Jucătorii rămaşi activi pe segmentul rezidenţial autohton nu prevăd răsturnări majore de situaţie în anul ce a început.
Anul 2012 a debutat sub semnul multor întrebări, mai mult sau mai puţin sumbre, legate de piaţa imobiliară. Dacă în cel dintâi caz consultanţii din real estate-ul autohton s-au arătat precauţi – prin prisma evenimentelor economic-politice internaţionale -, dezvoltatorii au o poziţie uşor diferită. Andrew Prelea, CEO al companiei Ozone Homes, este de părere că piaţa rezidenţială autohtonă a luat deja în calcul toate efectele negative din economia internaţională – evenimentele din Grecia, Spania, Italia – şi a ajuns într-un punct de la care nu vor mai exista alunecări majore.
Cu alte cuvinte, spune Prelea, preţurile locuinţelor de pe segmentul accesibil (determinat de programul Prima Casă şi puţin peste) nu vor mai scădea cu mult. Altfel stau lucrurile pe segmentul caselor cu suprafeţe mari, de la 150 de metri pătraţi în sus, unde şi dacă dezvoltatorii ar reduce preţurile la 300-500 de euro pe metru pătrat, oamenii tot nu şi le-ar putea permite. Un singur factor mai poate afecta într-un mod drastic piaţa locală, crede investitorul australian, iar acesta e oprirea programului Prima Casă.
Următorii doi ani, pe calapodul lui 2011?
Pe de altă parte, Mauricio Mesa Gomez, country managerul companiei spaniole Hercesa, crede că 2012 şi 2013 nu vor aduce modificări substanţiale în piaţa rezidenţială. Deşi o evoluţie unanim valabilă a preţurilor este greu de estimat, acesta crede totuşi că, per ansamblu, locuinţele noi nu se vor mai ieftini cu mult. Vor exista, desigur, şi cazuri particulare, când anumiţi dezvoltatori vor fi nevoiţi să aplice în continuare reduceri de preţ, din cauza situaţiei financiare dificile, dar aceasta nu va fi o regulă pentru piaţă.
Ideal: un apartament vechi, cu 30-40% mai ieftin decât unul nou
În ceea ce priveşte competiţia între apartamentele vechi şi cele noi, Andrew Prelea crede că cele dintâi vor continua să aibă preţuri similare cu cele din urmă câtă vreme oferta de locuinţe nou-construite accesibile va fi una redusă. Asta cu toate că, la modul realist, o locuinţă dintr-un bloc vechi ar trebui să fie cu 30-40% mai ieftină decât una într-un ansamblu rezidenţial, mai ales în Bucureşti. În opinia CEO-ului Ozone Homes, programul Prima Casă nici nu ar trebui să se aplice locuinţelor din blocurile vechi, ci doar imobilelor noi, pentru că doar o astfel de abordare ar stimula cu adevărat economia.
La rândul său, Mauricio Mesa Gomez crede că, pe termen mediu şi lung, pe măsură ce economia îşi va reveni, iar posibilităţile financiare vor creşte, apartamentele vechi vor fi tot mai puţin căutate, în favoarea celor noi.
Citeşte şi Cum au evoluat preţurile locuinţelor anul trecut şi ce se va întâmpla în 2012?