu vanzarile care “duduie”…Probabil ca duduie precum duduia si economia lui Nastase.

  • medusa

    dezvoltatorii au spart preturile!
    dE FRICA! Acum vor sa ascunda asta spunind ca au pus piata in miscare!
    Adevarul e ca se cumpara apt vechi in draci mult mai mult decat alea noi, pt o anumita zona cu anumite facilitati
    Nu se mai duce nimeni la tara in noroi… in bloc nou!
    Mai studiati…

  • dan

    Cumparatorii nu exista , articolul asta doar face trafic . Pe baza unei economii in declin , si a unei lipse de creditare acuta, unei mortalitati in crestere , cum puteti sa spuneti voi ca a crescut numarul tranzactiilor ? Cu ce bani cumpara doritorii ? Cine mai face credite in ziua de azi cu un salariu de cacao ?

  • gabriel palade

    Am o casa in BUSTENI ,ma chinui sa o vand de 4 ani,am ajuns sa vand numai terenul si POZITIA,casa este GRATIS,pretul este cu 25 % sub pretul zoneisi nici asa nu am primit o oferta concreta,totusi se simte un nr mai mare de persoane care dau tarcoale.In concluzie sant de acord cu analistii din domeniu care au contribuit la articol.MINIMUL a fost atins,sinusoida isi urmeaza cursul.AVIZ AMATORILOR.

  • ema

    Daca am o casa la 38 km de bucuresti cu teren eco gradina bolta schelet micro sera pomi fructiferi altoiti 2 in 1(mar/par)smochin cumpot vinde aceasta casa?ma puteti ajuta?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe