Tăierea salariilor şi majorarea TVA au dus la scăderea sensibilă a puterii de cumpărare a populaţiei, fapt ce a pus presiune şi asupra preţurilor.
Deşi la prima vedere anul 2010 a fost similar cu cel precedent, pentru jucătorii activi pe piaţa rezidenţială au existat totuşi şi câteva variaţii. Una dintre acestea ţine de bugetul pe care şi-l stabilesc românii cu venituri medii atunci când achiziţionează o casă. Igor Postovanu, broker/owner al agenţiei Sims Parkman, spune că pe segmentul apartamentelor vechi, profilul cumpărătorilor a rămas în mare parte acelaşi ca în 2009. Singura schimbare este că bugetele de achiziţie au suferit o ajustare notabilă. Astfel, dacă în primul an de funcţionare a programului Prima Casă preţurile s-au stabilizat undeva în jurul valorii de 60.000 de euro pentru un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele decente ale Capitalei, în 2010 valorile de tranzacţionare au alunecat uşor-uşor sub acest nivel. Tăierea salariilor şi majorarea TVA au dus la diminuarea semnificativă a puterii de cumpărare a populaţiei, fapt ce a fost resimţit în mod direct la nivelul preţurilor, explică Postovanu.
Aşa se face că, în momentul de faţă, majoritatea cumpărătorilor care pot şi sunt dispuşi să se îndatoreze pentru suma de 60.000 de euro au în vedere achiziţia unei locuinţe cu trei camere – sau chiar mai mult. Postovanu spune că, la sfârşitul verii lui 2010, a intermediat vânzarea unei locuinţe cu trei camere, confort 1, în cartierul Titan, pentru suma de 62.000 de euro. În ceea ce-i priveşte pe cumpărătorii care îşi doresc în continuare un apartament cu două camere, disponibilitatea de plată a acestora se situează undeva la 50.000 de euro.
60.000 de euro, pragul de sus pentru două camere, dar într-un ansamblu rezidenţial nou
Cumpărătorii nu şi-au revizuit bugetele de achiziţie doar pe segmentul locuinţelor vechi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe piaţa apartamentelor noi. Dacă în 2009 era văzut ca un fapt relativ firesc ca preţul de tranzacţionare al unui apartament nou-construit să depăşească uşor pragul propus de Prima Casă, anul trecut a adus tot mai multe presiuni pentru ca dezvoltatorii să se încadreze în această limită. Romeo Căzănescu, general managerul companiei dezvoltatoare Conarg Real Estate, spune că cea mai mare parte a cererii pentru locuinţe noi se îndreaptă spre unităţile locative reduse ca suprafaţă – garsoniere şi apartamente cu două camere -, care să poată fi achiziţionate cu maximum 60.000 de euro. „Clienţii nu îşi asumă încă rate mai mari de 250-300 de euro”, subliniază Căzănescu.
Înţelegerea acestei caracteristici esenţiale a cumpărătorului actual de locuinţă a fost şi motivul pentru care dezvoltatorul a regândit un proiect conceput în perioada de boom a pieţei. Dacă la lansarea din 2008, proiectul Quadra 2 ar fi trebuit să cuprindă 850 de locuinţe, cu una până la patru camere, în 2010 compania a decis să construiască 242 de unităţi, majoritatea garsoniere. Astfel, rata lunară pentru o garsonieră de 39.000 de euro (+TVA) s-ar ridica la 190-200 de euro prin programul Prima Casă. „Pentru cineva care stă cu chirie în Militari are sens să plătească aceiaşi bani în cuantumul ratei şi nu al chiriei, devenind astfel proprietar”, arată Căzănescu.
Tranzacţii au loc, însă doar la „preţul pieţei”
Chiar şi în urma acestor ajustări radicale de buget, cererea de locuinţe din partea românilor rămâne în picioare. „În ciuda situaţiei economice dificile pe care o traversăm, potenţialul pieţei rezidenţiale rămâne ridicat. Teoretic, există sute de mii de români fără o locuinţă sau care îşi doresc să se mute într-un apartament mai mare, la un nivel ridicat de confort”, subliniază reprezentantul Conarg. „Cumpărătorii sunt foarte bine informaţi, vor să cumpere, dar nu cumpără decât la preţul pieţei”, spune, la rândul său, Postovanu. Acesta precizează că un cumpărător hotărât, care ştie ce vrea, poate încheia o tranzacţie şi în două-trei săptămâni din momentul în care găseşte o ofertă pe măsura exigenţelor sale.
Raducu
30.000 euro pt. 2 camere (50-60 mp). Acesta e pretul corect. Si va fi si cel de tranzactionare cat de curand.
Robert
60.000 de euro pentru două camere? Crestere economica? In 2011? Poate pe hartiile guvernantilor si fraierilor care cred asta. Realitatea este ca pretul este dictat si de puterea de cumparare a romanilor. Si aceasta este in scadere. Cati din cei ce au cumparat cu credit la preturi de 2000-3000 euro\mp mai pot plati ratele? Cati mai castiga acum sau in viitor cat castigau in 2007-2008. Cu cat a crescut somajul? Cate firme au dat faliment sau vor da cat de curand? Cata populatie are deja credite? Cati mai sunt eligibili pt un credit imobiliar si pt ce sume? Care este salariul mediu in ROMANIA?
CUI VRETI SA VINDETI !!?? Austriecilor, germanilor? Ei investeau doar pt specula ca apoi sa vanda la suprapret tot romanilor. Care este publicul tinta majoritar?
Sunt romanii inglodati in datorii si credite cu salarii de 200-500 euro\luna. Cu familii de 1-3 copii in care daca muncesc amandoi parintii abia daca platesc intetinerea, gradinita, scoala, mancarea si imbracamintea plus taxe si impozite, plus rate la alte credite, benzina, telefonie, cablu TV, gaze, electricitatea, medicamente, plus spaga peste tot. Inflatia creste si veniturile scad. Care este deci puterea de cumparare ?
CUI VRETI SA VINDETI !!?? La 1000 euro\mp?
Poate la 400-500 euro\mp aveti o sansa sa vindeti apartamente in blocurile noi de 12 etaje de la periferia oraselor si chiar mai departe, blocuri facute din BCA in exterior si cu pereti din rigips in interior. Niste mizerii in zone in care si cu tancul ti-e frica sa intri. Acolo si 400 euro\mp e mult. Iar cei care mai au bani nu investesc in astfel de imobile si nici in cele vechi din cartiere.
Deci cine sunt clientii vostrii care vor face rate pe viata la banci pt mizeriile de apartamente de pe piata din Romania? “Succesuri maxime” la vanzari cand isi va reveni piata si va creste pretul la peste 500 euro\mp (adica din 2020)….
George
In anul 2008, piata imobiliara din Romania inflorea si urca pe culmile de aur ale tranzactiilor cu foarte multe zerouri.
Se vindea, se cumpara iar banii nu mai contau, nu mai aveau valoare si devenisera doar niste sume destinate imbogatirilor peste noapte.
Romanii erau multumiti si isi frecau mainile in urma profiturilor obtinute fara mare efort.
Nici nu visase fostul membru al Partidului Comunist Roman ca locuinta primita in dar de la comunistul si tiranul de Ceausescu, va face din el un mic afacerist in marele furnicar al pietii imobiliare moderne.
Cladirile se ridicau peste noapte cu sau fara avize, nici nu mai conta, pe fond ceea ce conta era speculatia si asta facuta cat mai rapid iar intreaga scena se baza pe masa smecherilor culturalizati de valoarea banului, prin invartitul paharelor de alba-neagra a pietei imobiliare.
Cu totii faceau profit, nimeni nu iesea in pierdere, cei care lucrau la marile companii, faceau credit la banca de mii de euro si se si vedeau locuind ca in occident, in marile penthouse-uri, cu un pahar de whisky in mana ascultand o manea in surdina, in timp ce micii se frigeau pe terasa somptuosului apartament.
Agentiile imobiliare erau foarte ocupate, iar agentii imobiliari te tratau cu un mare flit daca nu luai in calcul un comision foarte gras, pe masura burtilor lor si a lanturilor de aur, care ieseau la vedere, fara intentie, de sub maiourile de firma.
Daca erai in cautare de chirie si mai erai si venit din provincie, nu puteai sa iei in calcul sume mai mici de 300 – 350 euro minim, pentru o garsoniera intr-un cartier nici de centru, nici de periferie, iar daca nu aveai avansul care sa cumuleze 2 sau 3 luni, plus o garantie si nici nu aveai prea mult noroc sa gasesti fara aceste conditii, cautai un apartament cu 3 camere in care mai stateau doua familii sau cupluri cu care sa imparti sumele colosale lunare.
In anul 2009 se anunta o criza mondiala, oamenii erau disponibilizati cu sutele, salariile bugetarilor erau taiate si multi plecau din sistem fara voia lor, bancile au inceput sa nu mai primeasca birul de la cei care au luat credit si l-au dat mai departe constructorilor de case sau proprietarilor de apartamente vechi.
Guvernul Boc a auat o idee de a combate criza din piata imobiliara si a scos la iveala din palaria cu iepuri un text de lege numit Prima Casa.
Acest program s-a dovedit in final o mare tepusa a lui Vlad Tepes pentru cei care au vrut sa acceseze acest credit adica, acei oameni de buna credinta care inca nu parasise Romania si care inca mai aveau printr-un colt de cont in banca o suma prafuita de ani si de dobanzi adunate.
De ce o mare tepusa?
Pentru ca toti cei care au apelat la acest program au pierdut tot ce aveau, au pariat pe stat si statul a zis Multumesc!, Va mai asteptam si alta data. La revedere!
Asa s-a intamplat cu cei care inca mai credeau in stat si in valorile lui, cei care accesase deja un credit in 2008 si au vrut casa mare si noua au ramas cu banii dati, fara casa, deoarece constructorii au facut ca si statul roman zicand: Sar’mana pentru masa! si plecand spre alte zari, mai albastre, iar in final li s-au luat si serviciul, ramanand peste noapte faliti, cu nimic in mana, decat cu o suma monstruoasa de plata la banca pe luna.
Persoanele care au cumparat un apartament vechi, prin credit ipotecar, acum poate nici nu il mai au, din imposibilitatea de a-l plati, deci si acestia pierzand in acest joc.
Acum, in anul 2010, inca mai exista persoane, care cer pe un apartament cu 2 camere intr-o zona rezonabila, dar la ultimul etaj, fara balcon si fara imbunatatiri in bloc comunist construit inainte de ’77, 59.000 euro.
Este adevarat ca un asemenea apartament era considera paine calda in 2008 la un prêt de 70.000 euro, desi nu prea se justifica, dar azi cand puterea de cumparare a romanului a scazut la jumatate nu ar trebui sa scada si pretul la apartamente la jumatate? Adica acelasi apartament din 2008 care costa 70 – 80 mii ca cel din exemplul de mai sus, acum in anul 2010 sa coste 30.000 euro?
Ba da, dar inca oamenii viseaza si fac foarte rau.
Banii nu mai sunt si nici nu vor mai fi aceiasi.
Romani, treziti-va din visare, ca la sfarsitul anului asta, atat va costa un asemenea apartament si daca nu vreti sa-l vindeti cu atat, asteptati pana in vara lui 2011, cand Romania va incepe sa returneze imprumuturile facute si o sa va vindeti casele cu 10% mai putin, decat anul asta, deci 30.000 euro va deveni 27.000 euro si asta in scenariul cel mai frumos posibil.
Cei care inca mai cred ca se mai pot imbogati in acest domeniu, fac o mare greseala si isi pierd timpul si banii prin anunturi care nu le citeste nimeni si nu intereseaza pe nimeni.
Radu
Cam asa e.
Dar la preturile acelea cauta apart in bloc nou construit in oras cu finisaje medii (aka de lux pentru toti agentii si samsarii)