Volumul scăzut al autorizaţiilor de construire emise pentru clădiri rezidenţiale arată că, şi în următorii ani, activitatea pe acest segment va fi una relativ redusă.
Chiar dacă cu oarece întârziere faţă de piaţa imobiliară, cei aproape patru ani de recesiune şi-au lăsat din plin amprenta asupra sectorului autohton al construcţiilor. Cel mai afectat la acest capitol a fost, în mod previzibil poate, segmentul rezidenţial – cel care, în perioada de boom, înregistrase şi cele mai mari creşteri.
Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în anul 2011 au fost emise la nivel naţional 39.424 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 6,6% faţă de anul anterior. Declinul faţă de perioada de vârf a pieţei este însă mult mai mare. Spre comparaţie, în 2008 au fost emise la nivel naţional 61.092 de avize, un volum cu aproape 55% peste cel din 2011. De fapt, rezultatele slabe înregistrate anul trecut se situează chiar şi sub volumul consemnat în anul 2005, când la nivel naţional erau emise 43.542 de autorizaţii de construire.
De la proiecte-mamut la blocuri mici
Din punctul de vedere al numărului efectiv de locuinţe ce au primit aprobări de construire, scăderea înregistrată în ultimii ani este semnificativă. Astfel, dacă în 2008 clădirile rezidenţiale autorizate cuprindeau 118.643 de unităţi locative, în 2011 volumul acestora scăzuse la 46.423 de unităţi. Diferenţa de 60,8% arată că, pe lângă faptul că numărul proiectelor de locuinţe s-a înjumătăţit, constructorii autohtoni preferă acum să facă blocuri cu mai puţine apartamente, dat fiind că acestea implică investiţii şi riscuri mai mici.
Declinul pe rezidenţial, dublu faţă de cel total
Căderea segmentului rezidenţial nu se vede doar din evoluţia numărului de autorizaţii de construire emise. Astfel, în perioada 2009-2011, volumul lucrărilor de construcţii pe această piaţă a scăzut cu aproape jumătate, respectiv cu 48,65% (ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate). Această scădere este dublă faţă de cea consemnată la nivelul întregului sector al construcţiilor, unde, în aceeaşi perioadă, volumul lucrărilor de profil s-a redus cu 23,8%, potrivit indicilor INS. În contextul declinului abrupt de pe segmentul rezidenţial, construcţiile autohtone au fost susţinute de evoluţia favorabilă a lucrărilor pe la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti.
Pe creştere în 2012
Deocamdată, 2012 aduce perspective favorabile pentru construcţiile autohtone. În primele cinci luni ale anului, volumul lucrărilor de profil a consemnat o creştere de 9,4%. Acest avans a fost susţinut integral de segmentul construcţiilor inginereşti, care a înregistrat un plus de 22%. Pe de altă parte, pe segmentul clădirilor rezidenţiale a fost resimţită o scădere de 16,4%, în vreme ce, pe segmentul clădirilor nerezidenţiale, declinul a fost de 0,1%. Totuşi, a cincea lună a acestui an a adus semne de îmbunătăţire pe segmentul rezidenţial. În condiţiile unui avans de 5% la nivel de sector, construcţiile de locuinţe au consemnat cea mai mare creştere, de 25,7%. Spre comparaţie, la construcţiile inginereşti a fost consemnat un plus de doar 5,7%.