Cum au evoluat prețurile apartamentelor, pe CARTIERE, în T1 2019?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 3 Mai 2019, Ultima actualizare: 06 Mai 2019

Cum au evoluat preturile apartamentelor pe cartiere in T1 2019

Dintre Cluj-Napoca, București și Timișoara, orașele cu cel mai mare nivel al prețurilor apartamentelor, Capitala a înregistrat, pe cartiere, cele mai semnificative variații la acest capitol în T1 2019.

Ca și trimestrul anterior, marja de creștere a prețurilor apartamentelor în cele mai mari piețe imobiliare ale țării s-a situat la un nivel de sub 2%, potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare. După un avans de 1,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca au ajuns, în primul pătrar din 2019, la un nivel de 1.560 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din București s-au scumpit, pe de altă parte, cu 1,3%, ajungând la o valoare de 1.320 de euro pe metru pătrat util. În primele trei luni din an, apartamentele din Timișoara s-au menținut, practic, la o medie de 1.200 de euro pe metru pătrat util, orașul de pe Bega păstrându-și locul al treilea în clasamentul național al orașelor cu cele mai scumpe apartamente.

Cluj-Napoca:

Cel mai mare avans al prețurilor, în cuantum de 5,9%, a avut loc, perioada analizată, în cartierul Someșeni: aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.280 de euro pe metru pătrat util (față de 1.210 euro pe metru pătrat trimestrul anterior). O creștere importantă, de 3,5%, a avut loc și în Baciu, o „localitate-dormitor” a capitalei Transilvaniei, unde așteptările proprietarilor au ajuns la 1.010 euro pe metru pătrat (de la 980 de euro pe metru pătrat). Creșteri importante au mai avut loc și în Plopilor (+3,2%), precum și în zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+2,5%) și Iris (tot +2,5%).

Ca și în trimestrul anterior, câteva cartiere din Cluj-Napoca au cunoscut și ieftiniri la începutul acestui an. Cea mai importantă scădere de preț, în valoare de 2,1%, a fost consemnată în Florești, unde un apartament a ajuns să coste, în medie, 880 de euro pe metru pătrat util. Deprecieri mai temperate, mai mici de 2%, au avut loc și în Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (-0,8%), precum și în cartierul Zorilor (-0,4%). Pe de altă parte, cele mai mici creșteri de preț au fost înregistrate în arealul central și ultracentral (+0,2%), dar și în Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (+0,8%).

În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, cu o valoare medie de listare de 1.800 de euro pe metru pătrat util pentru un apartament. Pe poziția secundă, la o distanță relativ redusă, se află cartierul Plopilor, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.770 de euro pe metru pătrat util. De menționat sunt și zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (unde pretențiile vânzătorilor ajung la 1.680 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (cu 1.580 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (tot cu 1.580 de euro pe metru pătrat).

Ceva mai altfel stau lucrurile în clasamentul zonelor cu cele mai accesibile apartamente din Cluj-Napoca. În primul rând, ecartul dintre primele două poziții s-a accentuat, Floreștiul coborând sub pragul de 900 de euro pe metru pătrat util, iar Baciu sărind de nivelul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Următoarele două poziții din top sunt ocupate, în continuare, de zonele Someșeni (cu 1.280 de euro pe metru pătrat) și Iris (1.400 de euro pe metru pătrat), în vreme ce arealul Mănăștur-Borhanci-Câmpului a fost depășit de Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (cu 1.440 de euro pe metru pătrat).

București:

Cel mai mare oraș al țării a consemnat, pe zone, creșteri vizibil mai mari decât orașul de pe Someș – majoritatea în arealul de centru-nord al orașului. Cel mai mult, respectiv cu 11,4%, s-au apreciat locuințele din Kiseleff-Aviatorilor (de menționat este însă că în acest cartier al Capitalei prețurile scăzuseră substanțial în ultimele două trimestre din 2018, anume cu 5,6% în T3 și, respectiv, cu 13,8% în T4). Majorări importante au avut loc și în Dorobanți-Floreasca (+9,7%), în Ștefan cel Mare (+9,4%), Parcul Carol-Cantemir Mărășești (+6,8%) și Victoriei-Romană-Universitate (+4,9%).

Ca și în cele trei luni anterioare, Bucureștiul a depășit Cluj-Napoca nu doar în ceea ce privește scumpirile, ci și în ceea ce privește cuantumul scăderilor de preț. Ieftiniri au avut loc, în general, în cartiere mai slab cotate, fie „muncitorești” fie, cel mult, din perimetrul semicentral. Pe primul loc în acest clasament, cu un declin trimestrial de 5,6%, se situează zona Griviței-Gara de Nord, aceasta fiind urmată de Ferdinand (-3,1%), Pantelimon (-3%), Moșilor (-2,8%) și, respectiv, Ghencea (-0,9%).

În ciuda avansului important consemnat în primul trimestru al anului, zona Kiseleff-Aviatorilor nu a reușit să-și recâștige întâietatea în topul bucureștean al cartierelor cu cele mai scumpe apartamente. În fruntea acestuia se situează, așadar, tot Herăstrău-Nordului, unde pretențiile vânzătorilor au stagnat la o valoare de 2.560 de euro pe metru pătrat util. La o distanță considerabil mai mică decât trimestrul anterior se află acum locuințele din Kiseleff-Aviatorilor, care ajung la o medie de 2.340 de euro pe metru pătrat util. Tot pe locul al treilea în clasament, dar semnificativ peste pragul de 2.000 de euro pe metru pătrat util, se află acum Dorobanți-Floreasca (cu 2.190 de euro pe metru pătrat util). În rândul celor mai bine cotate zone ale Capitalei intră și Aviației (cu 1.920 euro pe metru pătrat util) și, respectiv, Unirii (cu 1.750 euro pe metru pătrat util).

Cel puțin ca ordine, clasamentul zonelor bucureștene cu cele mai ieftine apartamente disponibile spre vânzare a rămas, și el, neschimbat. Pe primul loc se găsește tot Ghencea (cu o medie de 890 de euro pe metru pătrat, la fel ca trimestrul anterior), acest cartier fiind urmat de Rahova (cu 980 de euro pe metru pătrat), apoi de Giurgiului (1.000 de euro pe metru pătrat), Giulești (tot 1.000 de euro pe metru pătrat) și Drumul Taberei (cu 1.060 de euro pe metru pătrat).

Timișoara:

Ca și în trimestrele anterioare, marjele de creștere consemnate în cartierele timișorene au fost mai mici atât în comparație cu Bucureștiul, cât și cu orașul de Someș. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de 3,4%, a fost înregistrat în arealul Ultracentral-Medicină-Piața Unirii (după un trimestru de scădere și unul de stagnare). Tot creșteri au avut loc și în Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+3,1%), în Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+2,3%), în Girocului-Soarelui-Buziașului (+1%), dar și în Lipovei-Aradului (+0,6%).

Spre deosebire de celelalte două mari centre regionale ale țării, București și Cluj-Napoca, prețurile apartamentelor au scăzut trimestrul trecut într-un singur cartier timișorean. Este vorba despre Braytim, unde pretențiile vânzătorilor s-au diminuat ușor, anume cu 0,2% în decurs de trei luni. În Torontalului, pe de de altă parte, prețurile au stagnat, în vreme ce creșteri ușoare au fost înregistrate în Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+0,1%), Circumvalațiunii (+0,3%) și Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (+0,5%).

În ceea ce privește clasamentul zonelor cu cele mai mari prețuri la apartamente, Ultracentral-Medicină-Piața Unirii se situează, în mod firesc, pe primul loc, la o distanță considerabilă față de cartierul de pe poziția secundă, anume Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion – este vorba despre o diferență de peste 200 de euro pe metru pătrat, de la 1.510 la 1.300 de euro pe metru pătrat util. Zonele de pe următoarele poziții sunt, însă, mult mai apropiate ca nivel de preț: un apartament poate fi achiziționat cu 1.250 de euro pe metru pătrat în Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria, cu 1.220 de euro pe metru pătrat în Circumvalațiunii și, respectiv, cu 1.210 euro pe metru pătrat în Lipovei-Aradului.

În mod specific pentru Timișoara, zonele cu cele mai accesibile apartamente din oraș nu prezintă diferențe foarte mari de preț față de aceste din urmă trei zone. Astfel, un cumpărător interesat de un apartament ar trebui să scoată din buzunar 1.160 de euro pe metru pătrat în Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, 1.170 de euro pe metru pătrat în Braytim, 1.180 de euro pe metru pătrat în Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân, 1.190 de euro pe metru pătrat în Girocului-Soarelui-Buziașului și, respectiv, 1.200 de euro pe metru pătrat util în Torontalului.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Roza

    La potentialul pe care il are Romania – preturile sunt inca mici si trebuie sa si mai creasca. Daca vor scadea cu 20% pana la finalul 2019 – voi fi primul care isi va baga toti banii aici

  • calin.cazan

    Aiurea. Totul e blocat, nu se vinde mai nimic, presa ( inclusiv PROTV ) sustine o scadere de preturi de 15-20% pana la sfarsitul anului. Sincer, inteleg ce urmariti cu articolele astea, dar nu cred ca este ok.

  • Marian

    Inteleg ca statisticile sunt facute cu referire la pretul cerut de vanzator si nu la pretul tranzactionat. Pe de alta parte trebuie luat in calcul si numarul tranzactiilor efectiv realizate, nu doar la ce se ofera in anunturi.
    E foarte posibil ca vanzatorii sa incerce sa tina cat mai pot de preturi, dar asta nu inseamna ca resusesc sa si vanda la acea valoare.

  • ciuchita tavi

    Trendul are o tendinta de crestere exprimata in euro/metrul patrat util si …anticipez ca nu se va opri!!

  • Avram Cosmina

    Nu vad mentionata nicaieri o evaluare a preturilor pentru zonele din sud: Berceni, Aparatorii Patriei, Dimitrie Leonicda desi vad ca acolo s-a trecut deja la o modernizare a infrastructurii rutiere (largire drum, amenajare totuare, constructie parcari) o parte fiind deja finalizata. Care e situatia preturilor in aceasta zona de Sud?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe