La începutul lunii iulie se dă startul sezonului închirierilor în rândul studenților, iar goana după chirie nu se oprește până la sfârșitul lui septembrie. În Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante centre universitare din țară, doar aportul venit din partea studenților crește cererea chiar și cu 40%-50%, lucru care îngreunează situația pe piața închirierilor în condițiile în care în ultimii doi ani oferta scade tot mai mult pe plan local.
Dar cum își aleg studenții viitoarea locuință? Răspunsul vine de la Cătălin Priscorniță, CEO-ul rețelei de agenții imobiliare Blitz. Tinerii au trei criterii clare pe care își bazează alegerile – zonă, dotări minime și Wi-Fi de calitate.
“În ceea ce privește studenții, 90% preferă să stea în zonele convenabile pentru ei, chiar dacă proprietatea nu se ridică la standardele lor de confort. Cartierele preferate de studenți sunt Gheorgheni, Zorilor, Mărăști și, bineînțeles, centrul orașului”, ne-a explicat Priscorniță.
Zonele periurbane sunt alese de foate puțini dintre ei și atunci strict pentru standarde mai ridicate de confort și pentru a se încadra în bugetul disponibil.
“Studenții sunt interesați, în principal, de proprietăți situate în apropierea instituției de învățământ pe care o frecventează și preferă mai degrabă camerele de închiriat sau apartamente partajate. Au solicitări de bază în ceea ce privește confortul, zona fiind mult mai importantă. Apartamentele căutate de ei sunt cele cu 2 camere decomandate, dacă sunt doi colegi de facultate, sau cele cu 3 camere semidecomandate, dacă sunt prieteni buni și vor să aibă și o zonă comună de petrecere a timpului liber”, a mai adăugat CEO-ul Blitz.
Cei aflați strict în căutarea unei modalități de a împărți cheltuielile cu chiria se pot îndrepta, totodată, și către un apartament cu 3 camere decomandat.
“Evident, studenții sunt interesați și de dotările apartamentelor, să aibă mobilier esențial, cum ar fi un pat confortabil, un birou și un scaun, un dulap sau spațiu de depozitare pentru haine și alte obiecte personale. Studenții mai au nevoie și de acces la internet rapid și fiabil pentru studiu și pentru a rămâne mereu conectați”, ne-a mai explicat Cătălin Priscorniță.
Când vine vorba despre bugetul pe care trebuie să-l aloce cei care își doresc să se mute cu chirie în Cluj-Napoca, acesta pornește de la 300 de euro/lună pentru o garsonieră și de la 450 de euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor cu 3 camere, chiriile ajung la circa 600-750 de euro/lună.
Cei care vor să plătească mai puțin se pot orienta, în schimb, spre zonele periurbane. În cazul lor, bugetele necesare pentru a închiria o locuință sunt cu 20%-25% mai mici decât cele alocate zonelor din oraș.
Este cumpărarea unei locuințe o variantă viabilă?
Părinții studenților care vin să urmeze cursurile facultăților din Cluj-Napoca își doresc, cu siguranță, să le ofere cele mai bune condiții de trai copiilor lor. Așa că ajung să se gândească inclusiv la opțiunea achiziționării unei locuințe, în locul plății chiriei.
“Cumpărarea unei locuințe personale este o opțiune populară în rândul părinților, deoarece astfel le pot oferi copiilor mai mult confort și control asupra mediului de trai, în plus, se pot asigura că au un loc sigur de cazare. Însă, cumpărarea unei locuințe în Cluj-Napoca sau într-un alt oraș poate fi o investiție importantă. Familiile cu resurse financiare mai mari ar putea lua în considerare această opțiune pentru a oferi un loc stabil de cazare copiilor lor pe durata studiilor, mai ales dacă intenționează să studieze în Cluj-Napoca pentru o perioadă mai lungă de timp sau dacă au planuri de a rămâne în Cluj-Napoca și după terminarea studiilor”, a declarat Cătălin Priscorniță.
“Este cu siguranță mai rentabil să cumperi o locuință decât să plătești chirie pe toată perioada studiilor”, a mai adăugat el.
Aceasta este însă o decizie importantă, atenționează CEO-ul Blitz, și trebuie luată în considerare cu atenție atât în funcție de nevoile fiecărei familii în parte, cât și în funcție de posibilitățile financiare pe care le au familiile.