Asemenea investiții imobiliare se fac atât din fonduri proprii, cât și prin finanțare bancară.
La început de 2020, câțiva dezvoltatori observă o tendință interesantă pe piața rezidențială nouă din Capitală, anume creșterea apetitului pentru achiziția de apartamente noi în scop investițional. Astfel, dacă în anii trecuți majoritatea covârșitoare a clienților de pe această piață erau end-useri, în momentul de față și 30% din vânzări pot fi realizate în scopul închirierii ulterioare (față de o pondere de doar 10% în urmă cu cinci ani). Principala cauză din spatele acestei tendințe este, desigur, randamentul atractiv, anume 5-7%, al unei asemenea investiții – semnificativ peste dobânda pe care o oferă băncile pentru depozite.
„O parte dintre cei care cumpără apartamente pentru închiriere fac credite ipotecare pentru că ratele lunare sunt chiar mai mici decât chiria pe care o primește proprietarul. E o afacere profitabilă și fără bătăi de cap. Practic, apartamentul se plătește singur în decursul anilor. Din ce în ce mai mulți clienți ne spun că achiziționează pentru când vor crește copiii și că, până atunci, chiria va acoperi rata la bancă.”
Cătălina Urzicana, Sales Manager Città Residential Park
Chirie fără costuri de întreținere
Un apetit crescut pentru achizițiile în scop investițional poate fi observat în ansamblul Loft Green Apartments, din Mogoșoaia, unde o treime dintre cumpărători au întrezărit oportunitatea de a-și promova apartamentele scoase la închiriere fără costuri de întreținere. Garsonierele din acest ansamblu urmează a fi închiriate, astfel, cu 300 de euro pe lună, incluzând toate costurile de întreținere și mentenanță – în condițiile în care costurile de întreținere ajung la maximum 35 de lei pe lună.
„Apartamentele noastre au fost gândite și pentru a le închiria, având pompe de căldură geotermice facturile lunare sunt foarte mici. Proprietarii plătesc doar 35 de lei încălzirea în cea mai friguroasă lună din an, așadar sunt dispuși să achite ei înșiși aceste costuri pentru viitorii chiriași. Clădirile din LOFT Green sunt eficiente energetic, fără pierderi de căldură și au un design exclusivist de tip loft (cărămidă si beton) care nu necesită o îngrijire deosebită, fiind mai practice și mai durabile în timp.”
Gabriel Focșeneanu, manager proiect LOFT Green Apartaments
Citește și: Sunt aproape GATA: primele apartamente „verzi” dintr-un ansamblu de lângă pădurea Mogoșoaia
Investitorii, printre primii cumpărători
Un alt exemplu de ansamblu rezidențial unde se simte creșterea apetitului pentru investiții este HILS Pallady Apartments. „Am observat acest trend pe măsură ce construim. Dacă la Palladium doar 8% din apartamente erau achiziționate cu scop de investiție, la Hils printre primii cumpărători au fost cei care cumpără cu scop de închiriere, având ca principal argument stația de metrou Anghel Saligny, care se află chiar în mijlocul ansamblului”, spune Florin Munteanu, Sales Manager HILS. Situat în zona de est a Bucureștiului, acest ansamblu rezidențial va cuprinde aproximativ 2.000 de apartamente, cu una, două și trei camere, precum și o clădire de birouri de 2.312 metri pătrați. Cele 12 blocuri de locuințe urmează a fi ridicate în două etape de construcție, fiecare urmând a avea un număr similar de unități locative.
Citește și: Noul „punct fierbinte” al rezidențialului bucureștean – și nu numai!
Locuințele cu una și două camere, cele mai căutate pentru investiții
În general, cele mai căutate pentru achizițiile în scop investițional sunt garsonierele, care dețin o pondere de 50% din vânzările de acest tip, urmate de apartamentele cu două camere, cu o pondere de 40%, în vreme ce apartamentele cu trei și patru camere cumulează restul de doar 10%. „Garsonierele și apartamentele cu două camere sunt cele mai accesibile la preț, dar și cele mai căutate pentru închiriere pentru că au cel mai mare randament. De exemplu, la o garsonieră într-un bloc nou chiria poate depăși 400 de euro lunar, dacă se află într-o zonă bună – aproape de mijloacele de transport și de puncte de interes. O astfel de garsonieră ar costa 55.000 de euro, cu o rată lunară, la un credit ipotecar pe 20 de ani și un avans de 25%, de 1.400 de lei (aproape 300 de euro)”, explică Cătălina Urzicana, Sales Manager pentru ansamblul Città Residential Park, dezvoltat de compania cu capital italian Nusco. Situat în cartierul Pantelimon, în apropiere de Piața Delfinului, acest prooiect cuprinde, în prezent, 380 de de apartamente finalizate – plus facilități.
Potrivit acestor dezvoltatori, chiriile pentru apartamentele din blocurile noi s-au aflat pe o pantă ascendentă în ultimii zece ani. Astfel, la garsonierele din blocurile noi chiriile variază între 300 și 500 de euro pe lună, în vreme ce, pentru un apartament cu două camere, prețurile pornesc de la 450 de euro pe lună, dar pot depăși și 600 de euro pe lună. Valoarea chiriilor variază, desigur, în funcție de localizarea ansamblului rezidențial, dar și de dotările și finisajele oferite. Apartamentele noi aflate în centrul Bucureștiului pot fi chiar și cu 40% mai scumpe decât cele din cartierele aflate la periferie.
Studiu: interesul pentru achizițiile în scop investițional este în creștere – Imobiliare Case Dumbravita
[…] unui studiu realizat la nivel național și publicat de Imobiliare.ro, 30% din apartamentele noi sunt cumpărate în scop […]