Experții economici oferă prognoze importante de creștere a prețurilor proprietăților imobiliare, la nivel mondial, în următorii zece ani. Studiul Economic al Experților (EES), condus de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană, prognozează o rată medie anuală de creștere nominală la nivel global, de 9%. În Germania, se estimează o creștere de 7,2%.
Trendul global continuă: prețurile proprietăților imobiliare continuă să crească
Rezultatele relevate de experții din întreaga lume arată că în mai multe regiuni (cum ar fi Africa de Est sau Asia de Sud) sunt așteptate creșteri anuale ale prețurilor proprietăților de peste 20%. În America de Sud, Europa de Est, Asia Centrală și Africa de Nord, sunt prognozate creșteri semnificative, cuprinse între 10 și 15%. În schimb, în America de Nord, Europa de Vest, Oceania și Asia de Sud-Est se așteaptă creșteri mai moderate, de 6 până la 8% pe an.
Așteptările privind prețurile imobiliare depind, printre altele, de estimările experților privind inflația. “La nivel regional, există corelații semnificative între așteptările experților referitoare la inflația pe termen scurt (+0,76) și pe termen lung (+0,48) și evaluările lor cu privire la evoluția prețurilor imobiliare în următorii zece ani. De aceea, creșterile reale ale prețurilor caselor vor fi probabil mai mici decât valorile nominale,” potrivit datelor publicate în raport.
Diferențele semnificative în așteptările privind evoluția prețurilor imobiliare în următorii zece ani sunt evidente, în special în Europa. În timp ce se preconizează creșteri moderate ale nivelului prețurilor imobiliare în Europa de Vest și, într-o măsură mai mică, în Europa de Nord (respectiv 6,4% și 9,9%), așteptările pentru creșterea anuală în Europa de Sud și Europa de Est sunt aproape de trei ori mai mari (18,4% și, respectiv, 14,9%).
Sondajul trimestrial realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană a fost realizat în perioada 14 iunie 2023 până la 2 iulie 2023, cu participarea a 14.2023 de experți economici din 2 țări.