Deși analizate adesea separat, cele două segmente de piață sunt clar interconectate.
Pentru bucureșteni în mod special, dar și pentru locuitorii altor mari orașe ale țării, a face față traficului zilnic pentru a ajunge la serviciu devine, adesea, o adevărată corvoadă. La modul ideal, cu toții ne-am dori să scurtăm pe cât posibil timpul astfel pierdut.
O soluție simplă, cel puțin din punct de vedere teoretic, ar fi să locuim cât mai aproape de locul de muncă. În condițiile în care noile clădiri de birouri atrag tot mai mulți angajați, este evident că locuințele situate în apropierea acestora, fie ele vechi sau noi, vor fi atractive pentru cumpărători – atât timp cât vor fi corect poziționate în piață, desigur, atât ca preț, cât și din punctul de vedere al conceptului de locuire.
Apropierea de serviciu, esențială pentru expați
Această corelație dintre componenta de birouri și cea rezidențială se vede poate cel mai bine în nordul Capitalei – cea mai „tânără” parte a orașului, de altfel, ce s-a conturat în ultimii ani atât ca un adevărat pol de business, cât și ca un pol al luxului în materie de locuințe. Apetitul crescut pe rezidențial, generat de angajații din imobilele office moderne, se vede limpede aici. Potrivit datelor companiei Nordis, cererea pe segmentul închirierilor, venită din partea expaților cu funcții de middle management în multinaționalele din noul pol de business Aviației-Barbu Văcărescu-Floreasca, s-a majorat anul acesta. Criteriul esențial de căutare pentru această categorie de clienți a fost tocmai apropierea de locul de muncă, pe următoarele locuri situându-se factori precum bugetul disponibil (de până la 1.000 de euro pe lună) și durata contractului de închiriere (cel mult un an).
„Numărul chiriașilor străini cu funcții de middle management care închiriază apartamente în zonele Aviației, Floreasca si Herastrau este din ce în ce mai mare și estimăm că își va păstra trendul ascendent și în trimestrul patru al anului 2017. Într-o piață cu o deschidere destul de mică pentru această nouă categorie de chiriași, a fost o adevărată provocare găsirea de soluții care să răspundă cerințelor acestora. Există însă investitori în apartamente noi, în curs de livrare în aceste zone, care iau deja în calcul această categorie de chiriași și estimăm că oferta se va echilibra cu cererea, în perioada următoare.”
Aura Diaconescu, Manager Departament Închirieri, Nordis
Vestul, campion la livrări pe office
Nu doar nordul – sau centrul! –, ci și cartierele tradiționale ale Bucureștiului pot avea de câștigat de pe urma proximității noilor clădiri de birouri, pe măsură ce dezvoltatorii acestora se orientează spre terenurile disponibile în alte zone ale orașului. Potrivit unui raport de piață realizat recent de Cushman & Wakefield Echinox, vestul Capitalei urmează să atragă 75% din spațiile office ce vor fi livrate în cea de-a doua jumătate din 2017, precum și 50% din stocul anunțat pentru 2018. La finele primului semestru al anului în curs, acest areal deținea o pondere de 12% din birourile existente la nivelul Bucureștiului, respectiv 341.000 de metri pătrați dintr-un total de 2,61 milioane de metri pătrați. Odată cu finalizarea proiectelor aflate momentan în dezvoltare însă, în vest vor fi concentrate spații office în suprafață de 577.000 de metri pătrați, dintr-un total estimat de trei milioane de metri pătrați – adică o cotă de 19% din total.
„Dezvoltările de birouri din zona de vest a Capitalei se concentrează cu precădere în apropierea Pasajului Basarab și a stațiilor de metrou Grozăvești, Politehnica și Petrache Poenaru (Semănătoarea) care beneficiază de un acces rutier și cu mijloace de transport în comun destul de facil. În plus, apropierea față de Universitatea Politehnică și campusul universitar Regie – Grozăvești – Leu reprezintă un element apreciat de companiile IT, care au un bazin important de selecție a noilor angajați în această zonă.”
Cushman & Wakefield Echinox