Creşte bugetul românilor pentru achiziţia unei case. Revine încrederea în piaţă?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 2 Mai 2011, Ultima actualizare: 02 Mai 2011

Deşi majoritatea cumpărătorilor vor încă o locuinţă de până la 60.000 de euro, un procent comparabil de clienţi sunt dispuşi să plătească până la 90.000 de euro.

În ultimii mai bine de doi ani, dorinţa românilor de a-şi cumpăra o casă a fost strict restricţionată de puterea mică de cumpărare. Ultimele luni indică însă o îmbunătăţire vizibilă în acest sens. Potrivit unui studiu realizat de Be Igloo asupra unui eşantion de 3.500 de potenţiali cumpărători, suma pe care aceştia sunt dispuşi să o cheltuiască pentru achiziţia unui apartament cu două sau trei camere este cu cel puţin 10% mai mare comparativ cu anul trecut, situându-se între 60.000 şi 80.000 de euro. Ca şi până acum, principalele metode de finanţare pe care le au la dispoziţie aceştia sunt în continuare creditele Prima Casă, dar şi alte tipuri de credite ipotecare sau imobiliare. “Această analiză ne confirmă preconizările pe care le-am făcut încă de anul trecut, şi anume că piaţa imobiliară merge pe un drum ascendent”, subliniază Nimrod Zvik, managing partner al Be Igloo.

Doar 2 din 10 clienţi au mai mult de 90.000 de euro pentru o achiziţie
Marjele de preţ relevate de analiza citată sunt confirmate şi de un studiu realizat de compania RealTime pentru Târgul Imobiliar Naţional (Timon) în perioada octombrie 2010-martie 2011. Potrivit acestuia, bugetul cumpărătorului actual de locuinţă nu depăşeşte 80.000-90.000 de euro, întrucât venitul său lunar pe familie se situează între 1.200 şi 1.800 de euro. Astfel, 43% dintre cei peste 6.500 de clienţi care sunt încă interesaţi de achiziţia unei locuinţe ar fi dispuşi să plătească pentru aceasta până la 60.000 de euro, în vreme ce 39% dintre cei chestionaţi s-ar situa în intervalul 60.000-90.000 de euro. Pe de altă parte, doar 18% dintre potenţialii cumpărători ar dispune de un buget de peste 90.000 de euro. „Limita de 90.000 euro este dată de puterea de cumpărare şi de cota de TVA de 5% pentru apartamentele noi. Considerăm că preţurile se vor concentra în această limită pentru următoarea perioadă, neexistând elemente care să ne conducă spre creşteri de preţuri în 2011”, sunt de părere reprezentanţii RealTime.

Un client mai mult sau mai puţin hotărât, dar mai bine informat
O altă schimbare importantă ce a intervenit în profilul cumpărătorului constă în gradul mai ridicat de informare. „În ultimul an oamenii s-au informat, au cercetat şi acum sunt mai focusaţi şi mai hotărâţi pentru că ştiu foarte bine pe ce vor să dea banii, ştiu cum ar trebui să fie investiţia lor şi au curajul să îşi asume o decizie pentru ei şi familiile lor”, spune Nimrod Zvik. Pe de altă parte, specialiştii RealTime sunt de părere că teama românilor de a cumpăra o locuinţă în actualul context economic se menţine, chiar dacă poate nu la aceleaşi cote ca în anii precedenţi. „Este foarte clar că există cerere de locuinţe în piţă, problema este una de evaluare a momentului optim în care să fie realizată achiziţia. Alegerea acestui moment depinde de dorinţa de achiziţie la preţul cel mai mic şi teama pierderii locului de muncă sau scăderii veniturilor”, se arată în studiul companiei. Autorii acestuia estimează că, odată cu relansarea economică şi creşterea veniturilor populaţiei, în piaţă va avea loc şi o creştere vizibilă a numărului de tranzacţii.

Părerile cititorilor
6 păreri
  • sako

    Be Igloo este un investitor pe piata imobiliara care a jucat la ruleta asta in anii de boom si a ramas cu multe apartamente achizitionate la preturi destul de mari, pe care acum incearca sa le vanda prin metode din astea, cu mesaje subliminale!…

  • edy

    da halatu cat e halatu?Auzi 90000 de euro adica vreo 125000 usd un ap in Bucuresti.Ce gluma buna.Poate cand o mai fi euro trei lei si pretul la mancare si energie ca in 2007.Eu propun asa :orice ap sa se vanda cu o scrisoare de garantie din partea celui care il vinde ca il ia inapoi daca scade pretul in urmatorul an si da banii pe care i-a luat.Dar nu sunt prosti nu?

  • sil

    De ce am impresia ca site-ul incearca din rasputeri sa lanseze mai tot timpul ideea ca piata imobiliara se revigoreaza si totul incepe sa devina roz?
    E bun si optimismul dar cum e vorba de bani in primul rand analizele ar trebui sa se bazeze pe realitatea cifrelor si nu pe intentiile celor implicati.
    Interesant ar fi sa lansati idei despre cum se poate revigora segmentul imobiliar in situatia actuala, sau ce facilitati guvernamentale ar face sa se schimbe situatia actuala de stagnare in zona imobiliara, pentru ca in Romania cererea depaseste cu mult oferta si asta poate aduce beneficii pentru toate partile daca se ceeaza climatul necesar.
    Eh?!

  • lungu bogdan

    nu stiu daca piata va tine cont de eforturile astea disperate de a induce cresteri de preturi la imobile. preturile la imobile vor scadea inca un an cel putin.

  • Adrian Mircea

    Sa imi aratati si mie oamenii care vor apt de 90 de mii. Mai pacalitilor!!

  • b29

    Ce vraja notorie! Oameni buni nu va lasati pacaliti de escrocii din real-estate! Au ramas cu apartamente in mana si de trei ani nu le pot vinde! Intrebati-va numai…de ce ar da cineva mai mult acum, cand piata geme de oferte? Cu zvonisitca asta, care a prins la romanul fraier, au facut milioane pana in 2008. Au dus preturile pana la cer si…au ramas cu ele acolo! Lasati-i sa moara cu proprietatile in brate! Anul asta e anul falimentelor rasunatoare in ind. (bazar!) asta de KKO!. Ii asteptam cu drag, sa cumparam cu inca 30% mai ieftin fata de nivelul actual!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
6 intrebari inainte de cumpararea unei locuinte!

Cumpararea unei locuinte reprezinta, asa cum ti-am spus de atatea ori, cea mai importanta achizitie din viata ta. Astfel, intrebarile si temerile tale sunt justificate, iar tensiunea si stresul,...

citește mai departe
Şapte din zece români vor să cumpere, nu să închirieze o casă. Cât pot plăti pentru aceasta

Deşi majoritatea vizitatorilor portalului www.imobiliare.ro sunt interesaţi de o achiziţie, puterea redusă de cumpărare reprezintă un impediment în această direcţie. Spre deosebire de ţări dezvoltate ale lumii, unde a...

citește mai departe
Cum şi-a ajustat românul bugetul de achiziţie pentru o casă în ultimul an

Tăierea salariilor şi majorarea TVA au dus la scăderea sensibilă a puterii de cumpărare a populaţiei, fapt ce a pus presiune şi asupra preţurilor. Deşi la prima vedere anul...

citește mai departe
Stabilirea bugetului

Înainte de a stabili bugetul, află care este media chiriilor în oraşul sau în zona în care doreşti să locuieşti. Poţi compara mai multe variante de oferte de chirie...

citește mai departe