Piața office din București se află pe un trend continuu ascendent, astfel că noi proiecte apar pe harta orașului. Majoritatea acestora prevăd construcția unor imobile de mari dimensiuni, însă pe piață se conturează și o alternativă: clădirile de tip boutique.
Ce sunt, mai exact, clădirile de birouri de tip „boutique”? Prin analogie cu ansamblurile rezidențiale de tip boutique, asemenea proiecte beneficiază de amplasamente foarte favorabile și finisaje premium, însă au suprafețe reduse – astfel că oferă spațiu unui număr limitat de chiriași. Acestea reprezintă, astfel, o alternativă interesantă la marile clădiri office (care pot fi foarte aglomerate, ajungând să găzduiască sute și sute de angajați), dar și o variantă modernă pentru vilele folosite ca sediu de firmă.
Citește și: În 2018, clădirile moderne de birouri „înghit” tot mai mulți angajați. Ce fac companiile pentru a-i mulțumi
Opt clădiri programate pentru 2018
Potrivit unei analize realizate de compania bucureșteană ESOP Consulting, în București sunt programate spre livrare, pe tot parcursul lui 2018, un total de opt clădiri de birouri de tip boutique, cu o suprafață închiriabilă cumulată de 31.949 de metri pătrați. Cele mai multe asemenea proiecte, respectiv patru, urmează a fi predate în ultimul trimestru al anului în curs. Cinci din cele opt clădiri care se vor da în folosință în acest an sunt situate în zone ultracentrale (precum Dacia, Operei, Romană, Unirii și Universitate), iar celelalte trei în zone din Centru-Nord (Aviatorilor, Dorobanți și Casa Presei Libere). Suprafețele acestor imobile de birouri variază între 1.547 de metri pătrați și, respectiv, 7.500 de metri pătrați. Potrivit reprezentanților Esop, un exemplu relevant de clădire boutique este proiectul de birouri D’OR Business Center (foto), de pe Calea Dorobanți, lângă Academia de Studii Economice din București (ASE), care urmează a fi inaugurată în acest trimestru.
„Pe acest segment de piață există o cerere stabilă de companii, instituții sau organizații pentru care imaginea este foarte importantă și care nu vor să se piardă ca identitate alături de alte branduri, în centrele mari de birouri. Acestea caută proiecte cu birouri de clasă A, cu finisaje premium, dar de dimensiuni mici, de până în 10.000 de metri pătrați, cu design elegant și vecinătăți de prestigiu, în zone foarte bine poziționate, cum sunt Dacia, Aviatorilor, Cotroceni, Dorobanți, Piața Operei.”
Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International
Încă 17.500 mp de birouri în 2019
Datele Esop arată că în 2017 au fost finalizate cinci clădiri de birouri de tip boutique pe piața bucureșteană, acestea având o suprafață cumulată de 13.989 de metri pătrați. Pentru anul viitor, pe de altă parte, reprezentanții companiei estimează că pe acest segment de piață va fi livrată o un stoc suplimentar de spații de birouri de 17.573 de metri pătrați. „Printre chiriașii care s-au mutat recent în birouri boutique se numără Douglas, Visa, Ambasada Norvegiei, AT Kearney, McCann PR, Total, Mediafax și au semnat contracte de pre-închiriere în clădiri în construcție TEADS, Macromex și Goethe Institut”, punctează aceștia.