Unul dintre primii pași pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când te gândești să cauți un chiriaș este cel al stabilirii chiriei corecte pentru locuința ta. Nu uita că dacă vei cere un preț care depășește mult media pentru o proprietate similară aflată în aceeași zonă a unui oraș nu vei avea de câștigat mai mult, aceasta va sta pe tușă luni de zile, deci vei pierde bani, iar potențialii chiriași se vor feri de ea odată ce vor realiza că pot avea parte de același confort la un preț mai accesibil.
Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a determina valoarea corectă a chiriei este acela de a analiza proprietăți similare scoase la vânzare, dar și valoarea lor.
Poți face acest lucru folosind informațiile puse la dispoziție de Imobiliare.ro pe pagina de știri ImoExpert. Acestă secțiune în care sunt publicate articole îți oferă în doar câteva secunde informații detaliate despre valoarea de piață a unei proprietăți imobiliare.
În momentul de față,
Dacă locuința pe care vrei să o dai în chirie se află în București sau în Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Iași sau Constanța, Oradea, Sibiu, Craiova sau chiar Ploiești poți găsi date relevante și în rapoartele trimestriale care prezintă dinamica pieței imobiliare și conțin un capitol curprinzător pe segmentul chiriilor. Raportul Market 360 poate fi descărcat gratuit Aici.
În cazul locuințelor care se încadrează în segmentul de lux, estimarea chiriei se poate dovedi a fi o provocare, însă și aici, cele mai multe informații le vei regăsi în secțiunea de știri ImoExpert. Totuși, dacă nu dorești să începi documentarea pe cont propriu, ar fi recomandat să apelezi la specialist care să facă evaluarea.
Care sunt principalii factori care influențează valoarea chiriei
Factorii care influențează cel mai mult valoarea chiriei sunt, în general, următorii:
1. Zona în care se află proprietatea – chiriile solicitate pentru locuințele aflate la periferia orașelor sunt mai reduse față de cele aferente locuințelor situate în zonele centrale. Contează, totodată, prestigiul cartierului în care se află proprietatea, dar și vecinătățile.
Să luăm câteva exemple concrete:
Cele mai scumpe zone din Capitală sunt, la ora actuală, Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff. În cazul acestora, chiriile se învârt în jurul valorii de 1.300 euro/lună, mult peste cele solicitate în Cluj-Napoca, principalul rival al Capitalei.
La nivel național, cele mai scumpe garsoniere, în Cluj-Napoca. Aici prețul mediu solicitat pentru o astfel de locuință a ajuns la 350 euro/lună, pentru apartamentele cu 2 camere, proprietarii cer 500 euro/lună din partea chiriașilor.
Brașovul se îndreaptă, pas cu pas, spre fruntea clasamentului, în topul național.
Garsonierele din Brașov pot fi închiriate cu un preț mediu de 300 euro/lună, similar cu cel practicat în Constanța sau Iași, în timp ce chiria pentru un apartament cu 2 camere a ajuns în luna decembrie la 450 euro/lună. În cazul apartamentelor cu 3 camere, bugetul mediu necesar pentru închiriere ajunge la 600 euro/lună.
Chiria medie lunară poate să atingă, însă, și pragul de 1.000 euro în Brașov, în funcție de tipul de locuință dorit și de cartierul în care se află proprietatea.
Chiriile s-au scumpit și în Constanța, unde în medie, o garsonieră poate fi închiriată cu 300 euro/lună, iar în cazul apartamentelor cu 2 camere, în decembrie media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună.
O scumpire mai lentă se observă în Iași (în cazul garsonierelor prețul mediu ajunând la 300 euro/lună).
Cele mai mici prețuri, le regăsim însă, în Timișoara. Apartamentele din Timișoara pot fi închiriate, în luna decembrie, la prețuri mult mai accesibile decât cele solicitate în alte mari centre regionale din țară. Plătești doar 230 euro/lună pentru o garsonieră față de 350 euro/lună în Cluj-Napoca, iar pentru un apartament cu 2 camere chiria medie este de 370 euro/lună, mult sub prețul solicitat în București, de 500 euro/lună.
Atenție! Dacă locuința se află într-un bloc vechi cu “bulină roșie”, valoarea chiriei va scădea. Important este în acest caz să iei în considerare gradul de risc seismic și să îi informezi pe cei interesați. Acest aspect poate fi verificat cu ușurință pe site-urile autorităților locale, iar dacă îl ascunzi, potențialul chiriaș ar putea să creadă că locuința are și alte probleme pe care nu ai vrut să i le comunici.
3. Dotările locuinței – o locuință mobilată și utilată va fi mult mai căutată ca una doar parțial mobilată și utilată sau care nu dispune de nicio dotare. Totodată, nu vei putea să ceri o chirie mai mare pe o locuință nemobilată și neutilată decât pe una cu toate dotările pentru că în acest caz chiriașul va trebui să facă investiții substanțiale pentru un minim de confort.
De asemenea, o locuință cu un aspect curat sau pentru care s-au făcut unele îmbunătățiri, va fi mai atractivă și va atrage mai multe persoane decât una cu un aspect învechit, în pregătirea căreia proprietarul nu a vrut să investească bani. Nu uita că vei putea solicita o chirie mai mare dacă locuința ta arată bine.
Dacă vei lucra alături de un agent imobiliar pentru a găsi un chiriaș, este recomandat să îi soliciți părerea cu privire la valoarea chiriei pe care vrei să ceri pentru locuința ta. Experiența sa își va spune cuvântul în acest sens. În plus, acesta poate să îți sugereze o serie de îmbunătățiri la care poți apela pentru a face locuința mai atractivă pentru cei aflați în căutarea unei chirii.