Atunci când împarți locuința cu o altă persoană, trebuie să te aștepți că în timp vor apărea și unele conflicte. Secretul unei experiențe pozitive este acela de a știi exact cum să le eviți sau ce poți face pentru a le aplana.
Cele mai întâlnite conflicte sunt cele legate de întârzierile care pot apărea la plata chiriei. Pentru a te asigura că nu vei avea discuții neplăcute pe acest subiect, este recomandat să vorbești despre acest aspect încă de la început cu persoana alături de care vei locui. Puteți să stabiliți o dată a lunii până la care amândoi să aveți în avans pregătite sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor. Să luăm un exemplu concret. Dacă trebuie să plătești chiria în ultima zi a lunii, strânge banii până pe data de 25.
Conflicte pot apărea și din cauza zgomotului. Poți să le eviți stabilind de comun acord un interval orar în care să se păstreze liniștea, de exemplu după miezul nopții de luni până joi și între orele 14-17 în weekend.
Discuții aprinse pot apărea și în cazul în care colegul tău de apartament are o relație stabilă și persoana respectivă începe să petreacă tot mai mult timp în locuința pe care o împarți cu acesta. Dacă situația se repetă pe parcursul mai multor săptămâni, poți să sugerezi ca persoana respectivă să contribuie la cheltuielile legate de achiziționarea alimentelor sau să ajute la curățenie. Ai însă mare grijă cum pui această problemă, pentru că ar putea să ducă la apariția unei situații extrem de tensionate între voi. Dacă nu primești înțelegere din partea colegului de apartament și simți că împărțirea unei locuințe nu mai este o opțiune pentru tine, ar putea fi momentul să te gândești la alternativa de a te muta pe cont propriu.
Împărțirea mâncării sau a cheltuielilor aferente acesteia poate crea conflicte între persoanele care închiriază aceeași locuință. Pentru a le evita poți să sugerezi să faceți cumpărăturile cu schimbul -dacă săptămâna aceasta iei tu mâncarea, săptămâna viitoare colegul de apartament trebuie să se ocupe de cumpărături.
Pentru a te asigura că nu te vei certa cu persoana alături de care împarți o locuință pe tema curățeniei, poți sugera un program sau împărțirea responsabilităților. De exemplu, dacă o persoană spală vasele și curăță bucătăria, cealaltă va fi responsabilă de spălatul hainelor și de curățarea băii.
Organizarea petrecerilor poate duce, de asemenea, la apariția unor situații tensionate. Dacă nu ești o persoană foarte sociabilă sau nu îți place să participi la petreceri vei fi deranjat dacă colegul tău va organiza una în fiecare săptămână, mai ales dacă nu aveți același grup de prieteni sau dacă nu te înțelegi bine cu prietenii acestuia. Cel mai bine este să decideți împreună care sunt zilele în care pot fi organizate petreceri (de exemplu în weekend, sâmbăta) și să anunțați intenția de a organiza o petrecere cu câteva zile înainte.