Cele mai mari reduceri au avut loc în Timişoara, iar cele mai mici în Cluj-Napoca.
La începutul anului trecut, proprietarii de locuinţe, vechi sau noi, sperau la o stabilizare sau chiar la uşoare creşteri de preţuri. Evoluţia pieţei rezidenţiale în lunile ce au urmat i-a determinat însă pe majoritatea dintre aceştia să se adapteze la situaţia actuală a pieţei, prin aplicarea unor reduceri succesive de preţ. Potrivit Indicelui naţional imobiliare.ro, la finalul anului 2010, preţurile apartamentelor au atins cel mai scăzut nivel nu doar din 2010, ci şi din ultimii trei ani, respectiv 1.033 euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro pe metru pătrat, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 15,9% mai mici. Lunile în care locuinţele s-au ieftinit cel mai mult au avut cel mai mult la nivel naţional au fost octombrie (-3,1%), august (-3%) şi iunie (-2,8%). „2010 a fost un an în care preţurile apartamentelor au scăzut destul de mult, chiar şi cu 3% la intervale lunare. La nivel naţional, putem vorbi de o scădere de preţ medie lunară de 1,4%. În lipsa unor semnale concrete dinspre economia naţională, în primele luni ale acestui an nu ne aşteptăm la evoluţii spectaculoase ale preţurilor. În 2011, scăderile de preţ, acolo unde vor exista, vor fi mai puţin importante decât în ultimii doi ani”, spune Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Timişoara: depreciere mai moderată spre final de an
În topul celor mai mari scăderi de preţuri înregistrate anul trecut se situează Timişoara. Cu o valoare de 787 de euro pe metru pătrat util în decembrie 2010, Indicele imobiliare.ro indică un declin de 17,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În ultima lună a anului trecut, ritmul de scădere a fost sensibil mai moderat, situându-se la 0,4%. Apartamentele vechi chiar s-au scumpit uşor, cu 0,1%, până la 777 euro pe metru pătrat util, după 11 luni de scădere consecutivă. În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a scăzut cu 3%, până la 833 euro pe metru pătrat util.
Pe cel de-al doilea loc în clasamentul reducerilor de preţ se află Ploieştiul, cu o scădere de 17% înregistrată pe tot parcursul anului trecut. În prezent, apartamentele vechi şi noi din oraş sunt scoase la vânzare la un preţ mediu de 876 euro pe metru pătrat util. În luna decembrie, Indicele imobiliare.ro a înregistrat în Ploieşti cea mai mare scădere dintre marile oraşe ale ţării, respectiv, 4,9%.
Bucureştiul, pe locul 4 la scăderi
În Constanţa, apartamentele s-au ieftinit cu 12,8% pe tot parcursul anului trecut. La finalul lui decembrie, Indicele imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 919 euro pe metru pătrat util. În această ultimă lună a anului, locuinţele noi s-au ieftinit cu 2,1%, până la 933 euro pe metru pătrat, iar cele vechi cu 0,8%, până la 915 euro pe metru pătrat.
La capitolul ieftiniri pe 2010, Bucureştiul se situează abia pe locul al patrulea în clasament. Astfel, preţurile solicitate de proprietari la finele anului trecut erau cu 12,2% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2009. în decembrie, apartamentele din Capitală s-au ieftinit cu 0,9%, ajungând la un nivel de 1.154 de euro pe metru pătrat. Locuinţele noi şi vechi au înregistrat o scădere de 1,3% şi, respectiv, 1,2%.
În Braşov, preţurile cerute de proprietari au scăzut cu 8,4% pe parcursul anului trecut. În ultima lună din 2010, declinul înregistrat a fost de 0,8%, până la un nivel de 870 de euro pe metru pătrat util. Preţul apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale noi a urcat la finalul anului cu 2,5%, în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,9%.
Locuinţele noi din Iaşi s-au scumpit
În Iaşi, preţurile solicitate de proprietari au scăzut cu 7,4% în 2010. În luna decembrie, Indicele imobiliare.ro a atins o valoare medie de 858 euro pe metru pătrat util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 4% faţă de luna precedentă. Locuinţele din ansamblurile rezidenţiale s-au scumpit cu 3,7% la final de an, iar cele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 4,6%.
Pe ultimul loc în topul reducerilor pe 2010 se situează oraşul Cluj-Napoca, cu un declin de 5,1%. În ultima lună a anului trecut, preţurile apartamentelor au crescut cu 0,3%, până la o valoare medie de 993 euro pe metru pătrat util. Pe un trend crescător s-au situat doar apartamentele vechi, care au luat un avans de 1,9% în decembrie. Pe de altă parte însă, locuinţele noi s-au ieftinit cu 4,9%.
26mad
in bucuresti ap cu 2 camere, 55-60mp, fara imbunatatiri, bloc 1985 a ajuns la 45.000 euro pe toate drumurile
rob
Va spun eu domnilor in bucuresti ap. si gars.vechi din 1975, sau scumpit sa ajuns la o garsoniera de 30mp, sa se vinda intre 37 si 45.000 euro si sa depaseasca,, numai ca a facut mici inbunatatiri de 1000 de euro,,nu este firesc