Cei care au apelat la creditele punte pentru a-si lua locuinte in ultimii doi ani ar putea ajunge pe strada, deoarece criza financiara a ros valoarea imobilelor.
Creditul punte functioneaza dupa un principiu simplu: proprietarul unei locuinte doreste sa o schimbe, astfel ca apeleaza la banca pentru a obtine suma necesara pentru a plati avansul necesar achizitiei noii locuinte.
Daca indeplineste conditiile de creditare, banca ii acorda creditul punte, pe care trebuie sa il achite in termen de cel mult doi ani de la acordarea imprumutului.
In aceasta perioada, clientul plateste bancii doar dobanda aferenta sumei imprumutate.
“Preturile au scazut atat de mult incat creditul este mult mai mare decat suma pe care o poate obtine cumparatorul din vanzarea imobilului vechi.
In plus, el a platit timp de unu-doi ani dobanda si comisioanele aplicate de banca. Astfel, din vanzarea apartamentului nu ar acoperi nici macar jumatate din valoarea creditului“, a explicat Mihai Grigore.
Evaluatorul spune ca bancile creditoare nu au insa niciun interes sa execute silit debitorul.
Practic, banca trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca pentru executarea silita a proprietatii, ceea ce implica niste costuri. Apoi, locuinta trebuie scoasa la licitatie.
Cum creditarea nu da semne de dezghet, sansele ca aceasta sa fie vanduta la un pret care sa acopere debitul restant sunt reduse.
Astfel, banca ar ramane cu o mare parte din suma restanta neacoperita. Daca debitorul nu are alte bunuri care sa poata fi executate pentru recuperarea datoriei, banca ramane cu paguba, iar in termen de trei ani datoria se prescrie.
Articol preluat de pe bloombiz.ro