Cum pregătești casa de vânzare? Sfaturi practice care te ajută să îți transformi locuința

Acum că te-ai hotărât să vinzi o locuință trebuie să te asiguri că vei găsi rapid un cumpărător și că vei obține prețul solicitat. Nu uita că locuința ta este doar una dintre sutele disponibile pe piața locală, deci competiția este mare, motiv pentru care fiecare detaliu contează.

De cele mai multe ori, poți să îmbunătățești aspectul proprietății și fără a scoate mulți bani din buzunar. Simpla curățenie este văzută cu ochi buni de către cei care participă la vizionarea locuinței și pentru aceasta ai nevoie doar de puțin efort și de câteva produse de curățare pe care, probabil, le ai deja.

De menționat este și faptul că apartamentele renovate sau care dispun de unele îmbunătățiri pot fi vândute, în medie, cu un preț cu 15%-20% mai mare față de cele nemodernizate.

Iată câteva trucuri, reparații și lucrări de renovare la care poți apela pentru a pregăti locuința de vânzare și cât te costă acestea.

1. Dă un aspect curat locuinței zugrăvind pereții.

Aceasta este o modalitate ușoară de a face orice casă sau apartament să arate mai bine atât pe interior, cât și la exterior. Ai grijă să nu alegi însă culori foarte puternice. Încearcă să te ghidezi după preferințele majorității.

Ai putea încerca, spre exemplu, o nuanță obținută printr-o combinație de gri și bej pentru exterior, un albastru pal pentru bucătărie sau dormitor pentru că oferă o senzație liniștitoare și o nuanță de crem sau bej deschis pentru sufragerie.

Trebuie să te ferești de culori tari, precum portocaliul, roșul sau galbenul, și să te uiți și la vecini, dacă stai la casă, pentru a te asigura că proprietatea ta nu iese prea mult în evidență față de celelalte de pe stradă.

Dacă nu ești foarte hotărât care ar fi culoarea ideală, poți alege mereu albul, în special pentru interior, având în vedere că oferă o senzație de curat celor care privesc camera.

Dacă stai într-un apartament și nu ai bani să zugrăvești toți pereții poți să încerci măcar să cureți eventualele pete de pe aceștia folosind un burete umed.

Costuri estimative dacă vrei să faci singur îmbunătățirile: Dacă decizi să zugrăvești singur locuința pe care vrei să o vinzi, atunci trebuie să iei în calcul doar prețurile materiilor prime.

Pentru un apartament de 2 camere, cu o suprafață cuprinsă între 40 și 50 de mp, vei avea nevoie de un burete pe care îl folosești pentru curățarea pereților, de o rolă de bandă de hârtie pentru a proteja ușa și alte suprafețe care se află în contact cu peretele, de un trafalet, de o tavă pentru trafalet, de amorsă (4 sticle de 5 litri), de două găleți de vopsea lavabilă (vopsea albă 8,5 litri/găleată cu o acoperire de circa 136 de mp) și de o pensulă pentru finisarea colțurilor.

Astfel, costul estimativ ajunge la circa 420 de lei. Acesta variază însă în funcție de materialele pe care le găsești pe rafturile magazinelor.

Costuri estimative dacă apelezi la o firmă specializată: Dacă apelezi la o firmă specializată trebuie să știi că în prețul manoperei nu sunt luate în considerare și materialele care vor fi folosite la zugrăvirea locuinței. În medie, prețul manoperei pentru zugrăvit este de 200 de lei/cameră, 600 de lei/apartament cu 2 camere, respectiv de 1.000 de lei/apartament cu 3 camere.

Aplicarea amorsei costă circa 3 lei/mp, iar cea a gletului care are ca scop rezolvarea unor mici imperfecțiuni de pe suprafața pereților este de 10 lei/mp. Uniformizarea gletului se plătește cu circa 6 lei/mp. Zugrăvitul cu vopsea lavabilă albă costă 5 lei/mp, dar costul crește dacă alegi să folosești vopsea lavabilă colorată.

În cazul zugrăvitului exterior, manopera va fi mai scumpă (aproximativ 10 lei/mp).Totodată, atunci când zugrăvești exteriorul unei case vei avea nevoie de vopsea specială. O cutie de 10 litri costă circa 170 de lei.

Prețurile variază însă de la o firmă de construcții la alta, dar și în funcție de numărul de muncitori care se vor ocupa de locuința ta și de localitatea în care se află aceasta. Este recomandat să ceri o estimare de preț de la mai multe firme înainte de a decide
care este cea mai avantajoasă ofertă pentru tine.

2. Înlocuirea sau curățarea ferestrelor și a ușilor.

Ușa de la intrarea într-o locuință este foarte importantă. Aceasta oferă potențialului cumpărător o primă impresie despre proprietatea de care este interesat. Dacă este uzată este recomandat să o înlocuiești.

Poți să înlocuiești și tâmplăria, dacă este cazul, dar dacă nu îți permiți să faci aceste modificări este suficient să speli geamurile și eventual să înlocuiești draperiile și perdelele dacă sunt uzate.

Costuri estimative pentru înlocuirea ușilor: Prețul mediu al ușilor de interior în marile magazine de bricolaj variază între 250 de lei și 650 de lei bucata, în funcție de materialul din care sunt făcute și de detalii, precum geamurile semitransparente. Pentru o ușă metalică de apartament trebuie să scoți din buzunar între 300 de lei și 1.200 de lei, în funcție de materialul din care este realizată și de sistemul de închidere folosit.

Atenție! Ușile metalice pe care le poți folosi pentru intrarea într-o casă sunt diferite de cele dedicate apartamentelor. Acestea trebuie să fie rezistente la intemperii și costă mai mult. Prețurile încep în cazul lor de la circa 1.300 de lei în marile magazine de bricolaj. Unele dintre acestea oferă și servicii de montaj. Dacă apelezi la o firmă pentru montarea ușilor metalice trebuie să plătești pentru acest serviciu circa 100 de lei. Costurile pentru montarea ușilor de interior sunt mai mici.

Costuri estimative pentru înlocuirea ferestrelor: O fereastră din termopan, simplă, cu sistem de deschidere și o dimensiune de 76 mm x 1.160 mm costă, în medie, 250-300 de lei.

Atenție! Înainte să ceri o estimare de preț de la o firmă specializată trebuie să măsori ferestrele și să iei în considerare faptul că nu ai nevoie ca toate să poată fi deschise. Ferestrele simple, fără sistem de deschidere, sunt în general mai ieftine. Costurile variază, totodată, în funcție de calitatea ferestrelor de tip termopan.

3. Schimbarea sau curățarea parchetului și mochetei.

O altă modalitate de a crește interesul potențialilor cumpărători este aceea de înlocuire a parchetului sau a mochetei. Nu încerca să cumperi însă materiale foarte costisitoare. Este posibil ca oricum viitorul proprietar să își dorească să le înlocuiască pentru a transforma casa pe gustul său.

Costuri estimative curățarea parchetului/mochetei: Poți să cureți parchetul și mocheta singur, folosind produse speciale pe care le găsești la orice magazin, sau poți să apelezi la o firmă specializată. Prețul mediu de curățare a parchetului este de circa 16 lei/mp, iar cel al mochetei de 12 lei/mp. Acestea variază însă de la o firmă la alta.

Costuri estimative înlocuirea parchetului/mochetei: Să luăm ca exemplu o cameră cu o suprafață de 12 mp. Poți cumpăra parchet, în funcție de preferințe, model sau grosime, cu prețuri cuprinse între 20 de lei și 100 de lei/pachet din orice magazin de bricolaj. Un pachet de parchet acoperă, în medie, o suprafață de aproape 2 metri. Astfel, dacă alegi cel mai ieftin parchet disponibil vei avea nevoie de 7 pachete (este bine să ai unul în plus, în cazul în care apar unele probleme la tăierea acestuia pe dimensiunile camerei) și vei scoate din buzunar 140 de lei. Nu uita că vei avea nevoie și de praguri, de o plintă potrivită și de îmbinări pentru aceasta. În plus, trebuie să cumperi plăcile sau folia de polistiren care se așează sub parchet. Este bine să întrebi meșterul care sunt dimensiunile potrivite pentru acestea din urmă.

În funcție de model, calitate și grosime, prețul/mp al mochetei poate să varieze, în general, între 5 lei și 140 de lei. Deci cu 60 de lei poți schimba rapid aspectul camerei. Vei avea, în plus, nevoie de adeziv special pentru mochetă.

De menționat este, totodată, prețul pentru montarea parchetului și a mochetei. Este recomandat să ceri ajutorul specialiștilor în acest caz. Prețurile se calculează în cazul parchetului în funcție de tipul acestuia (laminat, stratificat, masiv) și de suprafață (preț/mp montat și preț/ml montat în cazul plintei). Nu uita că vei plăti și demontarea parchetului, dacă nu o poți face singur.

Prețul montării mochetei diferă în funcție de adezivii folosiți și de spațiul unde va fi așezată aceasta (într-o cameră, pe scări, etc).

4. Verifică instalația electrică și instalațiile sanitare. Rezolvă problemele întâlnite.

Este important să rezolvi eventualele probleme legate de instalația sanitară sau de cea electrică. Cheamă un specialist pentru a te asigura că orice reparație este realizată corect.

Cost estimativ pentru înlocuirea instalației sanitare/electrice: În cazul în care specialistul recomandă schimbarea instalației sanitare sau electrice trebuie să te aștepți să plătești câteva mii de lei. În plus, este posibil să fie necesare ulterior unele lucrări de reparație. Pentru înlocuirea totală a instalației electrice într-un apartament cu 2 camere trebuie să scoți din buzunar circa 1.400-2.000 de lei, potrivit ofertelor actuale.

În funcție de lucrările necesare la instalația sanitară poți plăti 50 de lei pentru înlocuirea chiuvetei sau a vasului de WC, 250 de lei pentru înlocuirea unei cabine de duș sau 500 de lei pentru înlocuirea instalației sanitare din baie. Nu uita că prețurile nu includ și materia primă.

5. Renunță la unele obiecte de mobilier.

Poți renunța la unele obiecte de mobilier pentru că o locuință aglomerată pare mai mică decât este în realitate.

Dacă găsești un cumpărător pentru acestea vei obține o sumă în plus pe care o poți cheltui pe îmbunătățiri.

6. Dacă stai la casă, oferă atenție și grădinii.

O grădină curată, cu un gazon frumos îngrijit și iluminată corespunzător poate reprezenta un avantaj atunci când cauți un cumpărător.

Poți face totul singur sau poți apela la o firmă specializată, mai ales dacă vrei să adaugi câțiva arbuști sau niște flori care o pot face mai atrăgătoare pentru posibilii cumpărători.

7. Poți adăuga mici corpuri de iluminat pentru a accentua unele elemente din locuință.

O serie de spoturi amplasate sub corpurile suspendate din bucătărie pot face încăperea să pară mai modernă.

Costurile sunt reduse în acest caz, dar nu trebuie să uiți de suma pe care o vei plăti electricianului.

8. Curățenia înainte de vizionare este extrem de importantă.

Înainte de vizionare trebuie să ai grijă ca locuința să fie cât mai curată și mai organizată.

Dezordinea ar putea îndepărta eventualii cumpărători care nici nu ar mai fi atenți la prezentare uitându-se la lucrurile împrăștiate prin încăperi sau la vasele murdare din bucătărie.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Se vinde un apartament în cea mai fotografiată clădire din Timișoara. De câți bani ai nevoie pentru a fi noul proprietar? – FOTO

Un apartament aflat în Palatul Brück, cea mai fotografiată clădire din inima Timișoarei, a fost scos recent la vânzare pe Imobiliare.ro.  Locuința cu patru camere se află la etajul...

citește mai departe
Atenție la preț! Scumpiri de peste 12% pe piața imobiliară. Este un moment bun să cumperi la final de 2024?

Noiembrie aduce vești importante pentru piața imobiliară din România, conform celui mai recent raport trimestrial publicat de Imobiliare.ro. Datele indică o creștere semnificativă a prețului mediu al apartamentelor, marcând...

citește mai departe
Se vinde un apartament în cea mai fotografiată clădire din Timișoara. De câți bani ai nevoie pentru a fi noul proprietar? – FOTO

Un apartament aflat în Palatul Brück, cea mai fotografiată clădire din inima Timișoarei, a fost scos recent la vânzare pe Imobiliare.ro.  Locuința cu patru camere se află la etajul...

citește mai departe
Atenție la preț! Scumpiri de peste 12% pe piața imobiliară. Este un moment bun să cumperi la final de 2024?

Noiembrie aduce vești importante pentru piața imobiliară din România, conform celui mai recent raport trimestrial publicat de Imobiliare.ro. Datele indică o creștere semnificativă a prețului mediu al apartamentelor, marcând...

citește mai departe
Implementarea nZEB, văzută prin ochii dezvoltatorului. Cât cresc costurile și ce îi atrage pe cumpărători?

Știai că toate clădirile noi din România trebuie să respecte un standard obligatoriu? Se numește nZEB și în continuare vei afla de ce este important să te asiguri că...

citește mai departe
Soluția ta completă pentru amenajări interioare premium – Delta Studio (P)

Cu o experiență vastă și un portofoliu aliniat celor mai noi tendințe din piața designului, Delta Studio se poziționează ca lider în amenajările interioare la cheie din România. Profesionalismul...

citește mai departe
Apartamentele se vând mai repede decât la începutul anului. Bucureștenii găsesc cel mai ușor cumpărători. Timișorenii negociază cel mai mult prețul – Raport Imobiliare.ro

Apartamentele se vând mai repede odată cu apropierea finalului de an față de începutul lui 2024. Proprietarii și dezvoltatorii din București se pot declara cu adevărat mulțumiți, dacă luăm...

citește mai departe
Reduceri de peste 79% de Black Friday pe Imobiliare.ro. Profită de ocazie și găsește un cumpărător în timp record!

Săptămâna aceasta vine cu oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro. Profită și tu de aceste reduceri substanțiale și adaugă un anunț! Doar în perioada 7-8 noiembrie ai ocazia de...

citește mai departe
Build21: Comunități unite pentru succesul fiecărui proiect (P)

Build21 își construiește viziunea și succesul pe implicarea activă a trei tipologii de comunități esențiale: experții, investitorii și rezidenții fiecăruia dintre cele 21 de proiecte. Acest model colaborativ și...

citește mai departe
Orașul unde plătești cu 75% mai mult decât prețul pe țară pentru un apartament nou – GRAFICE

Românii plătesc tot mai mult pentru a deveni proprietari. Apartamentele s-au scumpit într-un an la nivel național cu 13%. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns la...

citește mai departe
Câștigătorii Concursului “Învăluie-ți casa în farmecul Halloween-ului!”

Felicitări celor trei câștigători: Organizatorul se angajează să ofere trei vouchere JUMBO, în valoare totală de 600 RON (1 voucher 300 RON, 1 voucher 200 RON, 1 voucher 100...

citește mai departe
nZEB între marketing și realitate. Ce trebuie să știi când cumperi o locuință nouă? – VIDEO

Dacă îți cauți în această perioadă o locuință, atunci ai auzit cu siguranță de nZEB. Dar ce înseamnă de fapt acest standard și cât de important este pentru tine...

citește mai departe
Cum poți investi în imobiliare prin tehnologia blockchain?

Și-a început cariera în sectorul imobiliar în anul 2009, când a înființat Cross Structural Design, o firmă de proiectare structurală care a atras imediat interesul piețelor internaționale, colaborând în...

citește mai departe
Se vinde cea mai îndrăgită proprietate de lângă Timișoara. Costă 4,9 milioane de euro și include un parc de aventură și o școală de echitație – FOTO

Domeniul Herneacova, aflat la 30 de minute de mers cu mașina de Timișoara, a fost scos la vânzare pe Imobiliare.ro pentru suma de 4,9 milioane de euro. Viitorul proprietar...

citește mai departe
Rămȃne România o piaţă atractivă pentru investitorii imobiliari străini? (P)

Potrivit unei analize Deloitte publicate în 2024, România se dovedește încă o ţară ieftină din perspectiva preţurilor pe zona imobiliară rezidenţială. Pentru achiziţia unui apartament nou de 70 mp...

citește mai departe