Datorită avansului său redus, de doar 5% din valoarea imobilului achiziționat, acest tip de credit rămâne foarte popular printre români.
În esență, el poate fi accesat (în condițiile de eligibilitate prevăzute de către bănci, desigur) de către oricine nu deține în proprietate o locuință proprie cu o suprafață mai mare de 50 de metri pătrați utili. Suma maximă împrumutată pentru un imobil finalizat este 57.000 de euro – ceea ce înseamnă că, luând în calcul avansul, acesta ar costa 60.000 de euro. Valoarea maximă a unui imobil nou, pe de altă parte, ajunge la 70.000 de euro (cu tot cu avans).
Între creditele standard și cele de tip Prima Casă există niște diferențe pentru care e bine să fii pregătit:
1. Așteptarea prelungită
Dat fiind că presupune implicarea unei terțe instanțe, respectiv Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), aprobarea unui credit Prima Casă durează, de regulă, mai mult decât cea a unui împrumut clasic, aceasta putând depăși chiar o lună de zile. În plus, în funcționarea programului guvernamental mai apar sincope din cauza epuizării fondurilor și uneori poate dura mai mult până ca statul să facă realocări. De aceea, este recomandat ca mai înainte de semnarea antecontractului de vânzare să te asiguri că vei primi, în timp util, finanțarea.
2. Depozitul colateral de dobândă
Una dintre acestea, ce se aplică doar la contractarea împrumutului, ține de constituirea unui depozit colateral echivalent cu trei rate de dobândă (acestea nu sunt egale, ci mai mici decât primele trei rate lunare, ele acoperind doar dobânda datorată băncii). Pentru un împrumut de 57.000 de euro, acest depozit s-ar ridica la aproximativ 600 de euro.
3. Comisionul către FNGCIMM
Cel de-al doilea cost suplimentar este comisionul de 0,49% din valoarea garanţiei datorat Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Luând în calcul tot un împrumut de 57.000 de euro, acesta ar ajunge la aproape 140 de euro (comisionul se aplică doar la suma efectiv garantată de către stat). De notat este că acest comision către FNGCIMM va trebui să-l plăteşti în fiecare an până la rambursarea creditului. Partea bună este că el scade gradual, odată cu diminuarea soldului creditului.
4. Gradul de îndatorare mai mare
Pe lângă avansul mai mic, cei interesați de contractarea unui credit Prima Casă beneficiază de un avantaj suplimentar, anume un grad de îndatorare ceva mai ridicat. Astfel, potrivit normelor BNR, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, beneficiarii programului guvernamental ar fi ceva mai avantajați la acest capitol, gradul maxim de îndatorare ajungând la 45% (față de 40% pentru ipotecarele standard în lei).