O schemă cromatică îndrăzneață va da personalitate și energie ambientului.
Când vine vorba despre amenajarea locuințelor de dimensiuni (relativ) reduse, există câteva „trucuri” folosite, de regulă, de către designeri – printre acestea se numără eliminarea pereților despărțitori sau folosirea unor tonuri deschise de culoare. Există însă și alte abordări în această privință, după cum dovedește o proprietate prezentată pe Freshome.com:
Situat în Taipei, Taiwan, apartamentul din imagini a fost amenajat de biroul Studio Oj. Deși dispune de o suprafață redusă, de aproximativ 67 de metri pătrați, locuința a fost compartimentată în patru camere, respectiv living cu zonă de luat masa, două dormitoare și un birou. Conceptul de design ales contribuie însă în mod decisiv la amplificarea perceptuală a spațiului.
Centrul casei este reprezentat de livingul cu zonă de dining, separat, printr-un perete de sticlă, de biroul ce poate fi transformat în cameră de oaspeți, la nevoie. Schema cromatică îndrăzneață iese în evidență încă de la prima vedere, prin faptul că acordă o importanță deosebită unor tonuri închise de culoare (negru și gri). Interesant este că această alegere nu „sufocă” ambientul, ci – în combinație cu alb, nuanțe calde de lemn și accente de culori vii (galben, albastru, verde) – îi conferă dinamism și o personalitate proprie. La aceasta contribuie, desigur, și alegerea unor materiale și texturi diferite, special gândită de designeri pentru a conferi o notă de dramatism decorului.
Flexibilitatea este cheia locuințelor mici, sunt de părere designerii. Dincolo de soluțiile funcționale alese în materie de compartimentare, strategia acestora a constat, practic, în distragerea atenției de la limitările spațiului, prin crearea unui decor unic, original, ce iese în evidență datorită combinației de materiale și mobilier.
Sursă foto: Freshome.com