Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 19 Septembrie 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi o locuință care să se potrivească perfect gusturilor și, desigur, bugetului tău.

Am discutat cu un expert în imobiliare pentru a afla care pot fi așa-zisele “red flags” pe care le poți identifica cu ușurință și te vor ajuta să cerni proprietățile cu eventuale probleme de cele care merită, cu adevărat, atenția ta.

Prețul mult prea mic

“Dacă prețul chiriei pare prea bun pentru a fi adevărat, este posibil să fie vorba despre o înșelătorie sau despre o locuință în stare proastă. Verificați alte anunțuri din aceeași zonă pentru a avea o idee mai bună despre prețurile de piață”, le sugerează Cosmin Mușat, senior broker ERezidential, tuturor celor aflați în căutarea unei locuințe de închiriat.

Pentru a-ți face o idee clară despre prețurile medii solicitate de proprietari chiriașilor din marile orașe ale țării, Imobiliare.ro îți vine, în plus, în ajutor cu date actualizate lunar la acest capitol. Îți putem spune, spre exemplu, că în București trebuie să te aștepți să scoți din buzunar, în medie, 310 euro/lună pentru o garsonieră, dar și că prețurile s-au scumpit în cazul acestor locuințe cu nu mai puțin de 10% de la începutul lui 2023.

Un apartament cu 2 camere te va costa, în schimb, în Cluj-Napoca aproape 500 de euro/lună, iar unul cu 3 camere 600 de euro/lună.

Cele mai mari scumpiri ale chiriilor, cu 20%-23%, s-au putut observa de la începutul anului și până la mijlocul lunii trecute în Constanța.

Pentru mai multe detalii despre nivelul actual al chiriilor în marile orașe, dar și despre evoluția prețurilor pe plan local consultă tabelul de mai jos.

Ți-am pregătit, totodată, informații valoroase despre mersul pieței de închirieri din marile orașe care te pot ghida în goana după chirie. Alege orașul tău din lista de mai jos.

Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Constanța

Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Brașov

Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Cluj-Napoca

Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București

Lipsa fotografiilor în anunț

O altă problemă de care trebuie să te ferești atunci când cauți o locuință de închiriat pentru a te asigura că nu ai surprize neplăcute, este cea a anunțurilor publicate fie fără fotografii cu interiorul locuinței, fie cu fotografii neclare.

“Anunțurile cu puține fotografii sau care nu conțin deloc fotografii pot ascunde probleme ale locuinței. Fotografiile de calitate inferioară sau care nu prezintă clar diverse aspecte ale locuinței pot indica o intenție de a ascunde deficiențele acesteia”, este de părere Mușat.

Lipsa detaliilor despre proprietar sau despre agentul imobiliar

Poate că ai ajuns într-un punct al procesului de căutare în care crezi că ai găsit o locuința care se mulează perfect pe nevoile tale, dar ce știi despre proprietar sau despre agentul imobiliar care o are în portofoliu?

“Fii precaut în privința anunțurilor care nu oferă informații despre proprietar sau despre agentul imobiliar. Verifică autenticitatea persoanei cu care comunici”, îi sfătuiește brokerul ERezidential pe cei aflați în căutarea unei chirii.

Ține cont, totodată, că dacă lucrezi cu un expert în domeniul imobiliar pentru a-ți găsi o locuință de închiriat vei obține din partea acestuia sfaturi valoroase care te pot ajuta să navighezi cu succes întreg procesul. Te poți asigura, astfel, că alegi o locuință care corespunde nevoilor tale și este o opțiune bună pe termen lung.

Dacă ești la prima închiriere, îți sugerăm să parcurgi și ghidurile pe care le-am pregătit special pentru tine. Le poți accesa gratuit aici. Găsești în ghiduri informații diverse pentru fiecare pas pe care îl vei face în drumul spre noua ta locuință, de la vizionare, la negociere, detalii despre contract și lucruri pe care e bine să le cunoști atunci când te muți într-o nouă casă.

Te invităm să accepți, totodată, provocarea noastră. Dacă vei câștiga, îți plătim chiria! Află mai multe aici.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
Evită capcanele! Ce verifici când vinzi sau cumperi o casă? Așa te ajută un agent imobiliar profesionist

Te pregătești să vinzi sau vrei să cumperi o casă? Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le verifici, mai întâi, pentru a te asigura că vei evita capcanele...

citește mai departe
Ai o nevoie imobiliară? Vezi cum poți acționa în această perioadă

Dacă ai o nevoie imobiliară, atunci această perioadă poate fi una ideală pentru a iniția o discuție cu un agent imobiliar alături de care să cauți locuința pe care...

citește mai departe
Interacțiunile „la distanță”, viitorul tranzacțiilor imobiliare?

Actualele măsuri de „distanțare” socială sunt resimțite în toate domeniile vieții. Se vor impune, însă, acestea și pe viitor în imobiliare? Au trecut aproximativ două săptămâni de când oficialii...

citește mai departe