Cu toții știm că de o perioadă bună de timp Cluj-Napoca este considerat cel mai scump oraș din țară pentru cei aflați în căutarea unei locuințe. Dar care au fost unii dintre principalii factori care au înclinat balanța în favoarea sa în condițiile în care nu este singurul oraș din vestul țării cu potențial în privința dezvoltării pe piața imobiliară?
“Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară cu un preț mediu de circa 2.400 de euro/mp util. Explicația este dată în parte de relieful pe care s-a dezvoltat acesta și de peisajul său citadin”, a explicat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro, într-o apariție la emisiunea Forum Economic, difuzată de TVR Timișoara.
“Timișoara este un oraș plat, cu platforme industriale mari inclusiv în centru. Există teren foarte mult în oraș și în afara acestuia care poate fi valorificat, ceea ce nu se întâmplă în Cluj-Napoca. Acesta din urmă este un oraș dezvoltat pe o vale. Aici se construiește destul de puțin în oraș și mai mult spre periferie sau în satele din zonă, dar și acolo nu se poate construi chiar peste tot. Terenul este mult mai scump în Cluj”, a mai adăugat el.
Clujul a reușit să atragă, totodată, foarte multe investiții. El are mai multe județe mai slab dezvoltate în jurul său, în timp ce Timișul are o zonă de influența restrânsă aflându-se lângă graniță.
Citește și: Tendințe imobiliare și zone fierbinți pe piața rezidențială din Timișoara
“În Cluj-Napoca oferta este mai mică și cererea mai mare. În jurul Clujului este o secetă economică. Vorbim de Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, județe destul de slab dezvoltate în comparație cu acesta. Oamenii care au bani acolo, cei care vând o proprietate, un teren sau au diverse surse de venit din străinătate, dacă investesc o fac în Cluj-Napoca, nu în Zalău, Bistrița sau în alte orașe mai mici. Aceasta este o diferență semnificativă între Cluj-Napoca și Timișoara”, a mai explicat Cranic în cadrul apariției tv.
Potrivit celor mai noi date Imobiliare.ro Market 360, cererea pentru casele și apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca a crescut cu 38% în doar 12 luni. În intervalul aprilie-iunie 2023, 10.400 de potențiali cumpărători au căutat o proprietate pe Imobiliare.ro.
Spre comparație, cererea în Timișoara a scăzut într-un an cu 21%. Tot în perioada aprilie-iunie 2023, aproximativ 8.900 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul pentru locuințele listate la vânzare pe Imobiliare.ro.
Oferta este în scădere în ambele orașe, iar prețurile cresc. În trimestrul al II-lea al acestui an puteai cumpăra un apartament în Cluj-Napoca, în medie, la un preț de 2.460 de euro/mp util, deci cu 30% mai scump decât acum doi ani. În Timișoara media se situa în jurul valorii de 1.450 de euro/mp util, în creștere cu 11% față de acum doi ani.