Solicitările din 2011 se ridică la o valoare de finanţare de peste 26 milioane de euro.
Deşi a demarat cu aproximativ o lună şi jumătate în urmă, la data de 1 iunie, programul Casa Verde a atras din plin atenţia românilor interesaţi de instalarea unor sisteme de încălzire pe bază de energie regenerabilă. Potrivit datelor transmise către www.imobiliare.ro de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), până la data de 8 ulie a acestui an au fost depuse la agenţiile judeţene de protecţia mediului, 18.987 de dosare de finanţare prin intermediul programul iniţiat de către stat. Toate aceste solicitări au o valoare cumulată de finanţare de 113.912.668 de lei, adică aproximativ 26.628.797 de euro. Această sumă depăşeşte cu puţin fondurile totale alocate pentru acest program pe parcursul anului 2011 – 100.000.000 de lei, respectiv circa 23.376.000 de euro. Potrivit datelor AFM, judeţele care au depus până acum cele mai multe solicitări sunt Harghita (cu 1.529 de dosare), Bihor (1.130 de cereri), Dolj (957 de solicitări), Braşov (830 de cereri) şi Giurgiu (818 cereri).
6 milioane de euro, suma încasată deja de beneficiarii din 2010
Volumul de solicitări depuse până acum pentru programul Casa Verde îl depăşeşte deja pe cel de anul trecut. Astfel, în 2010 au fost depuse 18.363 dosare de finanţare, cu o valoare cumulată de aproximativ 110.691.869 lei (respectiv 25.875.886 de euro). Potrivit lui Gheorghe Popescu, preşedintele AFM, 13.998 dintre aceste dosare au fost aprobate şi se află în diverse stadii de realizare, în vreme ce alte 2.266 de solicitări se află încă în curs de analiză. Dintre dosarele aprobate anul trecut, 5.035 de beneficiari au depus deja cereri de tragere a subvenţiei, 4.133 dintre acestea fiind deja decontate. Valoarea fondurilor transmise deja către beneficiari se ridică la 24.799.141 lei (aproximativ 5.797.000 de euro).
Ce subvenţie poţi primi şi cine se încadrează în program?
Prin programul Casa Verde se finanţează următoarele instalaţii pentru încălzire care utilizează energie regenerabilă (ce pot înlocui sau completa sistemele clasice): panouri solare, pompe de căldură (exclusiv aparate de aer condiţionat) şi centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice. Fondul pentru Mediu acordă o subvenţie de până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, în vreme ce suma maximă se ridică la 8.000 de lei pentru pompele de căldură şi, respectiv, la 6.000 de lei pentru pentru instalarea centralelor termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă sau orice fel de reziduuri.
Pentru a se încadra în condiţiile programului, orice solicitant trebuie să îndeplinească toate condiţiile de mai jos:
– să fie persoană fizică şi să aibă domiciliul pe teritoriul României;
– să fie proprietar sau coproprietar al imobilului în care se implementează proiectul; imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;
– solicitantul trebuie să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare;
– în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului trebuie să nu fi încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi trebuie să nu sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului.
Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru mai mult de două unităţi individuale, apartamente – locuinţe, aflate în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.
oprisanescu valentin
in sfarsit o chestie care ajuta si romanul de rand. Si eu mi-am depus anul acesta dosarul pe Bucuresti pentru panouri solare si sunt curios daca se misca asa repede cum se laudau… adica mai pe romaneste sper sa prind sa imi fac dush anul asta cu aceasta “investitie verde”. Este o idee laudabila acest proiect “casa verde” felicitari initiatorilor si la mai multe… eu unul m-as inscrie la toate…