Construcţiile rezidenţiale, campioane la scăderi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Construcţii
Publicat pe: 7 Septembrie 2010, Ultima actualizare: 07 Septembrie 2010

Segmentul locuinţelor a înregistrat cel mai mare declin al volumului lucrărilor de construcţii în primele şapte luni ale lui 2010.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), comparativ cu primele şapte luni ale anului trecut, în aceeaşi perioadă din 2010, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a înregistrat cea mai mare scădere – de 37,3% – pe segmentul clădirilor rezidenţiale. Pentru clădirile nerezidenţiale şi cele inginereşti, declinul a fost de 23,1% şi, respectiv, 1,8%.
Per ansamblu, în perioada menţionată volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 17%. Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 24,2%, iar cele de reparaţii capitale cu 13,2%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au înregistrat o creştere de 9,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 15,9% în primele şapte luni ale anului comparativ cu anul trecut. Construcţiile rezidenţiale au înregistrat tot cel mai mare declin, de 38,2%, scăderea fiind de 23,9% şi, respectiv, 0,7%, pentru clădirile nerezidenţiale şi cele inginereşti.
Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 25,7%, iar cele de reparaţii capitale cu 16,4%. O creştere – de 16,8% – a fost înregistrată doar la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente.

Minus de 55,9% în iulie 2010 faţă de 2009
În luna iulie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare scădere – de 55,9% – a volumului de lucrări de construcţii (serie brută) a fost înregistrată tot pe segmentul clădirilor rezidenţiale. La construcţiile nerezidenţiale şi la cele inginereşti, declinul a fost de 28,2%, respectiv 8,9%.

Per ansamblu, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în iulie a fost înregistrată o scădere de 25,4% a volumului lucrărilor de construcţii. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-37,7%) şi de construcţii noi (-33,9%). Pe de altă parte, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au resimţit o creştere cu 23,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul construcţiilor a scăzut cu 22,5% în iulie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Clădirile rezidenţiale au resimţit cel mai mare declin, de 52,7%, scăderea fiind de 24% la clădirile nerezidenţiale şi de 4% la cele inginereşti. Pe elemente de structură, lucrările de reparaţii capitale şi cele de construcţii noi au înregistrat scăderi de 41,9% şi, respectiv, 29,4%. O creştere de 27,4% a avut loc la lucrările de întreţinere şi la cele de reparaţii curente.

Creştere de 0,1% la lucrările de întreţinere şi reparaţii
Comparativ cu luna iunie, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) la clădirile rezidenţiale a înregistrat o scădere de 53,5%. În ceea ce priveşte construcţiile nerezidenţiale şi cele inginereşti, declinul a fost de 32,4%, respectiv 20%.
Per total, în iulie volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut cu 30,5% faţă de luna precedentă. Tendinţa a fost una descendentă pe toate elementele de structură: 52,3% la reparaţii capitale, 32,0% la construcţii noi şi 8,7% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 28,3% în iulie faţă de iunie. La clădirile rezidenţiale declinul a fost de 48,3%, la cele nerezidenţiale de 21,2%, iar la construcţiile inginereşti de 12,9%. Pe elemente de structură, lucrările de reparaţii capitale au resimţit o scădere de 54,9%, iar cele de construcţii noi un minus de 28,9%. Pe de altă parte, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au înregistrat o creştere cu 0,1%.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
metamorfoze si enclave … imobiliare

In sensul transformarii asa cum DEX-ul il sugereaza, metamorfozele imobiliare reflecta dinamica sau mai simplu transformarile din acest domeniu. Practic …

Citeşte mai departe

citește mai departe
Preţurile locuinţelor de lux din marile metropole, înapoi la apogeul de dinainte de criză. Vezi unde

Centrele economice şi politice ale lumii au fost în ultimii ani nişte adevărate „oaze de linişte” pentru investitorii aflaţi în căutarea unor plasamente stabile. Chiar dacă cu ceva întârziere...

citește mai departe
Volumul construcţiilor la 10 luni, în scădere cu 15% faţă de 2009

Cel mai mare declin, de peste 37%, a fost resimţit pe segmentul clădirilor rezidenţiale. În acest an, perioada de recesiune şi-a lăsat din plin amprenta asupra pieţei de construcţii....

citește mai departe
Autorizaţiile de construire în primele 9 luni, în scădere cu 13%

Cel mai mare declin a fost înregistrat în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). De la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii...

citește mai departe
Singura ţară care trece printr-un boom imobiliar când tot restul lumii e în criză

Neîncrederea în moneda europeană şi dobânzile mici oferite de bănci la depozite determină tot mai mulţi germani să-şi plaseze economiile în locuinţe. La nivel mondial, piaţa imobiliară a fost...

citește mai departe