America Latină este regiunea care a consemnat cele mai mari creşteri anul trecut.
Proprietăţile rezidenţiale de lux, situate în pieţe considerate atractive de către investitorii străini, au un comportament cu totul diferit al preţurilor comparativ cu locuinţele destinate cumpărătorilor locali din diferite părţi ale lumii. Potrivit studiului The Wealth Report 2013 publicat de Knight Frank, la nivel de oraşe, cea mai mare scumpire pe segmentul locuinţelor high-end – 38,1% – a avut loc în ultimul an în Jakarta (Indonezia). Pe următoarele patru locuri se situează insula Bali (Indonezia – foto), cu un avans de 20%, apoi Dubai (Emiratele Arabe Unite), cu o creştere tot de 20%, Miami (SUA), cu 19,5%, şi Sao Paolo (Brazilia), cu 14,5%. La polul opus, cea mai mare scădere de preţuri – de 15,1% – a fost consemnată de regiunea The Hamptons’ din Long Island (New York, USA). Pe locul al doilea se situează Insulele Virgine Britanice, din Caraibe, cu un declin de 15%. Următoarele trei poziţii sunt ocupate de Roma (Italia), cu un minus de 14%, de regiunea Algarve (Portugalia), cu -12,5%, dar şi de Sardinia (Italia), cu -11%.
Case de vacanţă: creşteri uşoare la munte, scăderi la mare
Ca tendinţă generală, se arată în studiul citat, proprietăţile situate în centre urbane s-au situat pe o traiectorie ascendentă a preţurilor (+3,3%), în vreme ce locuinţele de vacanţă situate în zone montane au consemnat un avans uşor (de 0,4%), iar cele situate pe litoral au resimţit o scădere medie de preţ de 4,2% la nivel global.
La nivel de regiuni, zonele exclusiviste din America Latină au înregistrat cel mai mare avans al preţurilor în ultimul an, respectiv 14%. Pe locul al doilea se situează proprietăţile high-end din Orientul Mijlociu, cu un plus de 7,9%, dar şi de cele din Asia Pacific, cu 7,2%. Creşteri mai mici au avut loc în America de Nord (3,4%) şi Africa (1%). Pe de altă parte, ieftiniri au fost consemnate de locuinţele de lux din zona Caraibelor (5,8%), dar şi de cele din Europa şi Rusia (2,7%).