Piața rezidențială începe să iasă din „modul de supraviețuire” în care a fost prinsă în ultimii ani.
Dacă în anii 2006-2007 „ploua” cu planuri de mega-proiecte de locuințe – în special în București – instaurarea fără echivoc a perioadei de recesiune pe meleagurile autohtone a tăiat brusc avântul investitorilor. Succesul consemnat de programul Prima Casă, demarat în iunie 2009, a demonstrat însă că cererea de locuințe este, în ciuda puterii poate reduse de cumpărare, cât se poate de reală – și, da, suficient de solvabilă pentru a fi luată în seamă.
Prin urmare, începând cu anul 2011, tot mai mulți dezvoltatori au încercat să se adapteze la această nouă (sau veche, dar nebăgată în seamă) realitate a pieței. Aceștia au mizat, cu succes, pe dezvoltarea de ansambluri rezidențiale special concepute pentru cumpărătorii prin Prima Casă – proiecte situate de regulă la periferia Capitalei, formate din apartamente comparabile, ca preț și dimensiuni, cu cele din blocurile vechi. Se poate spune așadar că, susținută de programul guvernamental, piața noilor dezvoltări rezidențiale a funcționat în ultimii ani pe „modul de supraviețuire”, adresându-se în mod preponderent cumpărătorilor cu venituri medii spre joase.
Iată însă că anul acesta revine în prim-plan interesul dezvoltatorilor pentru proiecte situate în zone mai bune, centrale chiar, adresate cumpărătorilor cu venituri (semnificativ) mai mari decât cei din „categoria Prima Casă”. În ultimele câteva luni, în Capitală au fost anunțate în mod oficial câteva astfel de ansambluri – dintre care unele pot prezenta clienților locuințe deja finalizate.
460 de locuințe lângă Parcul Tineretului
Un astfel de exemplu este dat de compania Hanner Group, de origine lituaniană, care și-a anunțat intenția de a investi circa 37 de milioane de euro în construcția unui complex rezidențial de 460 de unități locative într-o zonă semicentrală, și anume lângă parcul Tineretului (în sudul acestuia). The Park va fi format din patru blocuri de apartamente (cu una până la patru camere), dintre care primul, de 69 de apartamente, a fost deja finalizat (și vândut în proporție de peste 30%). Prețurile locuințelor (cu TVA inclusă) se ridică la circa 55.000 de euro pentru garsoniere (la o suprafață de circa 48 de metri pătrați utili), 75.000 de euro pentru două camere (56 de metri pătrați utili), 95.000 de euro pentru trei camere (64 de metri pătrați utili) și 120.000 de euro pentru patru camere (aproape 84 de metri pătrați utili).
Citește și: Un ansamblu de 460 de locuințe, cu vedere la parcul Tineretului: cât costă și cum arată
4 blocuri de 180 de unități în Aviației
Situat în nordul Capitalei, zona Aviației, City Point este un alt ansamblu dezvoltat de un grup de investitori străini – companiile Shikun&Binui Real Estate Development și Red Sea Group (asociate sub numele Aviației Nord Real Estate Development). Lucrările de construcție au început în prima parte a anului trecut, pe un teren de 12,5 hectare, iar în aprilie 2014 a fost finalizat primul dintr-un total de patru blocuri (ce vor cuprinde aproximativ 180 de unități locative, cu una, două, trei și patru camere). Investiția în această primă fază de construcție se ridică la 15 milioane de euro. Apartamentele din primul bloc sunt de șapte tipuri și au suprafețe construite cuprinse între aproximativ 72 de metri pătrați și 134 de metri pătrați. Prețurile pornesc de la circa 63.000 de euro (+TVA) pentru o garsonieră și de la 70.000 de euro (+TVA) pentru o locuință bicamerală.
Citește și: City Point: 180 de apartamente în nordul Capitalei. Prețuri de la 63.000 de euro
Volumetric: proiect-pilot lângă Herăstrău
Din categoria investițiilor pe segmentul de lux face parte primul proiect lansat în Capitală de spaniolii de la Grup Volumetric: Ficusului Rezidențial – un imobil tip vilă, format din 12 apartamente și situat în apropiere de parcul Herăstrău, ce va atrage fonduri de 1,55 milioane de euro. Suprafețele utile ale apartamentelor (fără pereți și balcoane/terase) variază între 55 de metri pătrați și 230 de metri pătrați. Prețurile încep de la 109.000 de euro (+TVA), pentru un apartament cu două camere, și ajung până la 303.000 de euro (+TVA), pentru penthouse-ul din cadrul ansamblului. Planurile companiei nu se opresc însă aici. „Ficusului Rezidențial este proiectul nostru pilot pentru București, intenționăm să fie primul dintr-o serie lungă de astfel de proiecte. Credem în România, avem planuri pe termen lung aici”, spune Jordi Sans Domenech, președintele diviziei de real estate pentru Europa din cadrul Grup Volumetric.
36 de locuințe high-class în inima Capitalei
Un alt proiect exclusivist aflat în construcție în momentul de față este Vernescu Residence – un bloc cu șase nivele, dezvoltat pe un teren de circa 1.300 de metri pătrați din centrul Capitalei, într-o zonă de vile vechi. O investiție de circa 6 milioane de euro a grupului Euromall (prin firma Metropolitan Developments), ansamblul va fi compus din 36 de apartamente cu una, două, trei și patru camere. Suprafețele acestora variază între 62 și 207 metri pătrați, iar valorile de achiziție sunt cuprinse între 120.000 de euro (plus TVA) pentru o garsonieră și 575.000 de euro (plus TVA) pentru un penthouse (sumele includ și un loc de parcare, respectiv două pentru unitățile locative de la ultimul etaj).
Potrivit reprezentanților companiei dezvoltatoare, alte câteva proiecte de acest gen urmează a fi lansate în București în viitorul foarte apropiat. „A trecut vremea ansamblurilor-gigant și chiar a celor «măricele». Cu excepția ansamblurilor care vizează Prima Casă (care oricum nu se află în centrul orașului), viitorul aparține unor astfel de proiecte selecte, tip «boutique», care se adresează oamenilor cu așteptări mari de la casele lor, dar care nu au timp să gestioneze o casă, grădină și toate problemele logistice aferente.”, explică Reuven Katz, managing partner Metropolitan Developments.
Citește și: Un nou ansamblu rezidențial exclusivist: 36 de apartamente în centrul Bucureștiului
Ultimul ciclu al pieței imobiliare, încheiat în 2013
Exemplele de dezvoltatori care țintesc mai sus decât pragul de preț propus de Prima Casă nu se opresc aici. Intuiția acestora că românii au bani pentru case mai scumpe – alături de disponibilitatea de a cumpăra! – pare să confirme ideea că piața locală se află la începutul unei noi etape de dezvoltare, după cum observau reprezentanții uneia dintre marile companii locale de consultanță la începutul anului. „Este foarte interesant și instructiv să urmărești îndeaproape un ciclu al pieței imobiliare. Ultimul ciclu a început în 2003 și s-a terminat în 2013, durând aproximativ zece ani. Odată cu era tehnologiei și a informației, tendința este ca ciclurile să devină din ce în ce mai scurte, și anume până în șapte ani. Însă acest ciclu a durat mai mult din cauza depresiunii profunde în care am intrat în 2008. A fost nevoie de cinci-șase ani pentru ca să ne revenim după această abruptă cădere. Astăzi putem considera că suntem chiar la începutul unuia nou”, sublinia, în primăvară, Attila Peli, directorul departamentului de dezvoltare și terenuri din cadrul JLL.