Cum stabilești prețul de vânzare corect pentru proprietatea ta

Unul dintre primii pași pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când vrei să scoți la vânzare o proprietate este cel al stabilirii prețului acesteia.

Este posibil să fii tentat să supraevaluezi locuința din considerente subiective – de exemplu, pentru că ești atașat emoțional de aceasta sau ai auzit că anumite cunoștințe au vândut o proprietate cu un preț mare.

Cu toate acestea, este important să cercetezi cu atenție piața și să te asiguri că nu depășești cu mult media, pentru a nu îndepărta potențialii cumpărători. Iată cum poți stabili corect prețul de vânzare pentru proprietatea ta. 

Modalități de estimare a prețului

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a determina prețul de vânzare al proprietății tale este acela de a analiza proprietăți similare scoase la vânzare, dar și valoarea lor.

O modalitate prin care poți estima valoarea locuinței tale este prin accesarea anunțurilor Imobiliare.ro. Prin intermediul opțiunilor de filtrare, găsești rapid acele locuințe care au caracteristici similare cu apartamentul sau casa pentru care cauți un cumpărător.

Poți căuta proprietăți nu doar după localitate, ci și după numărul de camere pe care îl are locuința, facilități, etajul la care se află aceasta (în cazul apartamentelor) sau după suprafață utilă disponibilă.

Ce factori pot influența prețul unei proprietăți

Principalii factori care pot influența prețul unei proprietăți sunt:

  1.  Zona în care se află proprietatea

Casele sau apartamente situate la periferia orașului sunt, de cele mai multe ori, mai ieftine față de cele aflate în zona centrală sau ultracentrală.

Să luăm un exemplu concret. Un apartament din București se vindea, în intervalul iulie-septembrie 2024, cu 1.236 euro/mp în cartierul Ferentari, cu 1.295 euro/mp în Prelungirea Ghencea și cu 1.294 de euro/mp în Giurgiului.

Spre comparație, o locuință putea fi achiziționată cu 2.736 euro/mp în Dorobanți, cu 2.759 euro/mp în zona Aviatorilor-Kiseleff și cu peste 3.000 euro/mp, dacă era situată în vecinătatea Parcului Herăstrău.

În Cluj-Napoca, un apartament poziționat în cartierul Bună Ziua se vindea la un preț aproximativ de 2.924 euro/mp, în timp ce o locuință similară, aflată la periferie, cum ar fi în zona Iris, putea fi achiziționată cu doar 2.418 euro/mp.

În Timișoara, un apartament se vindea cu 2.098 euro/mp dacă se afla în zona ultracentrală a orașului, prețul scăzând la 1.418 euro/mp dacă era amplasat în zona Fratelia-Steaua.

Desigur, prestigiul cartierului în care se află locuința, dar și mijloacele de transport aflate la dispoziție și vecinătățile acesteia trebuie luate și ele în considerare atunci când stabilești valoarea proprietății.

2. Vechimea imobilului

Locuințele aflate în clădiri vechi se vând, de obicei, cu prețuri mai mici față de cele aflate în clădiri noi.

La finele anului 2024, prețul mediu de vânzare al unui apartament aflat într-un bloc vechi din Cluj-Napoca era de 2.970 euro/mp. Spre comparație, o proprietate similară, dar aflată într-un bloc nou, se vindea cu 3.155 euro/mp, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

O situație asemănătoare putea fi observată și în alte orașe din țară. În Brașov, de exemplu, o astfel de locuință situată într-un imobil vechi se vindea în decembrie 2024 cu 1.968 euro/mp, în timp ce una aflată într-un imobil nou, cu 2.458 euro/mp.

Există însă și excepții. Acestea apar în momentul în care în zonele centrale ale orașelor nu mai există suficient spațiu pe care dezvoltatorii îl pot utiliza pentru a ridica blocuri noi.

Atenție! “Bulina roșie” influențează și ea valoarea unei proprietăți. Unii cumpărători pun mare accent pe acest aspect, iar gradul de risc seismic în care este încadrat imobilul poate să ducă la o scădere drastică a prețului locuinței. Poți consulta lista clădirilor cu risc seismic din București pe site-ul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

3. Tipul de compartimentare 

Locuințele decomandate sunt preferate de către cumpărători și se vând, de cele mai multe ori, cu un preț ușor mai ridicat față de cele nedecomandate.

4. Îmbunătățirile de care dispune locuința

Prețul este mai mare dacă proprietatea este deja finisată, are centrală termică sau încălzire prin pardoseală.

5. Numărul băilor și al balcoanelor/teraselor

Un apartament cu 3 camere care dispune de două băi va fi mai atractiv pentru potențialii cumpărători și se va vinde mai scump față de unul cu o singură baie, pentru că oferă un confort sporit.

6. Calitatea mobilierului și dotărilor

Dacă mobilierul este demodat, iar aparatura electronică și electrocasnică este veche, atunci cumpărătorii vor încerca, în multe cazuri, să renunțe la toate acestea și să negocieze un preț mai mic.

7. Suprafața curții și anexele 

Acest criteriu este valabil în cazul caselor. O curte mare, cu grădină sau deja amenajată și prezența anexelor vor determina, bineînțeles, creșterea prețului.

Nu uita să îți lași o marjă de negociere

Un alt element pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când stabilești prețul de vânzare al proprietății este marja de negociere. Cumpărătorul va încerca, dacă are posibilitatea, să obțină un preț mai bun pentru el. Din acest motiv, proprietarii aleg de multe ori să își asigure o marjă de negociere mică, de circa 3%-4%.

În București, de exemplu, în perioada iulie-septembrie 2024, proprietarii își luau o marjă de negociere de 4%, potrivit datelor Imobiliare.ro Market360, în timp ce în Cluj-Napoca aceasta era de 3,9%, iar în Constanța, de 3,6%.

Ulterior, prețul solicitat poate fi validat de către agentul imobiliar care va lucra alături de tine pentru a găsi cumpărători.

Cei care cresc excesiv prețul gândindu-se că ar putea să obțină astfel o sumă mai consistentă sau cei care consideră că în acest mod își vor lăsa mai mult spațiu pentru negocieri, au o abordare greșită. Un preț prea mare va face ca locuința să rămână o perioadă mai îndelungată de timp pe piață și să fie evitată de posibilii cumpărători.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Cât costă un apartament pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu? Prețurile au crescut cu 18% într-an – FOTO

Dacă ai visat vreodată să locuiești pe una dintre cele mai pitorești străzi ale Sibiului, acum ai ocazia să descoperi un apartament unic, situat chiar pe cea mai frumoasă...

citește mai departe
Credite în valoare de 350 milioane de euro, intermediate în 2024 de Imobiliare.ro Finance. Rețeaua națională de francize, încrederea în brand, tehnologia și educarea pieței, la baza succesului

Imobiliare.ro Finance a intermediat, pe parcursul anului trecut, credite în valoare de 350 de milioane de euro, volumele de creditare înregistrând un avans spectaculos, cu 75%, față de 2023....

citește mai departe
Cât costă un apartament pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu? Prețurile au crescut cu 18% într-an – FOTO

Dacă ai visat vreodată să locuiești pe una dintre cele mai pitorești străzi ale Sibiului, acum ai ocazia să descoperi un apartament unic, situat chiar pe cea mai frumoasă...

citește mai departe
3 din 10 case din România, pregătite pentru un dezastru. Unde găsim cei mai grijulii proprietari și unde par aceștia să joace la loteria destinului?

Cele mai multe locuințe din România sunt vulnerabile în orice moment în fața riscurilor pentru că doar 17% dintre proprietari au încheiat o poliță facultativă care să le ofere...

citește mai departe
Tranzacții în scădere la nivel național. S-au vândut 7.900 de imobile într-o lună în București și Ilfov

Luna ianuarie a adus o scădere notabilă a tranzacțiilor imobiliare în România, potrivit datelor oficiale furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.  În prima lună a anului,...

citește mai departe
Credite în valoare de 350 milioane de euro, intermediate în 2024 de Imobiliare.ro Finance. Rețeaua națională de francize, încrederea în brand, tehnologia și educarea pieței, la baza succesului

Imobiliare.ro Finance a intermediat, pe parcursul anului trecut, credite în valoare de 350 de milioane de euro, volumele de creditare înregistrând un avans spectaculos, cu 75%, față de 2023....

citește mai departe
Noi măsuri pentru protejarea cumpărătorilor în tranzacțiile imobiliare. Asistența juridică ar putea deveni obligatorie

Un nou proiect de lege ce urmărește să protejeze cumpărătorii în tranzacțiile imobiliare prin impunerea unor condiții mai stricte a fost depus la Senat. Proiectul introduce obligativitatea asistenței juridice...

citește mai departe
Te-ai muta la etajul 20? Se caută proprietar pentru cel mai spectaculos penthouse din Timișoara

În inima Timișoarei, pe Bulevardul Take Ionescu, se află un penthouse de excepție care redefinește standardele locuirii de lux. Situat la etajul 20 al complexului ISHO Riverside, apartamentul care...

citește mai departe
Mai multe autorizații de construire. Județele care au avansat cel mai mult anul trecut

Anul 2024 a adus un ușor avânt în sectorul construcțiilor rezidențiale din România. Potrivit Institutului Național de Statistică, au fost emise 35.667 de autorizații de construire la nivel național,...

citește mai departe
De ce este indicată o investiție imobiliară în Brașov? Descoperă prețul acestui apartament cu o priveliște de milioane – FOTO

Brașovul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, iar posibilitatea de a cumpăra o proprietate în inima sa istorică apare rar. Recent au fost scoase însă la...

citește mai departe
Imobiliare.ro: 25 de ani de imobiliare online în România. Cum arăta piața imobiliară în 2000 și ce este diferit acum – ANALIZĂ

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro, primul portal autohton care a oferit servicii de digitalizare a pieței imobiliare din România, aniversează 25 de ani de existență online. Tehnologia a evoluat...

citește mai departe
Ghid pentru alegerea centralei termice: Tipuri, costuri și reglementări europene – VIDEO

Tot mai mulți români își doresc să aibă o centrală termică proprie în locuință pentru a obține independența față de sistemul de termoficare local, în contextul în care avariile...

citește mai departe
Cum ar fi să locuiești în centrul celui mai scump oraș din România? Se vinde un apartament la doi pași de Piața Unirii – FOTO

În centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor, una dintre cele mai circulate artere ale orașului, se află Casa Mică Bánffy, o clădire cu o istorie deosebită. Aceasta dispune de elemente...

citește mai departe
Economii mari cu pași simpli. Cum reduci facturile de energie fără investiții costisitoare? – VIDEO

În cadrul webinarului “Întreabă Expertul” organizat de Imobiliare.ro, Sergiu Sârbu, auditor energetic și administrator Certific.ro, a oferit soluții simple și eficiente pentru reducerea consumului de energie și obținerea unor...

citește mai departe
Casă sau apartament. Care este cea mai bună alegere?

Apartamente concepute asemenea unor vile. Case mai ieftine decât apartamentele și ce aleg cumpărătorii? Într-un interviu recent pentru Imobiliare.ro Talks, Irina Alexandra Bătănoiu, reprezentanta dezvoltatorului New Residences, vorbește despre...

citește mai departe