În ultimele luni, concurența pe acest segment s-a intensificat, cu efecte pozitive pentru consumatori.
La sfârșitul anului trecut, cele mai mari bănci după active din România – BCR și BRD – făceau un pas important: este vorba despre lansarea creditului Prima Casă în lei, după ce timp de trei ani și jumătate acordaseră astfel de împrumuturi numai în euro. Între timp, celelalte bănci din piață au venit cu produse tot mai competitive în moneda națională.
Scăderea ROBOR contribuie la reducerea dobânzilor
Un efect pozitiv al „ascuțirii” concurenței pe acest segment constă în ieftinirea creditelor în lei. Astfel, dacă în toamna anului trecut, cea mai mică Dobândă Anuală Efectivă (DAE) pentru un credit Prima Casă în moneda națională era de 8,33% (la CEC Bank), astăzi, cea mai bună ofertă, de 7,15%, o are BCR (pentru clienții care își primesc salariul prin bancă), potrivit site-ului Conso.ro. Asta în contextul în care, la momentul lansării acestui produs, dobânda minimă practicată de cea din urmă bancă era de 8,88%. „BCR a venit şi va veni în continuare cu modificări de costuri în vederea susţinerii creditării în moneda naţională, astfel încât să înlesnească opţiunea naturală a clientului de a alege contractarea unui credit în moneda în care realizează veniturile, respectiv lei versus euro. Trendul descrescător înregistrat în ultima perioadă al indicelui ROBOR, precum şi eliminarea riscului valutar conduc la ştergerea diferenţei dintre costul total al unui credit în euro şi al unui credit acordat în lei“, subliniază reprezentanții băncii.
“În teorie, în România, majoritatea vânzătorilor şi cumpărătorilor negociază preţul proprietăţilor imobiliare în euro dar, în practică, sunt din ce în ce mai multe cazuri în care moneda utilizată este leul. Astfel, întâlnim potenţiali cumpărători care au venituri în lei, economisesc pentru avansul la casă prin constituirea de depozite în lei şi accesează creditul pentru cumpărarea locuinţei în lei. Totodată, vânzătorul constituie cu banii primiţi depozite bancare în lei.”
Teodor Mincu, Seful Biroului Intermediari din cadrul BCR
Rata lunară la lei, cu o treime mai mare decât la euro
În ciuda tendinței generale de ieftinire, creditele Prima Casă în lei rămân totuși mai scumpe decât cele în euro. Potrivit conso.ro, cea mai mică DAE pentru împrumuturile în moneda europeană este oferită în prezent de Alpha Bank, respectiv 4,7%. Practic, asta înseamnă că, pentru un împrumut de circa 44.000 de euro (echivalentul a 200.000 de lei) contractat pe o perioadă de 30 de ani, un client va avea de plătit lunar circa 215 euro (aproape 975 de lei). Spre comparație, pentru un credit similar, dar în lei, un beneficiar al programului guvernamental va trebui să scoată din buzunar 1.257 de lei pe lună – adică cu aproape circa 29% mai mult.
Diferența este și mai accentuată la împrumuturile standard pentru achiziția unei locuințe. Cea mai mică dobândă la lei – 6,65% – este practicată tot de BCR (pentru clienții care au opțiunea de virare a venitului prin bancă), urmată de ING, cu 6,69%. Asta înseamnă că, pentru un credit imobiliar de 200.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, un client va trebui să plătească 1.231 de lei lunar. Pe de altă parte, la euro, Banca Italo-Romena oferă o DAE de 5,5%, ceea ce echivalează cu o rată lunară de 203 euro (circa 920 de lei). Practic, pentru a accesa un credit standard în lei, un client va trebui să plătească cu 33,8% mai mult decât pentru unul echivalent în moneda europeană.
petronela
buna ziua eu lucrez in italia cu contract de munca pot face un credit pentru a cumpara un apartament in iasi.
Sorina
Marin, da, este diferenta mare pentru ca nu se vorbeste despre acelasi mod de creditare, sunt convinsa. Dobanzile din articol nu sunt o fictiune, sunt la jumatea a ce ai notat tu mai jos. Eu am fost cu o luna in urma la o sucursala BCR in Galati, pentru simulare si mi-au fost prezentate doua posibilitati: una, Prima casa si a doua, Casa mea. Dobanda din articol apartine unui astfel de program.
cristi
acum , cand in curand va disparea leul national si vom trece pe euro , toate bancile vor sa dea credite in lei . Cam ciudat , nu ?
Bine-nteles ca hotii astia de la banci stiu ce fac ca sa ne fure cat mai mult posibil cu acte in regula . Cine face credit in lei , va vedea cu stupoare ca peste un an doi , cand vom trece la euro , vor ramane cu dobanda mare care se da pentru lei .
Mircea D.
@Marin
Si eu am patit ceva simiar la alta banca.Din fericire am dat de un consultant care mi-a si explicat motivul: nu am istoric de credit, in consecinta nu prezint incredere pentru banca. De aici dobanda “preferentiala” mai mare si grad de indatorare maxim mai mic.
Marin
Buna ziua,
o curiozitate, asa de mare este oare diferenta de la Prima casa la Creditul pt locuinte?
Concret, am solicitat la BCR o oferta de credit pt cumpararea unei locuinte de aprox. 85.000lei(1/2 din pretul intreg), primesc salariul prin aceasta banca si am primit raspunsul sec …. la suma ce ma interesa , dobanda cea mai mica oferita (numai la credit in lei) este de ~14%. In cei 5 ani de rambursare restituiam 115.000 lei.
Cu tot respectul, dobanzile din articol sunt fictiuni fata de realitatea de la sucursale.