Tarifele scăzute practicate de proprietarii autohtoni se explică prin stocul ridicat, precum şi prin scăderea cererii, în contextul incertitudinilor economice.
Capitala României se înscrie pe lista celor mai accesibile destinaţii pentru ocupanţii de spaţii logistice. Potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă DTZ, pe parcursul acestui an chiriaşii din Marsilia, Bruxelles, Antwerp, Lyon, Budapesta şi Bucureşti au beneficiat de cele mai mici costuri de ocupare pentru acest tip de proprietăţi la nivel european. Astfel, costurile de ocupare din cadrul dezvoltărilor industriale din Bucureşti au rămas la un nivel redus în 2011 – o medie de 57,6 de euro pe metru pătrat pe an. Această situaţie se explică prin existenţa unui stoc important de spaţii disponibile, precum şi a cererii slabe şi perspectivelor economice incerte.
În contrapunct, Londra Heathrow rămâne una dintre cele mai scumpe destinaţii logistice, urmată fiind de Oslo şi sud-estul Angliei. Chiriaşii din Frankfurt, Lyon şi London Heathrow au resimţit cele mai semnificative creşteri ale costurilor în 2011. În Frankfurt, spre exemplu, a avut loc o intensificare a cererii de spaţii de depozitare de tip prime, datorită pozitiei sale de principal nod de transport din regiune.
2012 şi 2013, ani favorabili pentru chiriaşi
Potrivit datelor DTZ, la nivel european, costurile totale de ocupare pentru spaţiile logistice au înregistrat o scădere medie de 1,4%, evoluţie determinată de contextul economic incert. „Creşterea costurilor de ocupare se aşteaptă să fie slabă în 2012, prezentându-se numeroase oportunităţi pentru chiriaşii care urmăresc să-şi îmbunătăţească condiţiile înainte de 2014, când preconizăm o creştere mai susţinută. Estimăm că pieţele europene în ansamblul lor vor avea o creştere medie de 1,5% pe an până în 2016. Există totuşi o divergenţă între costurile înregistrate pe diverse pieţe europene, ce ţine de diferenţele specifice între cerere şi stoc disponibil şi de profilul economic diferit al ţărilor”, spune Karine Woodford, şefa departamentului Occupier Research din cadrul DTZ.
Citeşte şi 2011, un an-record pentru închirierile de spaţii industriale. Ce frânează totuşi cererea?