Accentele cromatice puternice se cer contrabalansate de nuanțe neutre și luminoase.
Că ne dăm seama sau nu, nu doar piesele de mobilier sau decorațiunile, ci și culorile prezente într-o casă joacă un rol foarte important în conturarea „personalității” sale unice. Un exemplu reușit despre impactul schemei cromatice asupra conceptului general de design este oferit de proprietatea de mai jos, prezentată pe Freshome.com:
Situat în Panamby, unul dintre cel mai bine cotate cartiere din Sao Paolo, Brazilia, apartamentul din imagini a trecut recent printr-un proces de reamenajare, coordonat de către designerii de la Studio Diego Revollo. Proprietatea dispune de o suprafață de circa 170 de metri pătrați, iar conceptul actual de design este menit să răspundă nevoilor locative ale unui cuplu tânăr, cu doi copii.
Unul dintre principiile urmărite de autorii proiectului a fost utilizarea cât mai eficientă a spațiului disponibil. Pe această linie se înscrie atât designul contemporan, ce evită în mod intenționat „aglomerarea” cu piese de mobilier, cât și decizia de a închide balconul și transformarea sa într-o „oază” perfectă pentru relaxare; suprafețele vitrate generoase ale fostului balcon asigură un influx suficient de lumină naturală în zona socială a casei. În living, centrul atenției este reprezentat de cele două fotolii galbene, ce devin punctul de plecare pentru inserarea unor elemente decorative ce reiau același motiv cromatic – tavanul, lampa, vasele ceramice. Toate acestea se combină armonios pe un fundal neutru (conturat de prezența a două non-culori – alb și gri), dar și cu nuanțele deschise de lemn și crem, ce echilibrează decorul prin luminozitate și căldură. Culori precum roșu, albastru sau violet conferă varietate și dinamism ambientului, stabilind o legătură și cu celelalte încăperi.
Aceeași opoziție între un element cromatic puternic și nuanțe neutre sau calde și luminoase poate fi observată și în bucătărie – unde verdele intens al plăcilor ceramice contrastează cu piesele de mobilier în nuanțe de lemn și alb -, dar și în dormitor – pe lângă galbenul intens folosit în living, sunt reluate aici și accentele puternice de violet, verde sau albastru.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Pasionat de schimbare: 3 moduri simple de a da o „față nouă” casei tale
cristiana
sunteti grozavi!