Alături de materialele alese, gradul de profesionalism al muncitorilor va cântări greu în calitatea lucrării finale.
O analiză realizată de Symmetrica (companie producătoare de pavele și borduri) relevă o stare de fapt valabilă pentru întreaga piață autohtonă a construcțiilor. „Preţul este, pentru peste jumătate dintre românii care folosesc pavele pentru amenajarea curţii, un criteriu esenţial în procesul de achiziţie al produselor. Din păcate, un preţ mai mic atrage după sine şi o calitate mult mai scăzută a produselor care, de cele mai multe ori, se deteriorează şi trebuie schimbate într-o perioadă de timp scurtă”, spune Sebastian Bobu, director executiv în cadrul Symmetrica.
Potrivit estimărilor companiei, în momentul de față românii cheltuie, în medie, între 25 şi 35 de euro pe metru pătrat pentru efectuarea unei lucrări complete, în condițiile în care suprafaţa medie pavată a unei curţi este cuprinsă între 100 şi 200 de metri pătraţi. Costul pe metrul pătrat include atât pavelele şi bordurile, cât şi terasamentele şi materialele auxiliare (balast, beton, ciment, nisip, etc.). Reprezentantul Symmetrica precizează că diferenţa între pavarea cu produse de calitate îndoielnică şi produse de calitate superioară este de doar 10 euro pe metri pătrat. „Trebuie însă ţinut cont de faptul că, în cazul optării pentru produse de calitate inferioară, riscurile sunt majore. Astfel, lucrarea va avea o durată de viaţă chiar şi de zece ori mai mică, iar costurile de înlocuire a întregii suprafeţe pavate vor fi foarte mari”, explică Bobu.
5% dintre români își pavează singuri curtea
Un alt risc ce poate apărea la pavarea curții constă în alegerea unei echipe de montaj neprofesioniste – fapt ce conduce, de asemenea, la o durată de viaţă mai scurtă a lucrării și, implicit, la cheltuieli mai ridicate pe termen lung. „Din fericire, procentul de clienți care aleg echipe de meșteri nespecializați este relativ mic, de 25%, iar 5% preferă să își monteze pavelele singuri. Astfel, cei mai mulți dintre clienți, respectiv 70%, apelează la echipe specializate, eliminând în acest fel riscul de a avea un montaj îndoielnic”, notează reprezentantul Symmetrica.