Cum să vinzi o casă de peste 100.000 de euro

scris de Adriana Lefter in categoria Proprietari, Ştirea zilei
Publicat pe: 3 August 2012, Ultima actualizare: 03 August 2012

Cu cât o proprietate este mai scumpă, cu atât publicul ţintă căruia i se adresează este mai restrâns, iar o tranzacţie mai dificil de încheiat.

În actualul context economic, preţul s-a transformat în principalul criteriu de achiziţie pentru majoritatea potenţialilor cumpărători de locuinţe. În condiţiile în care programul Prima Casă a devenit un etalon al tranzacţiilor cu proprietăţi rezidenţiale, mulţi cataloghează orice casă cu un preţ mai mare de 60.000-70.000 de euro ca fiind prea scumpă.

Cu toate acestea, există, în mod evident, anumite proprietăţi care, datorită caracteristicilor lor (localizare, suprafaţă, anul construcţiei, valoare arhitecturală etc.) se adresează, în mod clar, unei alte categorii de clienţi decât celor prin Prima Casă. În astfel de cazuri, este firesc ca preţul cerut şi cel de tranzacţionare să fie mai mari decât bugetul maxim pe care l-ar avea la dispoziţie masa cumpărătorilor de locuinţe.

George Marcu, directorul agenţiei Green Angels, oferă în cele de mai jos câteva sfaturi vânzătorilor din această categorie:

1. Cunoaşte-ţi clienţii!
Mai întâi de toate, trebuie să ştii ce public ţintă ai – cui vrei să-i vinzi, de fapt, proprietatea? Marcu spune că, în general, clienţii care au bugete de peste 150.000 de euro, spre exemplu, sunt foarte pretenţioşi: ştiu foarte bine ce caută şi ce ar trebui să primească de banii lor. Astfel de clienţi vor de cele mai multe ori să facă un upgrade de locuinţă, deci au deja unde să stea, fapt pentru care nu sunt presaţi de nevoia de a cumpăra. Prin urmare, ei sunt dispuşi şi să aloce mult mai mult timp pentru a găsi exact ceea ce li se potriveşte.

2. Stabileşte „preţul corect”!
Ca şi în cazul tranzacţiilor prin Prima Casă, poziţionarea proprietăţii pe piaţă în funcţie de preţ este un pas esenţial. Să nu-ţi imaginezi că, doar pentru că te adresezi unui public care nu este presat financiar, poţi să ceri oricât pe casa pe care o ai la vânzare, că vei şi obţine. Este extrem de important să nu-ţi supraevaluezi locuinţa, pentru că astfel poţi sta luni sau chiar ani de zile cu ea pe piaţă, timp în care valoarea şi imaginea ei în în piaţă se va eroda. Trebuie să ştii că, pe acest segment, toate detaliile contează când vine vorba de preţ. Astfel, între două apartamente comparabile ca localizare şi suprafaţă pot exista diferenţe de zeci de mii de euro doar pentru că unul are, spre exemplu, anumite finisaje sau o vedere la parc, iar celălalt nu. George Marcu crede că, date fiind toate aceste aspecte, o proprietate scumpă este mai greu de vândut pe cont propriu, fără a apela la ajutorul unui agent imobiliar, faţă de una ce corespunde cerinţelor programului Prima Casă.

3. Pregăteşte casa de vizionare!
În orice tranzacţie, dar mai ales când este vorba de una ce implică mai mulţi bani, trebuie să-ţi pregăteşti temeinic proprietatea pentru vizionare (asta nu înseamnă doar să faci curăţenie, ci şi să creezi o atmosferă plăcută pentru client). Asta pentru că, dacă vrei obţii un preţ mai mare pentru casa ta, trebuie să-i arăţi potenţialului cumpărător pe ce dă banii. În plus, George Marcu recomandă ca vânzătorul să nu fie prezent la prima vizionare. Argumentele emoţionale pe care un proprietar le poate aduce uneori în discuţie nu-şi au locul în această etapă a relaţiei cu un potenţial client.

4. Fii pregătit de negociere!
În momentul de faţă, oricine se aşteaptă şi vrea să negocieze. Ca proprietar, tu trebuie să fii pregătit cu argumentele potrivite – să ştii exact ce anume dă valoare proprietăţii tale. Dacă ai setat din start un „preţ corect” în raport cu piaţa, teoretic, nu ai avea de ce să-l reduci cu mult. Un aspect ce cântăreşte greu într-o negociere este raritatea proprietăţii tale – când un cumpărător interesat nu are alternative similare, el este mult mai dispus să ofere preţul cerut.

Părerile cititorilor
12 păreri
  • Victoria Pinzaru

    De mult timp nu reusim sa vindem casa in Bucuresti langa Parcul Carol/Tineretului. Am scazut pretul sub grila notarilor, am contactat zeci de agenti si agentii imobiliare… si nimic… Sfatul de mai sus cu lipsaproprietarului la prima vizionare e foarte bun, dar nu a functionat pina acum nici acesta… Alte recomandari are cineva?

  • Bogdan

    Agentii imobiliari nu stiu sa vândă decat chilipiruri … Am o casa de vanzare noua, facuta cu materiale premium, cu pozitie foarte buna. Am pus-o la vanzare la fix pretul ei de construire. Agentii vand doar imobile pe care le vinde oricine … Nu exista cu adevarat Real Estate in Romania …

  • Constantin Mircea

    Bună ziua! Ma numesc Constantin Mircea din Constanța, am o vila de vânzare situata pe Faleza Nord si as vrea sa o vand foarte repede. Va rog daca se poate sa îmi recomandați un agent imobiliar sau o agenție care poate sa faca acest lucru. Pana acum cu cine am luat legătura nu a reușit. Mulțumesc!

  • puiu

    Fara doar si poate cele cateva considerente facute, au substanta; eu am si ceva experienta in imobiliare; acum sunt in postura vanzatorului si in mod cinstit este mult mai greu de stabilit “pretul corect”.
    Daca exista interes pentru colaborare, sunt mai mult decat disponibil

  • bogdan

    Daca nu o vindeti in majoritatea cazurilor inseamna ca pretul este prea mare nu ca v-ar lipsi promovarea pentru ca oricum cine vrea o casa o cauta el si pe cele mai obscure site-uri de anunturi.. dar daca preturile sunt nesimtite, vanzatorul nu primeste nici macar un telefon sau e sunat numai de agentii 🙂
    Pretul corect este indicat de grilele notarilor, vedeti aici un soft care indica valoarea de grila doar introducand strada unde se afla casa: http://goo.gl/B3czi

  • Julian

    Daca-ti alegi cu atentie agentul, acesta va culege toate informatiile despre subiectul vanzarii si va sti, cu mult mai bine ca tine, sa-ti prezinte casa cumparatorului si sa-ti negocieze pretul cat mai aproape de ce-ti doresti tu.
    Emotia si implicarea sentimentala de proprietar TREBUIE sa stea cat mai departe de cumparatorul pretentios, cel mai probabil, needucat imobiliar, care, in orice clipa, este dispus la remarci acide pentru a incerca sa mai scada din pret ceva. Tranzactia poate fi, lesne, ruinata de prezenta proprietarului si recomandarea expertilor este ca proprietarul sa NU fie prezent la momentul vizitei si nu numai ! Dupa ce oferta este acceptata, partile se pot cunoaste si comunica fara nici un risc pentru siguranta si completarea tranzactiei.
    Multi, cel mai probabil, nu vor fi de acord cu aceasta REGULA, pentru ca nu este o simpla parere ci o REGULA !
    Mai gandeste-te la asta !

  • Pridon I.

    Este un comentariu foarte corect.

  • bucsacbucsa

    Nu sunt intrutotul de acord cu ideea ca proprietarul sa nu fie prezent la prima intalnire.
    Si asta pentru ca doar el stie in amanuntime care sunt diferitele calitati si dotari ale imobilului.

  • cristi

    cat as putea cere pe un apartament cu 5 camere ,120 mp utili,dat in folosinta in 2000, iar iarna cea mai mare factura la gaz cu 4 persoane la apa calda a fost de 2 mil cu o temp in casa intre 22-24 grade,pozitia este superba ,linga piata 3 min,banici si fiscul la parter ,gata autogara 2 min.apartamentul ii in tg-jiu etaj 5 din 8,lift bloc acoperit scara foarte spatioasa,

  • Angi

    Cel mai bine ar fi sa reduca pretul cu 10-20 de mii, poate asa gasesc cleinti… 🙂

  • CIOBANESCU

    BUNA ZIUA ESTE O PARERE F BUNA AM SI EU O CASA LA CURTE SI NU POT SA O VAND POATE MA AJUTATI DVS.O ZI BUNA

  • Dumitru Dragos

    Interesante sfaturi,mai ales pentru unul ca mine care nu a avut de a face cu imobiliarele.Multumesc pt mesaj!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe