Credit ipotecar standard sau Noua Casă. Cât de atractive sunt creditele pe care le poți lua prin acest program?

scris de Corina Varlan in categoria Credite
Publicat pe: 18 Decembrie 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

Inițial l-am cunoscut sub numele de Prima Casă, programul guvernamental gândit pentru a salva piața imobiliară din criză. De-a lungul ultimilor 15 ani, a trecut printr-o serie de transformări – de la plafoane reduse treptat la condiții de eligibilitate regândite – pentru ca în prezent să se deruleze sub denumirea Noua Casă. 

Numărul celor care apelează la acest program pare să fie în scădere, la fel și atractivitatea sa în comparație cu alte oferte de credite ipotecare puse de bănci la dispoziția clienților. Anul trecut, plafonul alocat programului, de 1,5 miliarde de lei, nu a fost epuizat pentru prima oară de la lansarea sa în 2009, ci cheltuit doar în proporție de circa 70%.

Mulți dintre cei care au apelat la un credit Noua Casă au fost tineri care nu au avut venituri suficient de mari pentru a susține un proces rapid de economisire a avansului. Prețurile practicate pe piața imobiliară limitează, însă, considerabil proprietățile la care au aceștia acces în prezent, în special în marile orașe din țară.

“Importanța creditelor acordate prin programul guvernamental Prima Casă/Noua Casă continuă să se diminueze, acestea ajungând la 30% din totalul creditelor ipotecare la septembrie 2023, de la circa 47% în urmă cu 5 ani”, se menționează în cel mai nou “Raport asupra stabilității financiare” publicat de Banca Națională a României (BNR).

“Fluxul de credite noi Prima Casă/Noua Casă a consemnat scăderi importante în perioada recentă (-52% septembrie 2023 vs septembrie 2022), în linie cu evoluția creditului imobiliar la nivel agregat, reprezentând numai 7% din creditele noi ipotecare (septembrie 2023)”, conform aceluiași document.

Profilul românului cu credit Noua Casă

Peste 330.800 de garanții și promisiuni de garantare au fost acordate, din 2009 și până în prezent, celor care au accesat finanțare, conform datelor Ministerului Finanțelor. Anul trecut, de exemplu, au fost acordate 8.313 garanții și 1.485 de promisiuni de garantare în valoare totală de 1,13 miliarde de lei, respectiv de 0,23 miliarde de lei, din care din plafonul anului 2022 au fost acordate 6.911 contracte de garantare în valoare totală de 0,92 miliarde de lei și 777 promisiuni de garantare în valoare totală de 0,13 miliarde de lei.

Plafonul alocat pentru 2023 a fost de 1,5 miliarde de lei. În prima jumătate a acestui an s-au acordat 898 de garanții în valoare de 114 milioane de lei pentru credite de peste 225 miliarde de lei. Beneficiarii au fost, în principal, tineri cu vârste cuprinse între 26-35 de ani. Cele mai multe finanțări au fost solicitate pentru cumpărarea unor apartamente, cu prețuri echivalente cu circa 50.000-100.000 de euro, potrivit datelor Economica

Cei care apelează la credite Noua Casă sunt, totodată, foarte atenți la plata ratelor.“Calitatea portofoliului de credite imobiliare Prima Casă/Noua Casă continuă să se mențină la un nivel superior creditelor ipotecare standard (1,3% vs 1,8% septembrie 2023)”, potrivit raportului BNR menționat mai sus.

Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat prin Noua Casă este de 66.500 de euro pentru locuințe al căror preț este de cel mult 70.000 euro, respectiv de 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro. Avansul solicitat este de 5% în primul caz și de 15% în al doilea. Finanțarea se acordă în lei.

Plafoanele maxime ale garanțiilor sunt de până la 60% pentru creditele pentru locuințe noi care costă cel mult 140.000 euro, respectiv de până la 50% pentru credite pentru locuințe noi sau vechi cu un preț de cel mult 70.000 euro.

Cu prețuri tot mai mari, principalul avantaj Noua Casă se pierde

Cei care vor să-și cumpere o locuință prin programul Noua Casă mai ales într-unele dintre cele mai mari orașe din România se pot lovi de o ofertă destul de restrânsă de locuințe care să se încadreze în plafoanele solicitate.

La nivel național, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, în noiembrie, la 1.497 euro/mp util, după un avans cu 5% în ultimele 12 luni, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară, apartamentele noi pot fi cumpărate, în medie, la un preț de 2.800 euro/mp util, iar cele vechi cu 2.538 euro/mp util. 

În Capitală, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi este de 1.670 euro/mp, iar pentru cele vechi de 1.600 euro/mp util, în timp ce în Brașov acestea ajung la 2.033 euro/mp util, respectiv la 1.635 euro/mp util. În astfel de condiții se depășește ușor limita de sus a valorii pentru care avansul solicitat este de 5%, aspect care a făcut programul atât de atractiv de-a lungul timpului.

“Principalul avantaj al programului era avansul mic, de 5%. În condițiile limitării regimului de operare al avansului la tranzacțiile de maximum 70.000 euro și ținând cont de evoluția pieței, rezultă că nu mai poți beneficia de avantajul avansului decât în foarte puține situații. Între 70.000 – 140.000 de euro, avansul Noua Casă este egal cu cel al imobiliarelor standard”, a declarat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

“Al doilea avantaj al produsului era marja fixă a băncilor, de 2%. În situația actuală, însă, prin natura variabilă a dobânzii, cu un IRCC de 5,96%, Noua Casă devine un credit mai scump (dobândă de 7,96%) comparativ cu unele oferte din piață (toate fixe, circa 5,9%)”, a mai explicat el.

Un alt aspect pe care nu trebuie să îl trecem cu vederea este acela că o pondere semnificativă în totalul portofoliului atras anul acesta a implicat refinanțări. “Noua Casă nu refinanțează, deci pierde și mai multă pondere în volumul total”, a mai adăugat General Managerul Imobiliare.ro Finance.

Cum se obține un credit Noua Casă?

Pentru a obține un credit Noua Casă trebuie să îndeplinești o serie condiții. La data solicitării creditului garantat nu trebuie să ai în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită. Singura excepție acceptată este ca proprietatea pe care o ai să aibă o suprafață utilă mai mică de 50 mp și să fie dobândită prin orice alt mod decât prin intermediul programului guvernamental.

Poți achiziționa o singură locuință în cadrul programului și ai calitate de împrumutat în raport cu finanțatorul. Trebuie, totodată, să îndeplinești condițiile specifice de eligibilitate prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale finanțatorului. 

Locuința achiziționată prin intermediul programului guvernamental poate fi vândută în primii cinci ani doar în unele condiții, mai exact cu rambursarea integrală a creditului cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisă a băncii, sau dacă o altă persoană eligibilă în cadrul programului preia creditul.

Până la ora actuală nu au fost făcute publice detalii cu privire la sumele care ar urma să fie alocate pentru anul 2024 în cadrul Noua Casă și informații despre condițiile de obținere a creditelor garantate.

Dacă vrei să-ți cumperi o locuință prin credit, îți recomandăm să iei legătura cu brokerii Imobiliare.ro Finance. Rețeaua noastră se extinde la nivel național și include peste 200 de experți cu acces la mai bine de 25 de bănci și instituții financiare din România. Aproximativ 60.000 de persoane au obținut până acum finanțare cu ajutor lor. Apelează și tu acum la un broker Imobiliare.ro Finance.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare. Timișenii și constănțenii au cele mai mici rate. Cât plătesc rată noii proprietari în funcție de oraș?

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, dar plătesc și cele mai mari prețuri pentru a face o achiziție imobiliară. La polul opus se află constănțenii care...

citește mai departe
Topul orașelor unde este cel mai ușor să iei un împrumut când vrei să cumperi un apartament – ANALIZĂ Imobiliare.ro Finance

Apartamentele din marile orașe sunt, de cele mai multe ori, ușor de cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda prețurilor tot mai piperate solicitate de proprietari și dezvoltatori,...

citește mai departe
Imobiliare.ro Finance: Piața de creditare începe anul în forță. Cele mai multe credite ipotecare sunt luate de bărbați, dobânda fixă e preferată, iar avansul crește

Evoluția pieței de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul...

citește mai departe
A lua sau a nu lua un credit ipotecar acum? Aceasta este întrebarea. Opinia specialistului

Semnalele apărute pe piața de creditare sunt tot mai bune în ultimul timp, dar este oare un moment prielnic pentru a lua un împrumut sau ar fi mai bine...

citește mai departe
Mai multe credite acordate pentru locuințe în 2023. Sfaturi utile pentru românii care au nevoie de un împrumut la începutul anului

După un an 2022 tumultuos din perspectiva creditării, românii au început să revină la bănci, din a doua jumătate a lui 2023, pentru a-și cumpăra locuințele mult visate. Finalul...

citește mai departe