Din punctul de vedere al construcțiilor de locuințe noi, Constanța este cea de-a treia mare piață rezidențială regională din țară, potrivit statisticilor oficiale.
Dacă Cluj-Napoca bate Bucureștiul în ceea ce privește prețurile medii ale apartamentelor, cel mai mare oraș al țării rămâne, în mod firesc, fruntaș în ceea ce privește livrările de locuințe. Care este, însă, următoarea piață în clasamentul orașelor cu cele mai numeroase unități locative nou-construite?
Noi vârfuri pe piața rezidențială nouă
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) centralizate de Coldwell Banker România, pe locul al treilea în top se situează cel mai mare oraș de pe litoral. „Constanța este a treia piață rezidențială regională din România după București și Cluj-Napoca, cu peste 25.000 de locuințe livrate în perioada 2007 – 2017, potrivit statisticilor oficiale și cu noi vârfuri înregistrate în ultimii ani”, subliniază Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România. Compania de consultanță a deschis, recent, un nou birou în Constanța, fiind primul mare jucător de profil care deschide un birou în orașul de la malul mării.
„Constanța are un potențial fantastic de dezvoltare, atât pe segmentul rezidențial, cât și în zona de office sau industrial. Ne aflăm într-un moment excelent pentru a oferta piața cu o echipă profesionistă de consultanți imobiliari și un birou care respectă standardele internaționale ale mărcii. Echipa Coldwell Banker Constanța numară în acest moment 6 consultanți, din care 3 seniori cu peste 10 ani de experiență în imobiliare și vânzări, persoane care au gestionat proiecte de anvergură în Bucureși și marile orașe.”
George Botezatu, managing partner Coldwell Banker Constanța
La prețuri, Timișoara surclasează Constanța
Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, Constanța se situează pe locul al patrulea la nivel național din punctul de vedere al prețului mediu pe metru pătrat solicitat de către vânzătorii de apartamente, fiind precedată de Cluj-Napoca, București, dar și Timișoara. În al doilea trimestru din 2018, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,5% față de cele trei luni anterioare, ajungând la o valoare de 1.120 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual al prețurilor este cu 9,7% mai mare decât cel consemnat în perioada similară a anului precedent, orașul de la malul mării fiind al doilea dintre marile centre regionale din punctul de vedere al marjelor anuale de creștere, după Cluj-Napoca (care se situează la o diferență de 14,1%). Cu toate acestea, prețurile apartamentelor din Constanța se situează încă la o distanță considerabilă față de nivelul din perioada de boom, acestea fiind, potrivit datelor Imobiliare.ro, cu 25,8% mai ieftine decât în urmă cu 10 ani (în al doilea trimestru din 2008).