Circa 40% din birourile finalizate in primele sase luni din 2009 in Bucuresti au fost ocupate, ceea ce a creat o piata favorabila inclusiv pentru chiriasii cu solicitari pentru suprafete de mari dimensiuni, la standarde ridicate de calitate, potrivit unui studiu reallizat de BNP Paribas Real Estate si preluat de NewsIn.
Perspectivele economice pesimiste si atmosfera generala negativa de pe piata imobiliara au determinat declinul pietei spatiilor de birouri. Suprafata de birouri finalizata in Bucuresti in prima parte a anului a fost cu 17% mai mica fata de perioada similara din 2008, ca urmare a intarzierii cu cateva luni a proiectelor propuse spre livrare in aceasta perioada, potrivit unui studiu reallizat de BNP Paribas Real Estate.
Datorita suprafetei semnificative livrate pana la sfarsitul primului semestru din 2009, stocul de birouri din Bucuresti a ajuns la 2,1 milioane mp (suprafata construita).
“Structura stocului nou adaugat a ramas aceeasi comparativ cu perioada similara din 2008, birourile de clasa A dominand suprafata nou finalizata. Acestea au depasit spatiile de clasa B, reprezentand 60% din stocul nou adaugat. Structura suprafetei finalizate in prima jumatate a anului a reflectat expansiunea catre zona de nord, aici construindu-se 58% din proiectele noi”, potrivit studiului.
In plus, suprafata disponibila tot mai mare a fost generata si de dezvoltarea pietei subinchirierilor. Reducerea activitatii chiriasilor care au preinchiriat suprafete mari (peste 1.000 mp) pe baza asteptarilor privind extinderea ulterioara a business-ului este cea care genereaza oferta pe segmentul subinchirierilor.
Comparativ cu ultima perioada din 2008, caracteristicile cererii s-au modificat substantial. Aceasta nu se mai manifesta activ, ci trebuie creata si dezvoltata pentru chiriasii deja existenti pe piata.
“Relocarile au reprezentat principala sursa a activitatii de inchiriere, cererea activa provenind din partea companiilor mici si mijlocii din domenii precum serviciile de consultanta in afaceri, IT, servicii medicale private, institutii publice si furnizori de utilitati. Ca urmare cererea provine din partea chiriasilor care ocupa in prezent birouri de clasa B de calitate scazuta, cu acces dificil si situate departe de reteaua de transport public”, arata studiul BNP Paribas.
De asemenea, s-a remarcat preferinta exclusiva a chiriasilor pentru proiectele de birouri finalizate, in detrimentul preinchirierilor. Acestea nu mai sunt o optiune, in special in cazul cladirilor aflate in fazele initiale de constructie sau pentru care nu s-au mai semnat si alte contracte de preinchiriere.
Suprafetele medii solicitate au scazut comparativ cu 2007-2008, majoritatea fluctuand intre 250-500 mp. In ceea ce priveste perioada de inchiriere, aceasta este de maxim 3 ani, ca masura de prudenta pentru evolutia viitoare a economiei si pietei imobiliare locale.
Suprafata totala de birouri inchiriata in semestrul 1 din 2009 (aproximativ 80.000 mp suprafata construita) a fost cu 60% mai mica fata de perioada similara din 2008, demonstrand tendinta descendenta initiata in cea de-a doua parte a anului trecut.
Ca urmare, rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in trimestrul 4 din 2008 pana la 11% la sfarsitul semestrului 1 din 2009. Pentru cladirile de clasa A rata de neocupare este de 7,5%, crescand cu 5,5 puncte procentuale pe parcursul primelor sase luni ale anului.
In primul semestru al acestui an s-a inregistrat scaderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele orasului, cu scaderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie.
Potrivit studiului, in prima jumatate a anului nivelul mediu al chiriei pentru birourile de clasa A situate in centrul orasului a variat intre 18-20Euro/mp/luna. Pentru proprietatile de clasa B situate in zone atractive chiriile s-au situat intre 12-16 Euro/mp/luna, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat intre 10-12 Euro/mp/luna.
Pe parcursul semestrului 1 din 2009 in Bucuresti nu a fost finalizata nici o tranzactie de investitii.
“Asteptarile proprietarilor si strategia de investitii a fondurilor oportuniste nu au gasit un numitor comun din punct de vedere al pretului si tipurilor de proprietati oferite/solicitate. Proprietarii cladirilor generatoare de venit cu un nivel ridicat al gradului de ocupare si situate in zone atractive nu sunt dispusi sa isi vanda proprietatile in conditiile actuale ale pietei. Pe de alta parte, piata ofera oportunitati pentru investitorii speculativi care beneficiaza de lichiditati”, se mai precizeaza in studiu.
Articol preluat de pe bloombiz.ro