Deşi per ansamblu sectorul rezidenţial a avut o evoluţie descendentă, ultima lună de primăvară a adus o revenire puternică a acestuia.
Primele cinci luni ale acestui an au fost caracterizate de o evoluţie favorabilă a sectorului autohton al construcţiilor. Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), comparativ cu perioada similară din 2011, în ianuarie-mai 2012 volumul lucrărilor de profil a consemnat o creştere de 10,8%, ca serie brută, şi, respectiv, de 9,4%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Acest avans a fost susţinut integral de segmentul construcţiilor inginereşti, care a înregistrat un plus de 23,4%, ca serie brută, şi de 22%, ca serie ajustată. Pe de altă parte, pe segmentul clădirilor rezidenţiale a fost resimţită o scădere de 10% (serie brută) şi, respectiv, 16,4% (serie ajustată) a volumului lucrărilor de construcţii. Şi segmentul clădirilor nerezidenţiale s-a situat în primele cinci luni din 2012 pe un trend descendent, dar nu atât de abrupt: faţă de perioada similară a anului trecut, declinul a fost de 1,3% (ca serie brută) şi, respectiv, de 0,1% (ca serie ajustată).
Variaţii uşoare la clădirile nerezidenţiale
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, în mai 2012 volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 21,1%, ca serie brută, şi cu 16,5%, ca serie ajustată. În cel dintâi caz, au fost înregistrat creşteri pe toate segmentele: 31,5% la construcţiile inginereşti, 20,4% la clădirile rezidenţiale şi 1,8% la cele nerezidenţiale. În cel de-al doilea caz, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 29,6% şi la clădirile rezidenţiale cu 19,2%, în vreme ce, la clădirile nerezidenţiale a fost resimţit un declin de 1,6%.
Comparativ cu aprilie 2012, în luna mai volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 21,8% (ca serie brută) şi cu 5% (ca serie ajustată). În cel dintâi caz, creşteri au avut loc pe toate segmentele: clădiri rezidenţiale (+36,3%), construcţii inginereşti (+24,8%) şi clădiri nerezidenţiale (+8,0%). Pe de altă parte, ca serie ajustată, pe plus s-au situat doar clădirile rezidenţiale (cu 25,7%) şi construcţiile inginereşti (cu 5,7%), în vreme ce clădirile nerezidenţiale au resimţit un declin de 3,6%.
Cornelia
Si chiriile la apartamente au scazut anul asta. Le urmaresc de ceva vreme si le compar pe ImobiliareBiz. Mi-am schimbat locul de munca si caut un apartament mai aproape, ca acum schimb 3 mijloace de transport 🙁