Acum că se apropie finalul perioadei în care contractului de închiriere este în vigoare, ai oportunitatea de a renegocia condițiile pe care le cuprinde acesta și chiar și chiria solicitată. Nu uita că nu doar tu, din poziția de proprietar, vei încerca să modifici termenii în favoarea ta, ci și chiriașul, așa că trebuie să te pregătești serios pentru discuțiile de renegociere.
Poți începe prin a-ți face o listă cu toate lucrurile pe care ai vrea să le schimbi odată cu noul contract și pe care ai vrea să le discuți cu chiriașul la renegocierea acestuia. Nu uita să adaugi și motivele pentru care vrei să faci modificările respective. Nu poți merge la discuții fără argumente clare.
Dacă vrei să ceri o chirie mai mare odată cu încheierea contractului inițial, trebuie să verifici mai întâi situația din piață și să te informezi cu privire la sumele solicitate pentru locuințe similare din orașul tău. Astfel vei afla dacă este bine să ceri o majorare a chiriei.
Poți face acest lucru folosind soluția “prețExpert” pusă la dispoziția ta de Imobiliare.ro. Acest produs inovativ îți pune la dispoziție în doar câteva secunde informații detaliate despre valoarea de piață a unei proprietăți imobiliare, dar și chiria sugerată pentru aceasta, în funcție de caracteristicile și de poziționarea sa.
În momentul de față, rapoartele “Opinie Preț” pot fi generate pentru locuințe din peste 100 de localități din România.
Dacă locuința dată în chirie se află în Capitală sau într-unul dintre principalele orașe ale țării, respectiv Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Iași sau Constanța, poți estima ușor suma pe care o poți solicita la închiriere folosind și “Harta chiriilor” pe care o găsești pe site-ul Imobiliare.ro.
Aceasta îți oferă posibilitatea de a selecta tipul locuinței pe care o dai în chirie, respectiv garsonieră sau apartament cu 2, 3 și 4 camere, și de a afla imediat prețul minim și mediu solicitat pentru alte proprietăți similare.
În plus, cu portocaliu și roșu vei vedea direct pe hartă care sunt zonele orașului cu cele mai mari chirii, iar cu albastru pe cele unde se cer chirii mici.
Ca proprietar, ai putea să introduci, totodată, clauze noi în contractul de închiriere. Să luăm un exemplu concret. În cazul în care chiriașul și-a luat un animal de companie care a făcut deja unele daune și în contractul inițial nu ai avut o clauză cu privire la acest aspect, o poți introduce acum. Atenție însă la modul în care abordezi problema pentru că, cel mai probabil, actualul chiriaș nu fi dispus să renunțe la animalul său de companie. Poți cere în schimb o garanție mai mare pentru a te asigura că nu vei rămâne cu daunele.
Ce va încerca chiriașul să negocieze?
Nu vei fi singurul care va încerca să renegocieze contractul de închiriere. Chiriașul va încerca să facă același lucru.
Printre cele mai întâlnite cerințe venite din partea acestuia se numără obținerea unei chirii mai bune, din punctul său de vedere, obținerea unei perioade de închiriere mai mari sau obținerea unor îmbunătățiri, precum schimbarea frigiderului, a cabinei de duș sau închiderea balconului cu geamuri termopan.
Ascultă chiriașul, încearcă să fii flexibil, mai ales dacă este o persoană care a demonstrat seriozitate și grijă față de locuința ta, altfel riști să îl pierzi.
Dacă cere o ieftinire prea semnificativă a chiriei, nu te enerva, ci explică-i cu argumente clare de ce solicitarea lui nu are o bază reală. Aici se va vedea cât de bine cunoști piața.